Μητσοτάκης εφ’ όλης της ύλης «Μεταξύ οικουμενικής και εκλογών, διαλέγω εκλογές»

Τέλος στο ζήτημα της οικουμενικής κυβέρνησης που αναμοχλεύεται εκ νέου τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κυρίως από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, έβαλε με συνέντευξή του στην εκπομπή «Στον Ενικό» του Star ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως μεταξύ οικουμενικής και εκλογών, επιλέγει την προσφυγή στις κάλπες. Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στο προσφυγικό, ενώ ως προς το ζήτημα που έχει ανακύψει με τη λίστα Μπόργιανς

και την εμπλοκή της συζύγου του Μαρέβας Γκραμπόφσκι ξεκαθάρισε σε υψηλούς τόνους πως για πολλά χρόνια και με την έγκριση της επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής οι δυο τους κατέθεταν ξεχωριστές δηλώσεις, όσο βρίσκονταν σε διάσταση.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Είναι σαφές πως ζήτημα συνεννόησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν υφίσταται, πλην μόνο των μεγάλων εθνικών θεμάτων, όπως το προσφυγικό, στο οποίο η ΝΔ τηρεί μια ενωτική στάση. Απαντώντας στα περί συνεργασίας με τον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως τους χωρίζει «άβυσσος ως προς την ουσία της πολιτικής», καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «δεν έχει διάθεση να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, καθώς -όπως είπε- έχει αλλεργία στον ιδιωτικό τομέα και πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με τη διόγκωση του δημοσίου». Ακόμα, διέψευσε ως πλήρως ανυπόστατη την εκτίμηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη πως, σε περίπτωση κυβερνητικής κρίσης, ορισμένοι «καραμανλικοί» βουλευτές θα μπορούσαν να αποσκιρτήσουν από τη ΝΔ και να στηρίξουν τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε σε υψηλούς τόνους και για τα ζητήματα της οικονομίας, χρεώνοντας στον πρωθυπουργό κωλυσιεργία στο ζήτημα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, σφιχτό εναγκαλισμό με το δημόσιο, αλλά και μια αντιπαραγωγική πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, την οποία η ΝΔ, όπως εξήγησε εκ νέου, δεν θα ψηφίσει εν συνόλω.

«Η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και εθνικό σχέδιο. Μόνο αυτή η πολιτική θα οδηγήσει στο δρόμο η ανάπτυξη. Είναι λυπηρό πως όλες οι άλλες χώρες βγήκαν από το πρόγραμμα που ήταν και η Ελλάδα παραμένει σε αυτό. Πρέπει να φέρουμε επενδύσεις και να φτιάξουμε δουλειές. Εγώ σε αυτά μπορώ να δεσμευτώ. Το μνημόνιο δίνει τέτοια περιθώρια. Είμαι κατά των απολύσεων αλλά δεν μπορώ να δεχθώ τυφλές αυξήσεις στο δημόσιο σε κομματικούς στρατούς», εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στο δικό του όραμα για τον τόπο.

Αναφερόμενος σε δύο ακόμα καίρια ζητήματα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση πως το ΔΝΤ καλύτερο θα ήταν να μην συμμετείχε στο νέο πρόγραμμα, πλην όμως αναγνώρισε πως κάτι τέτοιο μπορεί και να μην ήταν εφικτό και, εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί με τα δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή. Ακόμα, ως προς το ζήτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το ζήτημα των τραπεζών, ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε εξεταστική επιτροπή για το ζήτημα της εξάμηνης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, μόλις η ΝΔ γίνει κυβέρνηση.

Προβληματισμένος για το προσφυγικό

Ο κ. Μητσοτάκης, καίτοι συναινετικός ως προς την κυβέρνηση grosso modo, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για τις ευρύτερες εξελίξεις. Μίλησε για το παράδειγμα της Αυστρίας, λέγοντας πως κάλεσε την πρέσβη της χώρας στην Ελλάδα και προέβη σε αυστηρό διάβημα, χωρίς να λάβει πειστικές απαντήσεις, κάτι που δεν έκανε η κυβέρνηση. «Πού είναι το ΥΠΕΞ;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, και αναφερόμενος στον ρόλο του ΝΑΤΟ και την εμπλοκή του στο Αιγαίο για το προσφυγικό, σημείωσε πως «φαίνεται να μην πηγαίνει όπως το περιμέναμε», αξιολογώντας ως προβληματική τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Απαντήσεις για τη λίστα Μπόργιανς:

Παράλληλα, σε υψηλούς τόνους απάντησε ο κ. Μητσοτάκης και για το ζήτημα της λίστας Μπόργιανς, το οποίο φούντωσε και μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του περιοδικού HotDoc αναφορικά με κενά στο πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη που προκύπτουν από μη κατάθεση της δήλωσης της συζύγου του Μαρέβας Γκραμπόφσκι. « Έχω δεχτεί πολλές προσωπικές επιθέσεις, αλλά λυπάμαι πραγματικά όταν η πολιτική ζωή του τόπου γυρίζει σε καταστάσεις νεοαυριανισμού, που είχαμε να ζήσουμε από το 80. Και λυπάμαι πραγματικά για το ότι εμπλέκεται με τρόπο χυδαίο και η σύζυγός μου», ανέφερε και προσέθεσε πως «είναι γνωστό σε όλους ότι ήμαστε σε διάσταση οκτώ χρόνια και ότι κάναμε ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις και με την έγκριση της επιτροπής Πόθεν Έσχες ξεχωριστές δηλώσεις. Είναι πράγματα γνωστά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά με το να διασύρεται και η σύζυγός μου δεν αναβαθμίζεται ο πολιτικός λόγος. Και πραγματικά πρέπει να είναι πολύ πανικόβλητος ο ΣΥΡΙΖΑ για να υιοθετεί δημοσίευμα ενός περιοδικού που δεν φημίζεται για τη φερεγγυότητά του». Επιπλέόν, ο κ. Μητσοτάκης παρείχε απόλυτη κάλυψη στους χειρισμούς της τότε κυβέρνησης Σαμαρά, αναφέροντας πως «ο ίδιος ο κ. Μπόργιανς δήλωσε σε πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι το CD με τους Έλληνες καταθέτες περιήλθε στα χέρια του στις αρχές του 2015. Στα έγγραφα που επικαλείται ο κ. Κοτζιάς, υπάρχει μόνο η τεχνική βοήθεια και αυτή τη λάβαμε μέσω της Task Force».

Ανανέωση στα ψηφοδέλτια

Ως προς τα εσωκομματικά, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να μιλήσει αναλυτικά για το εν λόγω ζήτημα, επιμένοντας κυρίως πως θα υπάρξει σημαντική ανανέωση, κυρίως στα ψηφοδέλτια και ιδίως σε αυτά της περιφέρειας, με νέους ανθρώπους που θα προέρχονται από τις παραγωγικές τάξεις και οι οποίοι μπορεί να μην είναι τόσο γνωστοί στο ευρύ κοινό, αλλά «θα έχουν κάτι να πουν στις τοπικές κοινωνίες». Παράλληλα, ο Μητσοτάκης υπογράμμισε πως στο μοίρασμα της εσωκομματικής τράπουλας επί του παρόντος, έδωσε θέσεις σε πολλούς νέους βουλευτές.

The post Μητσοτάκης εφ’ όλης της ύλης «Μεταξύ οικουμενικής και εκλογών, διαλέγω εκλογές» appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα