Ναόμι Κλάιν: Ξέρω περιμένατε την Ναόμι Κάμπελ, σας απογοήτευσα

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το Σάββατο το βράδυ τη Ναόμι Κλάιν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Β-fest που ολοκληρώθηκε χθες στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου.

Η διάσημη δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια του αποκαλούμενου κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης, γνωστή διεθνώς για τα βιβλία της «No Logo» και «Το δόγμα του σοκ», μίλησε κυρίως για την κλιματική αλλαγή ως αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης οικονομίας και ως πρόσχημα για την επιβολή μεγαλύτερης λιτότητας και την ανάγκη για την αυτοοργάνωσης των εργαζομένων και των κοινωνιών.

Στην ομιλία της

η κυρία Κλάιν τόνισε ότι οι Έλληνες ζουν στην πράξη το δόγμα του σοκ και ότι η κρίση χρέους είναι μια δικαιολογία για να επιβάλλεται μεγαλύτερη λιτότητα και να ιδιωτικοποιείται ο δημόσιος πλούτος. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην επίκληση της οικονομικής κρίσης από τους μεγάλους ρυπαντές του πλανήτη προκειμένου να χαλαρώσουν οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η διάσημη συγγραφέας αστειεύθηκε πολλές φορές. Πιο χαρακτηριστική ήταν η στιγμή που απευθύνθηκε στο κοινό και ζήτησε συγγνώμη από όσους απογοητεύθηκαν γιατί περίμεναν να δουν τη Ναόμι Κάμπελ στη θέση της, μια έμμεση αναφορά στο γλωσσικό ατόπημα του Αλέξη Τσίπρα. Όπως ήταν αναμενόμενο το κοινό ξέσπασε σε γέλια και χειροκροτήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα