Μετά το σοκ στην Ειδομένη, γαλάζια ομοβροντία για προσφυγικό και Μουζάλα

Η εμπειρία του ταξιδιού στην Ειδομένη αναμφίβολα θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη και των στελεχών που τον συνόδευαν σε αυτό το έκτακτο ταξίδι του. Άλλωστε, η φράαση «γροθιά στο στομάχι» που χρησιμοποίησε για να περιγράψει την κατάσταση δεν είναι τυχαία, με τον πρόεδρο της ΝΔ να διαπιστώνει ιδίοις όμασι την εγκατάλειψη των προσφύγων από την πολιτεία, με αποτέλεσμα να ζητήσει άμεση παρέμβαση, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να μεταφερθούν

στα κέντρα φιλοξενίας και να διαλυθεί στην ουσία ο αυτόσχέδιος καταυλισμός.Βέβαια, στην ΝΔ δεν θέλουν να μιλήσουν για εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την κυβέρνηση, παρά τη σχετική συζήτηση μεταξύ γαλάζιων στελεχών, ενώ το βράδυ της Τρίτης ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης άναψε νέες φωτιές, αποκαλώντας τα Σκόπια «Μακεδονία», με αποτέλεσμα άμεσα η ΝΔ να ζητήσει την παραίτησή του.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Η απόφαση να ταξιδέψει κλιμάκιο της ΝΔ στην Ειδομένη, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη ελήφθη το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας υπό άκρα μυστικότητα και ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Γιώργο Κουμουτσάκο στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης. Επρόκειτο, όπως έλεγαν γαλάζιες πηγές, για μια προσπάθεια να διαπιστώσουν τα γαλάζια στελέχη τι ακριβώς συμβαίνει στην Ειδομένη με τα ίδια τους τα μάτια. Το αποτέλεσμα ήταν σοκαριστικό.

Η φράση «γροθιά στο στομάχι» που χρησιμοποίησε για να περιγράψει την κατάσταση ο κ. Μητσοτάκης είναι απολύτως ενδεικτική του πώς ερμηνεύουν στη ΝΔ τα όσα είδαν. Μέλος του γαλάζιου κλιμακίου που συνόδευε τον κ. Μητσοτάκη, εξηγούσε στο KoolNews.gr πως η κατάσταση μέρα με τη μέρα γίνεται χειρότερη. «Οι άνθρωποι έχουν αφεθεί στην τύχη τους και στο έλεος της βροχής, η κατάσταση κοντεύει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο», έλεγε άλλο πρόσωπο που συνόδευε τον κ. Μητσοτάκη, ενώ προεδρική συνεργάτες περιέγραφαν την εμπειρία της Ειδομένης ως ό,τι πιο σοκαριστικό είχαν δει, παρά τις προηγούμενες επισκέψεις στη Λέσβο και στα εκεί hotspots, αλλά και στον Ελαιώνα. «Οι άνθρωποι είναι πλήρως εγκαταλελειμμένοι, υπήρχε μόνο ένας γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ», έλεγε κεντρικό γαλάζιο στέλεχος στο KoolNews.gr, όταν ερωτήθηκε για την παρουσία της πολιτείας στην Ειδομένη. Κατά τα άλλα, η παρουσία της αστυνομίας ήταν αρκετά διακριτική, αλλά και πάλι δυσανάλογη με το πλήθος των ανθρώπων, ενώ η βροχή που έπεφτε σταθερά την ώρα της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη επέτρεψε στο γαλάζιο κλιμάκιο να νιώσει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει όταν η κοιλάδα της Ειδομένης μετατρέπεται σε έλος από τη βροχή.

Η αποτίμηση της κατάστασης που έκαναν τα στελέχη της ΝΔ τους έκανε ακόμα πιο απαισιόδοξους για τη συνέχεια. Η απουσία της κρατικής μέριμνας είναι εμφανής, με αποτέλεσμα η διαχείριση να έχει παραδοθεί στις ΜΚΟ. Τούτου δοθέντος, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνομιλία και με εθελοντές από τους Γιατρούς του Κόσμου, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αλλά και την ΜΚΟ Πράξις, όπου άκουσε, όχι απλώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για τη στοιχειώδη περίθαλψη των ανθρώπων αυτών (π.χ. για σοβαρά περιστατικά ασθενειών, πρέπει να γίνεται μεταφορά στο νοσοκομείο του Κιλκίς, πλην όμως συμβαίνει ακόμα και άρρωστα παιδιά να επιστρέφουν στην Ειδομένη, ακόμα και αν δεν έχουν αναρρώσει πλήρως), αλλά και για τους φόβους τους για τη συνέχεια (π.χ. τι θα συμβεί, αν φτιάξει ο καιρός και τη βροχή διαδεχθούν τα κουνούπια και τα έντομα).

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Μητσοτάκης, άμα τη επιστροφή του στην Αθήνα, συγκάλεσε εκτάκτως την ομάδα διαχείρισης κρίσεων το απόγευμα της Τρίτης στη Συγγρού. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Ειδομένη αποτελεί «κολαστήριο» και πρέπει να υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης της περιοχής με ταυτόχρονη μεταφορά των προσφύγων σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας. «Η κυβέρνηση παραμένει αμήχανη και πλήρως αναποτελεσματική, χωρίς συγκροτημένη αποτρεπτική πολιτική και χωρίς κανένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης», σημειώνει επίσης η ΝΔ, η οποία επίσης παρατηρεί πως δεν εφαρμόζεται η συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται. «Η Νέα Δημοκρατία συνιστά στον κ. Τσίπρα και τους υπουργούς του, να βγουν από την ασφάλεια των γραφείων τους και να δουν στην Ειδομένη τη θλιβερή πραγματικότητα της ανεπάρκειάς τους για την οποία είναι ήδη υπόλογοι», λένε από τη Συγγρού, διαπιστώνοντας παράλληλα πως «η δήθεν ανθρωπιστική του ευαισθησία (σ.σ. του πρωθυπουργού) έχει πλέον όνομα: “Ειδομένη”».

Εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την κυβέρνηση;

Την ίδια ώρα, πάντως, που ο κ. Μητσοτάκης διαπίστωνε την κυβερνητική ανυπαρξία στην Ειδομένη, στο εσωτερικό της ΝΔ αναπτυσσόταν μια συζήτηση μεταξύ στελεχών (σ.σ. επεκτείνεται και στα ανώτερα κλιμάκια του κόμματος) πως είναι…ύποπτη η απραξία της κυβέρνησης, καθώς δεν αποκλείεται να εργαλειοποιεί το προσφυγικό δράμα. Προς τι; Το ένα σενάριο έχει να κάνει με τη διασύνδεση προσφυγικού και αξιολόγησης, με ορισμένους να λένε πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την εικόνα της Ειδομένης ως μόχλευση για ελαφρύνσεις στο πρόγραμμα. Άλλοι, εκτιμούν πως η κυβέρνηση διαμορφώνει εκ νέου το αφήγημα της «κακής Ευρώπης» και γι’ αυτό επιστρατεύει τη δύναμη του ανθρώπινου δράματος. Πάντως, η ηγεσία της ΝΔ, αλλά και αρμόδια κεντρικά στελέχη, εμφανίζονται επιφυλακτικά με αυτές τις εκδοχές, όχι γιατί δυσκολεύονται να πιστέψουν πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά γιατί δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία των εικασιών, όταν έχουν τόσο ασαφή πληροφόρηση, ιδίως όταν πρόκειται για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα.

Ομοβροντία ΝΔ εναντίον Μουζάλα για τη «Μακεδονία»

«Την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα. Αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως “Μακεδονία”. Ενίσχυσε έτσι την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων. Το ατόπημα αυτό δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες. Ο κ. Μουζάλας σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτησή του», ανέφερε το βράδυ σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ, σχολιάζοντας το «ατόπημα» του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας δέχθηκε πυρά από σειρά γαλάζιων στελεχών. «Είναι δυνατόν υπουργός της Ελληνικής Κυβερνήσεως να αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία; Χωρίς αιδώ; Πόσο πιο χαμηλά πια;», σχολίασε στο twitter ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης. «Η δημόσια αναφορά των Σκοπίων ως "Μακεδονία" από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα αποτελεί ολίσθημα για τα εθνικά συμφέροντα και παρέχει επιχειρήματα στην πολιτική της γειτονικής χώρας. Ταυτόχρονα, η αναφορά αυτή μας προσβάλλει όλους τους Έλληνες. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να ζητήσει άμεσα την παραίτηση του υπουργού της κυβέρνησής του. Οποιαδήποτε άλλη στάση σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του υιοθετούν αυτό το εθνικά επιζήμιο ατόπημα. Τέτοιου είδους λάθη στην εξωτερική πολιτική της χώρας και τα εθνικά θέματα δεν συγχωρούνται παρα μόνο διορθώνονται, για αυτό και απαιτείται η άμεση απομάκρυνση του κ. Μουζάλα», ανέφερε με τη σειρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Βασίλης Γεωργιάδης τόνισε πως «όταν Υπουργοί της Ελληνικής Κυβέρνησης αποκαλούν "Μακεδονία" τα Σκόπια, μπορούμε να καταλάβουμε όλοι μας, ότι τα χειρότερα έρχονται».

The post Μετά το σοκ στην Ειδομένη, γαλάζια ομοβροντία για προσφυγικό και Μουζάλα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα