Μετακινούνται στο ΕΣΥ 6.000 γιατροί του ΕΟΠΥΥ

09:18 4/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Την μετακίνηση περίπου 6.000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ στο πλαίσιο ενός ενιαίου συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας φαίνεται ότι προκρίνει η ηγεσία του υπουργείο Υγείας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και το προεδρείο της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, τα σχέδια

για την ενίσχυση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μπαίνουν στην τελική ευθεία και δεν απέκλεισε τυχόν μετακίνηση των 6.000 γιατρών.

«Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να έχουμε ένα πολύ ισχυρό δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σε αυτό το θέμα βρήκαμε σύμμαχο τον ΠΙΣ και αυτό το οποίο συζητήσαμε είναι πώς μπορεί αυτό να γίνει πραγματικότητα. Και ξεκινάμε έναν μακρύ διάλογο και πώς θα το φτιάξουμε».

Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι «δεν θα διαλυθούν οι δομές του ΕΟΠΥΥ, δεν θα χάσει ούτε ένας γιατρός του Οργανισμού την εργασία του και δεν θα θιγούν εργασιακά δικαιώματα». Από την πλευρά τους οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί κρίνουν απαραίτητη μεταξύ άλλων την έναρξη λειτουργίας των αστικού τύπου κέντρων υγείας, τον πλήρη διαχωρισμό της πρωτοβάθμιας από τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, το άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ σε όλους τους ιατρούς και την κατάργηση του πλαφόν των 200 επισκέψεων.

Την ίδια ώρα επιστολή με τρία αδιαπραγμάτευτα αιτήματα έστειλε στον υπουργό και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, κ. Γ. Πατούλης ζητώντας εξασφάλιση των θέσεων εργασίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ,κατάργηση του νόμου Λοβέρδου, που αφαιρεί από τους ιατρούς την ευθύνη της θεραπείας του ασθενούς τους και διασφάλιση ότι ο στόχος για 60% γενόσημα δεν θα γίνει σε βάρος της υγείας των ασθενών.

Ωστόσο οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία «Πολυκλινική» και «Αγία Βαρβάρα» συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους παρά το γεγονός ότι ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι όχι μόνο δεν θα γίνει καμία απόλυση, αλλά ότι αντίθετα θα εκδοθεί το ΦΕΚ, σύμφωνα με το οποίο θα προκηρύσσονται 1.750 θέσεις τη στιγμή που οι εργαζόμενοι που βγαίνουν σε κινητικότητα είναι 1.640.

«Το επιχείρημα ότι έχουν καταργηθεί οργανικές θέσεις δεν έχει καμία σημασία για τον υπουργό, γιατί ο υπουργός έχει το δικαίωμα να ιδρύει οργανικές θέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα