Ναυαγός του Σάμινα ο κυβερνήτης του Λιμενικού – Πόλεμος ανακοινώσεων και κατηγοριών για το Φαρμακονήσι

Ο επικεφαλής του περιπολικού του λιμενικού που κατηγορείται για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, υπήρξε ναυαγός του «Εξπρές Σάμινα» ενώ ταυτόχρονα έχει ξεσπάσει πόλεμος ανακοινώσεων και το θέμα έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις.Ναυαγός του Εξπρές Σάμινα ο επικεφαλής του σκάφους – Έχασε την μητέρα του στο ναυάγιο

Σε ηλικία 29 χρονών επέβαινε μαζί με τη μητέρα του στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Εξπρές Σάμινα» που προσέκρουσε πριν 14 χρόνια στο σύμπλεγμα των βραχονησίδων Πόρτες, δύο ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πάρου και

βυθίστηκε. Ο ίδιος κατάφερε να σωθεί. Ωστόσο η μητέρα του ήταν στη μακροσκελή λίστα των θυμάτων του ναυαγίου. Από τότε, σύμφωνα με συνάδελφούς του, ορκίστηκε να υπερασπίζεται οποιαδήποτε ζωή βρεθεί σε κίνδυνο στη θάλασσα με την ίδια του ζωή. Η αγάπη του για το θαλάσσιο στοιχείο και να προσφέρει στο συνάνθρωπό του τον οδήγησαν να ενταχθεί στο λιμενικό σώμα. Πρόκειται για τον 43χρονο ΝΒ σήμερα επικεφαλής του καταδιωκτικού σκάφους που διεξήγαγε τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμοκονησίου για τον εντοπισμό των παράνομων μεταναστών.

Ο ίδιος δεν θέλησε να μιλήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το περιστατικό, λόγω της διεξαγωγής της δικαστικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη από τον εισαγγελέα του ναυτοδικείου για την υπόθεση.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν συνάδελφοί του, πρόκειται για έναν άνθρωπο που θα έδινε τα πάντα για σώσει ανθρώπους που κινδύνευαν στη θάλασσα και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνονταν ο διώκτης τους.

Λιμενικό Σώμα: Άκριτες, βιαστικές και γενικευμένες οι κατηγορίες – Αποσκοπούν στη μείωση του κύρους μας

«Άκριτες, βιαστικές και γενικευμένες κατηγορίες που αποσκοπούν μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων και σε μείωση του κύρους και της αξιοπιστίας του Σώματος», χαρακτηρίζει με σημερινή ανακοίνωσή του το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, τις καταγγελίες περί βιαιοπραγίας και άρνησης παροχής βοήθειας σε κινδυνεύοντες παράνομους αλλοδαπούς μετανάστες, στη θαλάσσια περιοχή Φαρμακονησίου.

«Τραγωδίες όπως αυτή στο Φαρμακονήσι συγκλονίζουν τόσο τον κοινωνικό ιστό όσο και τα στελέχη του Λιμενικού, ιδιαίτερα τα πληρώματα των σκαφών του που καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάσωση των ατόμων που κινδυνεύουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι στο διάστημα 2011-2013, το Σώμα έχει επιληφθεί 550 περιστατικών παράνομης μετανάστευσης εντοπίζοντας 11.741 παράνομους μετανάστες. Από τα περιστατικά αυτά, 118 αφορούσαν έρευνα-διάσωση, στα οποία το Λιμενικό διέσωσε 3.186 παράνομους μετανάστες.

Τονίζεται επίσης ότι το πλωτό περιπολικό σκάφος που ενεπλάκη στην υπόθεση του Φαρμακονησίου επελήφθη το έτος 2012 ενός περιστατικού παράνομης εισόδου αλλοδαπών στο οποίο εμπλέκονταν 24 μετανάστες. Επίσης το έτος 2013, το ίδιο σκάφος επελήφθη ενός ακόμη περιστατικού παράνομης εισόδου αλλοδαπών, στο οποίο εμπλέκονταν 40 μετανάστες.

Την ίδια χρονική περίοδο το ναυαγοσωστικό σκάφος που επιχειρεί στην αντίστοιχη περιοχή επιλήφθηκε πέντε περιστατικών με 146 μετανάστες, τα οποία ήταν και περιστατικά έρευνας- διάσωσης και ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Το Λιμενικό Σώμα επαναλαμβάνει εκ νέου ότι δεν ισχύουν οι μαρτυρίες περί ρυμούλκησης του σκάφους από το Λιμενικό προς τις τουρκικές ακτές. Σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη στον οποίο φαίνεται ότι το στίγμα βύθισης του αλιευτικού με τους μετανάστες βρίσκεται δυτικότερα από το στίγμα εντοπισμού του, γεγονός που σημαίνει, σύμφωνα με το Σώμα, ότι η ρυμούλκησή του έγινε προς τις ελληνικές ακτές πριν αυτό βυθιστεί.

Κεδίκογλου: Οι καταθέσεις των μεταναστών αποτελούν αδιάσειστα στοιχεία

«Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία. Υπάρχουν τα στίγματα των πλεούμενων. Εκεί αποδεικνύεται, πέραν πάσης αμφισβήτησης, ότι δεν υπήρξε καμία απόπειρα επαναπροώθησης, ούτε τίποτα σχετικό. Υπήρξε προσπάθεια διάσωσης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα», απαντώντας στις επικρίσεις για την τραγωδία με τους μετανάστες στο Φαρμακονήσι.

Επισήμανε ότι ήταν και δύο λιμενικοί πάνω στο σκάφος και πρόσθεσε λέγοντας ότι «θα ήθελα να μην ρίχνουμε τόσο εύκολα λάσπη σε ανθρώπους που δίνουν όλο τους το είναι για να προστατεύσουν τα σύνορά μας».

Ο Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε πως «κατανοώ ότι μπορεί κάποιος, μέσα στην απελπισία του (σ.σ. ο πατέρας που έκλαιγε, γιατί έχασε όλη του την οικογένεια) να είπε αυτό που νομίζει. Δεν δέχομαι, όμως, από τη στιγμή που υπάρχουν κατηγορηματικές τοποθετήσεις και από ανθρώπους που, όπως είπα, δίνουν όλο τους το είναι για την κοινωνία, ξεκάρφωτες κατηγορίες».

Τόνισε μάλιστα ότι δυο άνδρες του Λιμενικού είχαν ανέβει στο σκάφος των μεταναστών για να τους σώσουν, λέγοντας: «Αν είναι (σ.σ. τα γεγονότα) όπως ισχυρίζονται (σ.σ. οι διασωθέντες) τότε οι δύο άντρες του Λιμενικού γιατί ήταν πάνω στο πλεούμενο; Γιατί προσπάθησαν με κάθε τρόπο να τους σώσουν; Αναφέρονται συγκεκριμένα στοιχεία».

Υπενθύμισε πως «μια από τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας είναι (σ.σ. να φέρει τους Ευρωπαίους αντιμέτωπους με το πρόβλημα, γιατί δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας). Έχουμε ήδη αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία. Σας υπενθυμίζω ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, μαζί με τον ομόλογο του της Ιταλίας και της Μάλτας, ξεκίνησαν μια προσπάθεια που αργότερα την ενστερνίστηκε όλη η ΕΕ, γιατί μετά από την τραγωδία στη Λαμπεντούζα υπήρχε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, έγινε κατανοητό ότι δεν πρέπει να αφήνεται ο ευρωπαϊκός νότος να αντιμετωπίζει μόνος του, αυτό το κύμα προσφύγων ή λαθρομεταναστών και πρέπει να υπάρξει μια συνολική ευρωπαϊκή αντιμετώπιση. Και χαιρόμαστε γιατί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η Ευρώπη έκανε μεγάλα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σκουρλέτης: Είναι δυνατόν να παραμένει ο Βαρβιτσιώτης στη θέση του;

Έμμεση προτροπή προς τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να παραιτηθεί εξαιτίας των δηλώσεών του για τα γεγονότα στο Φαρμακονήσι με το ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες, κάνει ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης τονίζει ότι με τις σημερινές του δηλώσεις στον ραδιοσταθμό «Στο κόκκινο» ο κ. Βαρβιτσιώτης όχι μόνο επανέλαβε τα όσα κυνικά και προκλητικά δήλωσε χθες, αλλά προχώρησε παραπέρα, δίνοντας πολιτική και ηθική κάλυψη στα όσα συνέβησαν και οδήγησαν στον τραγικό πνιγμό των μεταναστών στο Φαρμακονήσι.

«Πώς μπορεί ένας τέτοιος υπουργός να παραμένει στη θέση του;» διερωτάται ο κ. Σκουρλέτης και προσθέτει: «Μήπως η παραμονή του δίνει το σήμα στις λιμενικές Αρχές να δράσουν με παρόμοιο τρόπο σε ανάλογες περιπτώσεις; Πέρασε έστω και προς στιγμήν από το μυαλό του υπουργού η παραίτηση; Το βέβαιο είναι πως ο κ. Βαρβιτσιώτης είναι πλέον έκπτωτος στη συνείδηση της κοινωνίας».

Γιώργος Σούρλας: Να μην γίνεται καμία εκμετάλλευση του περιστατικού

«Το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε στο Φαρμακονήσι δεν προσφέρεται για πάσης φύσεως εκμετάλλευση», δήλωσε, έπειτα από σχετική ερώτηση, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας.

«Οφείλουμε όλοι να σταθούμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο δράμα αυτών των ανθρώπων και η οποιαδήποτε κρίση σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο θα πρέπει να γίνει μετά τα αποτελέσματα της έρευνας των εισαγγελικών αρχών», προσέθεσε.

Φωτογραφία Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα