Μαλλιά κουβάρια στον ΣΥΡΙΖΑ για το ενιαίο κόμμα- Δυσφορία για την παρέμβαση Γλέζου

Κόκκινο χτύπησε την Παρασκευή η αντιπαράθεση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Παναγιώτη Λαφαζάνη αναφορικά με τις συμμαχίες, τη φυσιογνωμία και τις θέσεις του νέου ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο εκτός από την πολιτική ατζέντα βρέθηκαν και τα οργανωτικά ζητήματα που αφορούν τη διάλυση των συνιστωσών, την εκλογή του προέδρου από το συνέδριο, καθώς και τον τρόπο ψηφοφορίας για την Κεντρική Επιτροπή.

Παρά τις σημαντικές ενστάσεις στη

διάλυση των συνιστωσών, τις οποίες εξέφρασε ο Μανώλης Γλέζος, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην ενοποίηση του κόμματος. Το βασικό όχημα για μια τέτοια εξέλιξη είναι η παράγραφος του καταστατικού, η οποία αναφέρει ότι όποιος είναι μέλος στο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να είναι μέλος αλλού και ότι δεσμεύεται μόνον από τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του.

Ευθέως στον κ. Γλέζο απάντησε ο κ. Νίκος Παππάς, διευθυντής του γραφείου του κ. Τσίπρα, ο οποίος αναφερόμενος στα όσα είπε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, επισήμανε ότι δεν μπορεί κανείς να ισχυρίζεται ότι μόνον εκείνος συνέβαλε στην επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν δικαιώθηκε καμία συνιστώσα, αλλά η επιλογή της ενότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς εκφράζοντας το γενικότερο κλίμα δυσαρέσκειας που έχει αναπτυχθεί στην Κουμουνδούρου για τη στάση του κ .Γλέζου. Άλλωστε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι πριν από τρεις μέρες είχε επιτευχθεί σε κατ’ ιδίαν συνεννοήσεις συμφωνία μαζί του και ότι η μεταστροφή είναι ανεξήγητη.

Στο πλευρό του κ. Γλέζου και των συνιστωσών που δεν θέλουν να διαλυθούν βρέθηκε χθες η αντιπολιτευόμενη «Αριστερή Πλατφόρμα». Από το πρωί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε δηλώσει ότι «πρέπει να υπάρξει συναινετική συμφωνία στο θέμα των συνιστωσών, χωρίς τελεσιγραφικές προθεσμίες και μονομερείς επιβολές». Ο κ. Λαφαζάνης ζήτησε βαθύτερη και ουσιαστικότερη ριζοσπαστικοποίησή του ΣΥΡΙΖΑ και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαφαινόμενη συστημική αναδίπλωση του κόμματος.

Κατάθεση έξι τροπολογιών

Η «Αριστερή Πλατφόρμα» κατέθεσε συνολικά έξι τροπολογίες στα ιδρυτικά κείμενα, τρεις στη ιδρυτική διακήρυξη που αφορούσαν την πολιτική των συμμαχιών (μόνο με την Αριστερά), την πρόβλεψη για ρήξη με την Ευρωζώνη και το αίτημα για κρατικοποίηση σε τομείς όπως το νερό ή το ρεύμα. Επίσης, τρεις τροπολογίες επί του καταστατικού: για εκλογή του προέδρου από την Κ.Ε., για συναινετική διευθέτηση του θέματος των συνιστωσών και για εκλογή των μελών της Κ.Ε. με χωριστές λίστες. Οι τροπολογίες αυτές, οι οποίες αναμένεται να απορριφθούν από το σώμα, θα τεθούν σε ψηφοφορία σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα