Μηδενίζουν τα επιτόκια των δανείων μας με αντάλλαγμα αποκρατικοποιήσεις ύψους 20 δις ευρώ.

Επιβεβαιώνονται τελικά οι πληροφορίες για σχέδιο της Ευρωζώνης που προβλέπει την αξιοποίηση των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου αξίας 20 δις ευρώ από διεθνή εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο. Ενδέχεται να επιτύχει ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους έως το 2020, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων, εφόσον τεθεί τελικά σε εφαρμογή.

Συγκεκριμένα το σχέδιο προβλέπει τον μηδενισμό των επιτοκίων όλων των δανείων που έχουν παρασχεθεί στην

Ελλάδα από τα κράτη της Ευρωζώνης και το EFSF (European Financial Stability Fund) μέχρι και το 2020. Το αντάλλαγμα θα είναι η Ελλάδα να μεταφέρει το δικαίωμα αξιοποίησης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων αξίας 20 δις ευρώ στην ξένη εταιρεία.

Οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές θα φέρουν αύξηση του ΑΕΠ στο επίμαχο διάστημα βελτιώνοντας την κατάσταση του χρέους μας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα των Νέων. Αναλυτικά βέβαια το σχέδιο το Eurogroup θα συζητηθεί στην συνάντηση της 14ης Οκτωβρίου.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τόσο η επίσημη συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI) για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους μέσω των μηδενικών επιτοκίων όσο και το επικείμενο τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδος θα ικανοποιούν τους όρους του ΔΝΤ ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στο πρόγραμμα μέχρι το 2016 όπως προβλέπεται.

Το σχέδιο «EURECA 2»

Το σχέδιο είναι εμπνευσμένο από το αντίστοιχο EURECA που είχε παρουσιάσει η Roland Berger το 2011, και προέβλεπε την δημιουργία μιας εταιρείας συμμετοχών η οποία θα αντλεί έσοδα από την δημόσια περιουσία και θα μειώνει το χρέος. Βέβαια αυτό που πρόκειται να εφαρμοστεί στην χώρα μας είναι έξι φορές μικρότερο σε σχέση με το αρχικό που προέβλεπε ομαδοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 125 δις. Ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα της εφημερίδος τα ΝΕΑ, η εταιρεία συμμετοχών -η διοίκηση της οποίας μπορεί να γίνεται από κοινού από τον ESM, την EBDR, την ΕΙΒ, αλλά και άλλους οργανισμούς- θα εκδίδει ομόλογα έναντι μελλοντικών εσόδων από τα ακίνητα αυτά θα μπορεί να δημιουργεί εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων τις οποίες θα μετοχοποιεί, αλλά και να επενδύει με τρόπους που θα παράγουν αξία για τα ίδια τα ακίνητα (να τα οικοδομεί και εν συνεχεία να τα πουλά).

Keywords
Τυχαία Θέματα