Μίζες παντού: Καταγγελία εμπλέκει την Ericsson σε δωροδοκίες Ελλήνων αξιωματούχων

19:24 2/4/2014 - Πηγή: KoolNews

13 εκατομμύρια ευρώ έδωσε η σουηδική εταιρεία Ericsson σε έναν εμπορικό αντιπρόσωπο προκειμένου στη συνέχεια να δωροδοκήσει Έλληνες αξιωματούχους για να εξασφαλιστεί η υπογραφή τους σε μία εμπορική συμφωνία το 1999.

Ο πρώην εργαζόμενος της Ericsson, Λις-Όλοφ Νένζελ μίλησε σήμερα στο σουηδικό ραδιόφωνο και αποκάλυψε την υπόθεση δωροδοκίας ενώ δήλωσε

ότι «πολιτικοί, στρατηγοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι» έλαβαν 116 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες – 13 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ericsson εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι έδωσε τα χρήματα σε έναν εμπορικό αντιπρόσωπο και δεν γνωρίζει τι απέγιναν στη συνέχεια.

«Έχουμε μηδενική ανοχή όσον αφορά δωροδοκίες και τη διαφθορά. Εκείνη την εποχή χρησιμοποιούσαμε αντιπροσώπους, όμως δεν το κάνουμε πλέον γιατί είναι ένα σύστημα αδιαφανές», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η οποία εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Γνωρίζουμε ότι έγινε μια πληρωμή σε έναν αντιπρόσωπο, όμως δεν γνωρίζουμε τι έγιναν τα χρήματα μετά από αυτό. Πραγματικά ελπίζουμε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν για δωροδοκίες, αλλά δεν το γνωρίζουμε με βεβαιότητα» λέει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, η συγκεκριμένη ελληνική παραγγελία αφορούσε το σουηδικό Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) Erieye, αξίας 4,9 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορώνων (540 εκατομμύρια ευρώ). Αργότερα, η Ericsson πούλησε την διεύθυνσή της που ειδικευόταν στα αμυντικά συστήματα στη σουηδική εταιρεία Saab.

Ο επικεφαλής της σουηδικής Εθνικής Υπηρεσίας κατά της Διαφθοράς, Αλφ Γιόχανσον δήλωσε πως έχει ζητήσει πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές ενώ ανέφερε ότι ενδιαφέρεται για όσα εγκλήματα έχουν διαπραχθεί μετά την 1η Ιουνίου του 2004 καθώς όλα τα προηγούμενα που πιθανόν έχουν γίνει, είναι σίγουρο ότι έχουν παραγραφεί.

Ο Αντώνης Κάντας που ήταν αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας από το 1997 έως το 2002, έχει παραδεχθεί ότι έλαβε 11 εκατομμύρια ευρώ για τη σύναψη συμβάσεων για εξοπλιστικά προγράμματα από ξένες εταιρείες και ανέφερε την Ericsson σε σχέση με τις δωροδοκίες αυτές στην κατάθεσή του στο δικαστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα