«ΜΕΓΙΣΤΗ» ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΚΙΝΑ

09:25 2/5/2014 - Πηγή: KoolNews

Την πρωτιά στην οικονομική κατάταξη του πλανήτη έλαβε η οικονομία της Κίνας για το 2014 παραγκωνίζοντας για πρώτη φορά αυτήν των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα στοιχεία του 2011 αναθεωρήθηκαν και προσαρμόστηκαν στην αγοραστική δύναμη των οικονομιών ανά τον κόσμο ενώ αφαιρέθηκαν στρεβλώσεις που δημιουργούν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες. Έτσι το ενδιαφέρον είναι πως η κινεζική οικονομία είναι κατά 20% μεγαλύτερη από αυτό που

πιστεύαμε μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση η Ινδία υποσκελίζει την Ιαπωνία από την τρίτη θέση της κατάταξης των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.

Δεδομένου, όμως, ότι η Κίνα αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ ταχύτερους από εκείνους των ΗΠΑ, η οικονομία της αναμένεται να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη στον κόσμο μέσα στο τρέχον έτος. Μία εξίσου σημαντική ανατροπή που προκύπτει είναι πως την τρίτη θέση καταλαμβάνει πλέον η Ινδία εκτοπίζοντας την Ιαπωνία.

Η χρήση διαφορετικής μεθοδολογίας από την Παγκόσμια Τράπεζα δεν καθιστά ούτε τις ΗΠΑ φτωχότερες ούτε την Κίνα πλουσιότερη. Το βιοτικό επίπεδο των Κινέζων παραμένει πολύ χαμηλό συγκρινόμενο με εκείνο των Αμερικανών και θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες για να το προσεγγίσει.

Η νέα εικόνα μπορεί να θεωρηθεί υπό μία έννοια παραπλανητική, καθώς με κριτήριο την κατά κεφαλήν κατανάλωση η Τράπεζα διαπιστώνει ότι έχει «μειωθεί σημαντικά» το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς και «ο κόσμος έχει τώρα περισσότερη ισότητα». Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στοιχεία της ίδιας έκθεσης, όμως, προδίδουν πως δεν ισχύει αυτό, καθώς το άθροισμα των πλουσιότερων οικονομιών του κόσμου αντιπροσωπεύει το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ ενώ το άθροισμα των πληθυσμών τους μόλις το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οπως προκύπτει, άλλωστε, από την ίδια μελέτη, με κριτήριο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η Κίνα υποχωρεί στην 99η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και η Ινδία στην 127η, ενώ οι ΗΠΑ μόλις στη 12η.

Keywords
Τυχαία Θέματα