Με ιστορία στις ΜΚΟ ο Άλεξ Ρόντος – Πως βρέθηκε στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου [εικόνες]

Για πρώτη φορά απασχόλησε την επικαιρότητα όταν έγινε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου την περίοδο που εκείνος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών.

Ο Άλεξ Ρόντος γεννημένος στην Τανζανία είχε ως τότε μια μακρά διαδρομή. Σπούδασε Ιστορία στην Οξφόρδη, αρχικώς εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην Αφρική, εκεί όπου στη συνέχεια ασχολήθηκε για πρώτη φορα με Μη Κυβερνητικές

Οργανώσεις, στην Αιθιοπία, στην Αίγυπτο, στο Μαρόκο και στον Λίβανο. Για ένα διάστηγμα εργάστηκε και ως σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Το 1992 βρέθηκε στην Αμερική, στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, ο οποίος τον έχρισε επικεφαλής της πρώτης ανθρωπιστικής ΜΚΟ της Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Ιnternational Οrthodox Christian Charity (ΙΟCC).

Το 1998 συνόδευσε στην Αθήνα τον τότε πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνικού, Άντριου Άθενς για να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει οικονομικά τους Έλληνες ομογενείς της Μαύρης Θάλασσας. Τότε γνωρίστηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν αναπληρωτής του Θεόδωρου Πάγκαλου στο υπουργείο Εξωτερικών.

Όταν, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα και μετά την υπόθεση Οτσαλάν, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών, ο Άλεξ Ρόντος βρέθηκε στο πλευρό του. Ανέλαβε την Υπηρεσία Αναπτυξιακής Συνεργασίας και ήταν από τους πιο στενούς συνεργάτες του. Επί των ημερών του η ΥΔΑΣ «ήταν πανίσχυρη και είχε στη διάθεσή της πολλά χρήματα, ακόμη και από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Άλεξ Ρόντος διορίστηκε από την ίδια την Επίτροπο για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Άστον, ως ειδικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Νότιο Σουδάν με στόχο να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης.

Για το σκάνδαλο με την ΜΚΟ για τις αποναρκοθετήσεις πάντως ο ίδιος ο Άλεξ Ρόντος μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος» δήλωσε έκπληκτος λέγοντας ότι «δεν του ζητήθηκε από τις αρχές να καταθέσει για την υπόθεση» και επανέλαβε ότι «στη διάρκεια της θητείας του στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, ακολούθησε πιστά τη διαδικασία που προβλέπουν από ένα θεσμικό πλαίσιο, που ήταν προβληματικό και ελλιπές».

Ο κ. Ρόντος που χθες βρισκόταν στις Βρυξέλλες, επίσης δήλωσε στο «Έθνος», ότι «επανειλημμένα είχε θέσει το θέμα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου και υιοθέτησης της εμπειρίας άλλων χωρών για την ύπαρξη αποτελεσματικού ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου της υλοποίησης του έργου των ΜΚΟ χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση».

Keywords
Τυχαία Θέματα