Μάντα Παπαδάκου: Από θύμα κακοποίησης- στήριγμα κακοποιημένων γυναικών

Έζησε τον εφιάλτη της κακοκοποίησης από τον άνδρα που αγάπησε και νόμιζε πως θα ταν ο έρωτας της ζωής της. Ο μήνας του μέλιτος όμως πέρασε γρήγορα. Ο σύντροφός της την απομάκρυνε από φίλους και γνωστούς, άρχισε να την υποτιμάει και να την προσβάλει δημοσίως και όταν απείλησε να φύγει χρησιμοποίησε την σωματική βία για να την κρατήσει δίπλα του. Ούτε θυμάται πόσες φορές νόμισε πως θα πεθάνει στα χέρια του. Από το μυαλό της δεν θα σβήσει ποτέ η σκηνή που είχε βγάλει ένα μαχαίρι, το ακούμπησε στον λαιμό της και της είπε «θα σε σκοτώσω!». Και πίστεψε ότι το εννοούσε. Την άρπαξε , την έβαλε

στο αυτοκίνητό του και την πήρε χωρίς την θέλησή της για άγνωστο προορισμό. Κατάφερε να τηλεφωνήσει στους δικούς της που ειδοποίησαν την αστυνομία. Όταν πείστηκε να την επιστρέψει στο σπίτι της, ήταν ξυπόλητη, αναμαλλιασμένη, στο σώμα της είχε τα σημάδια από τα χτυπήματά του. Οι αστυνομικοί την ρώτησα αν της είχε συμβεί κάτι. Απάντησε αρνητικά....

Ο φόβος φώλιασε για καλά στην ψυχή της. Παρά τους συνεχείς ξυλοδαρμούς κάθε φορά τον συγχωρούσε. Ψυχικό ράκος σταμάτησε ακόμη και να εργάζεται και έφτασε στο σημείο να εξαρτάται από αυτόν. «Μια φορά είχαμε πάει για διασκέδαση σε μεγάλο club . Κάποια στιγμή τον χάνω από το βλέμμα μου και πάω να τον αναζητήσω. Τον βλέπω να πίνει σφηνάκια με 2-3 κοπέλες. Δεν κάνω σκηνή αλλά του λέω να φύγει. Τότε με άρπαξε από το χέρι , με έσυρε στο πάρκινγκ, με έσυρε μέσα στο αυτοκίνητο, στη συνέχεια με πέταξε έξω και όλα αυτά μπροστά στα μάτια των παρκαδόρων που παρακολουθούσαν άναυδοι» θυμάται η Μάντα Παπαδάκου.

Μετά από δεκάδες τέτοιες επιθέσεις η Μάντα Παπαδάκου πήρε την απόφαση να αφήσει την ζωή της και την καριέρα της στην Αθήνα και να επιστρέψει στην στον Καναδά από όπου κατάγεται. «Για να κρατηθεί στην ζωή» όπως λέει.

Η Ελληνοκαναδέζα που είναι πρώην μοντέλο και Mrs Globe δεν διστάζει να μιλήσει για την κακοποίηση που υπέστη στα χέρια του άνδρα με τον οποίο έμεινε 4,5 χρόνια. Χρόνια που όπως λέει «έχασε» από την ζωή της. Ο λόγος που αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της για το θέμα που δυστυχώς ακόμη στις μέρες μας αποτελεί ταμπού είναι για να βοηθήσει άλλες γυναίκες που βρίσκονται στην θέση που ήταν και η ίδια κάποτε.

Κι αυτό το κάνει μέσα από την ΜΚΟ WIN Hellas.που αριθμεί πάνω από 5000 μέλη και δραστηριοποιείται στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών. Κυρίως μέσα από ψυχοεκπαιδευτικά προγράμματα.

Τα στοιχεία για την κακοποίηση των γυναικών σοκάρουν αφού δείχνουν οτι στην χώρα μας 1 στις 4 γυναίκες έχει πέσει θύμα κακοποίησης.

Τα στοιχεία από την γραμμή SOS 15900 δείχνουν οτι το φαινόμενο της κακοποίησης έχει αυξηθεί εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Στο διάστημα 11/3/2011 έως 17/11/2015 η γραμμή δέχθηκε 22388 κλήσεις και 254 ηλεκτρονικά μηνύματα.

Από την επεξαργασία των στοιχείων προκύπτει ότι οι γυναίκες που φτάνουν στην καταγγελία της κακοποίησης είναι ανώτερου μορφωτικού επιπέδου και μέτριας οικονομικής κατάστασης. Συγκεκριμένα :

Από τις γυναίκες θύματα βίας που απάντησαν στην ερώτηση για την εργασιακή τους κατάσταση φαίνεται ότι:

3578 (27%) είναι απασχολούμενες (από τις οποίες 467 (13%) είναι αυτοαπασχολούμενες)
3437 (26%) είναι άνεργες (από τις οποίες 475 (14%) μακροχρόνια άνεργες) και
1545 (12%) είναι ανενεργές (από τις οποίες 98 (6%) παρακολουθούν εκπαίδευση ή κατάρτιση)

Από τις γυναίκες που απάντησαν στην ερώτηση για το μορφωτικό τους επίπεδο φαίνεται ότι:

12 (0,1%) είναι τυπικά αναλφάβητες
666 (5%) έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια ή κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
903 (7%) την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
500 (4%) τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση μη τριτοβάθμιου επιπέδου και
1619 (13%) την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ως προς την οικονομική κατάσταση, από τις γυναίκες που απάντησαν στην αντίστοιχη ερώτηση, 2210 (17%) την περιγράφουν ως μέτρια, 2105 (16%) την αναφέρουν ως κακή, 1273 (10%) ως καλή, 612 (5%) ως πολύ κακή και 182 (1%) ως πολύ καλή.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν περίτρανα πως η βία κατά των γυναικών είναι εδώ. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την πολιτεία. Αφού τα μόνα προγράμματα που λειτουργούν από την Γενική Γραμματεία Ισότητας εξαρτώνται από την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και οι δομές που λειτουργούν δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό.

The post Μάντα Παπαδάκου: Από θύμα κακοποίησης- στήριγμα κακοποιημένων γυναικών appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα