Μειώσεις επιτοκίων και επιμήκυνση – Έρχονται ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια

Με νέες ευέλικτες ρυθμίσεις προσπαθούν οι τράπεζες να επαναφέρουν τους οφειλέτες σε τροχιά αποπληρωμής των χρεών τους. Οι ρυθμίσεις, που περιλαμβάνουν μειώσεις επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής έως και 40 χρόνια αλλά και περιόδους χάριτος αρκετών μηνών, επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» που αποτελούν βραχνά για τις ίδιες αλλά και για εκατομμύρια νοικοκυριά.

Το συνολικό

ποσό των δανείων αυτών έχει φτάσει ήδη στα 60 δις ευρώ, ενώ οι προβλέψεις των τραπεζιτών σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» κάνουν λόγο για εκτίναξή τους στο 30% του συνόλου μέχρι το τέλος του 2013. Αναφέρεται ότι υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις τραπεζών όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν το 50% του συνόλου.

Το νέο πρόγραμμα ρύθμισης το οποίο εισάγουν οι τράπεζες σε συνεργασία με κυβέρνηση και τρόικα αφορά προγράμματα μαζικών αναχρηματοδοτήσεων αλλά και αναδιαρθρώσεων που στόχο έχουν να μειώσουν το ύψος των δόσεων εξόφλησης των δανείων, να καταστεί βιώσιμη η εξυπηρέτησή τους από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να ανασχεθεί η δυσμενής αυτή κατάσταση. Παράλληλα μεγάλες θα είναι και οι περικοπές των ορίων των πιστωτικών τραπεζών, θα μειωθούν οι γραμμές χρηματοδότησης επιχειρήσεων και τέλος θα «παγώσουν» οι εκταμιεύσεις νέων καταναλωτικών δανείων.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται δύο παραδείγματα που αναπαριστούν το μέγεθος του οφέλους που θα έχουν για τους καταναλωτές οι νέες ρυθμίσεις.

Για στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ 20ετίας το επιτόκιο από 6% μειώνεται σε 4,5% ενώ η μηνιαία δόση από 1.075 θα φτάσει τα 950 ευρώ με όφελος 125 ευρώ/μήνα ή 1.500 ευρώ/έτος.

Για καταναλωτικό δάνειο 20.000 ευρώ 5ετίας, το επιτόκιο από 13% θα φτάσει στο 6% (υπερδιπλάσια μείωση) ενώ η δόση από 455 ευρώ το μήνα θα μειωθεί σε 386 ευρώ με όφελος 69 ευρώ/μήνα ή 828 ευρώ/χρόνο.

Τραπεζίτης αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η οικονομία έχει βιώσει ύφεση της τάξης του 25% τα τελευταία χρόνια, είναι λογικό και οι επισφάλειες να βρίσκονται σε αντίστοιχο ύψος» εκτιμώντας ότι και το 2013 θα είναι σίγουρα μια δύσκολη χρονιά ως προς τις επισφάλειες. Εκτιμά τέλος πως η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να «σκάνε» και δάνεια τα οποία είχαν ήδη ρυθμιστεί στις αρχές της κρίσης, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η συνέχιση της ύφεσης δημιουργεί νέο κύκλο επισφαλειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα