Μειώνεται ο κίνδυνος για τον ιό του δυτικού Νείλου

Όσο περνάει ο καιρός μειώνεται ο κίνδυνος για τον ιό του δυτικού Νείλου στη χώρα μας καθώς πλησιάζει ο Νοέμβριος και το κλίμα παύει να είναι υγρό και ζεστό. Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν και τονίζουν ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Την εβδομάδα που διανύουμε δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα μέχρι στιγμής στις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες. Πάντως, η Ελλάδα βρίσκεται

στην τρίτη θέση μεταξύ 13 ευρωπαϊκών και μεσογειακών χωρών σε ότι αφορά τα κρούσματα λοίμωξης και τις επιπτώσεις του ιού του δυτικού Νείλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα διαπιστωμένα κρούσματα της λοίμωξης συνεχίζουν να είναι 86, εκ των οποίων τα επτά ήταν θανατηφόρα.

Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι λόγω του ζεστού και υγρού καιρού, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μέχρι την πρώτη βδομάδα του Νοεμβρίου.

Επίσης, ο ιός βρίσκεται σε ύφεση στην Ευρώπη και στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (European Centre Disease Control, ECDC).

Συνολικά 13 χώρες καταγράφουν τους θερινούς μήνες, κρούσματα λοίμωξης του ιού του δυτικού Νείλου. Πρόκειται για την Ελλάδα, Κροατία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Σκόπια, Ισραήλ, Μαυροβούνιο, Ρωσία, Σερβία, Τυνησία και Ουκρανία.

Τα πιο πρόσφατα κρούσματα δηλώθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου στην Ιταλία και το Μαυροβούνιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, η Σερβία, η Ρωσία και η Ελλάδα, καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα, 260, 177 και 86 αντιστοίχως.

Οι χώρες με τα λιγότερα κρούσματα είναι η Ιταλία με 68 περιστατικά της λοίμωξης του ιού του δυτικού Νείλου, το Ισραήλ με 59 περιστατικά, η Ουγγαρία με 29 κρούσματα του ιού, η Ρουμανία με 22 και η Κροατία με 16 κρούσματα του ιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα