Νέα σενάρια για το «σχέδιο Β» που εξέταζε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του δημοψηφίσματος

Νέες αποκαλύψεις για το ταραγμένο καλοκαίρι του δημοψηφίσματος έρχονται στο φως της δημοσιότητας, μετά τις δηλώσεις Βαρουφάκη για το Plan X. Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», ο Αλέξης Τσίπρας είχε συστήσει μυστική

ομάδα ειδικών αποστολών. Μεταξύ αυτών, ήταν η διαπραγμάτευση με τη Μόσχα για το άνοιγμα πιστωτικής γραμμής, εν γνώσει του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά εν αγνοία του Γιάνη Βαρουφάκη.

Η ομάδα αυτή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, απασχολήθηκε και με το πως θα πληρώνονταν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου (μισθοί και συντάξεις) στο σενάριο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων. Το σχέδιο Βαρουφάκη για ηλεκτρονικές πληρωμές απορρίφθηκε, γιατί θεωρήθηκε ότι η αντίδραση, ιδιαίτερα των συνταξιούχων, σε περίπτωση πληρωμής τους με IOUs ή (ακόμα χειρότερα) με πιστώσεις σε ένα παράλληλο ηλεκτρονικό σύστημα, θα ήταν εκρηκτική. Έτσι, επικράτησε η σκέψη να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά σε ευρώ που φυλάσσονταν στο Νομισματοκοπείο, τα οποία ήταν μη εγκεκριμένα προς κυκλοφορία από την ΕΚΤ.

Επιπλέον, είχαν γίνει ενέργειες προετοιμασίας της χώρας για έκδοση νέου νομίσματος. Είχαν γίνει δύο ταξίδια, σε δύο διαφορετικές ηπείρους, για επίσκεψη σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έκδοση νομισμάτων. Από τα ταξίδια προέκυψε το συμπέρασμα ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον έναν μήνα από τη στιγμή που θα δινόταν η εντολή για να κυκλοφορήσει νέο νόμισμα,

Είχαν επίσης γίνει αποστολές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου να συναφθούν συμφωνίες για την προμήθεια καυσίμων, μοσχαρίσιου κρέατος και φαρμάκων. Οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει αυτές τις επαφές, έως και την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, συνειδητοποίησαν ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμούσε την ενεργοποίηση κανενός εξ αυτών των σχεδίων, που βρίσκονταν ούτως ή άλλως σε πρώιμη φάση. Φοβήθηκε δύο πράγματα: την αποχώρηση κορυφαίων μελών της κυβέρνησης και ενδεχόμενη προσχώρησή τους σε οικουμενική χωρίς τη συμμετοχή του και την πιθανότητα κοινωνικής εξέργεσης.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στον Σκάι, στο "πολεμικό συμβούλιο" που είχε συγκληθεί στο Μαξίμου σε στενό κύκλο έμπιστων στελεχών του Αλέξη Τσίπρα, αντιτάχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που έπεισε τελικά τον πρωθυπουργό.

Ωστόσο, με δηλώσεις του στην «Καθημερινή», ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης διαψεύδουν τον πρώην υπουργό Οικονομικών. «Δεν υπήρχε σχέδιο Β, Χ ή οτιδήποτε άλλο από τον κύριο Βαρουφάκη. Του είχα ζητήσει γραπτή εισήγηση. Μου είχε πει ότι θα μου στείλει 60 σελίδες. Δεν μου τις έστειλε ποτέ», δηλώνει ο κ. Δραγασάκης, συμπληρώνοντας: «Τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές μελετούσαμε ποικίλα ενδεχόμενα. Εντολή διεύρυνσης σεναρίων υπήρχε, αλλά εντολή εφαρμογής ρήξης δεν δόθηκε ποτέ. Δεν ήξερα για κανένα σχέδιο Βαρουφάκη. Αυτό που ξέρω είναι ότι όποτε αναφερόμουν στην ανάγκη να ακολουθήσουμε εναλλακτικό δρόμο, όποτε έλεγα ότι το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εφαρμοστεί μόνο με εθνικό νόμισμα, επικρατούσε νευρικότητα έως και πανικός». Επίσης, δηλώνει άγνοια για οποιαδήποτε επικοινωνία του Πεκίνου με την ελληνική πλευρά, όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης.

The post Νέα σενάρια για το «σχέδιο Β» που εξέταζε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του δημοψηφίσματος appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα