«Λείψανα» από Σανατόριο που έγινε Nοσοκομείο και φιλοξένησε τον Χίτλερ[εικόνες]

Σαπισμένα κρεβάτια, κτίρια αποσαθρωμένα και κενοί διάδρομοι με τοίχους ξεφλουδισμένους που καλύπτονται από graffiti είναι ό, τι έχει απομείνει από ένα γιγαντιαίο νοσοκομείο την εποχής που ο Αδόλφος Χίτλερ κυριαρχούσε στην Ανατολική Γερμανία ως ηγέτης των Ναζί.

Μετά την πτώση του Ναζισμού, το Beelitz-Heilstätten, ένα κτίριο-συγκρότημα 60 ορόφων νοτιοδυτικά της γερμανικής πρωτεύουσας, το οποίο χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα για να βοηθήσει την αποκατάσταση του αυξανόμενου αριθμού των ασθενών φυματίωσης στην εκτεταμένη

πόλη του Βερολίνου, εγκαταλείφθηκε με αποτέλεσμα απομεινάρια του να διασώζονται μέχρι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια του Ά Παγκοσμίου Πολέμου, το Beelitz-Heilstätten -ή Beelitz Σανατόριο- μετατράπηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο όταν ο νεαρός τότε Αδόλφος Χίτλερ βρισκόταν σε θεραπεία για έναν τραυματισμό στο μηρό που απέκτησε κατά τη διάρκεια της μάχης του Somme.

Το Beelitz-Heilstätten χτίστηκε μεταξύ 1898 και 1930, μετά από πρωτοβουλία του γερμανικού Εθνικού Ινστιτούτο Ασφάλισης, που διαπίστωσε ότι η εγγύτητα στο Βερολίνο, σε συνδυασμό με το φρέσκο αέρα της εξοχής έκρινε ιδανική τοποθεσία για ένα σανατόριο.

Τμήματα του συγκροτήματος μετατράπηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο από το γερμανικό αυτοκρατορικό στρατό, όταν ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Αδόλφος Χίτλερ είχε σταλεί για να ανακτήσει τις δυνάμεις του από τις πληγές του πολέμου στα τέλη του 1916.

Αν και ξέσπασε τεράστια οικονομική κρίση μετά τον πόλεμο το Νοσοκομείο είδε το όνομά του να εκτοξεύεται με πολλούς θαλάμους της κλινικής να θεωρούνται ως πρωτοπόροι στη θεραπεία της φυματίωσης.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου πολλά κτίρια βομβαρδίστηκαν από τις Συμμαχικές Δυνάμεις και το 1945 καταλήφθηκε από τις σοβιετικές δυνάμεις και παρέμεινε ένα σοβιετικό στρατιωτικό νοσοκομείο, ακόμη και μετά την Ενωμένη Γερμανία το 1990.

Ο Χίτλερ δεν ήταν ο μοναδικός δικτάτορας που επισκέφθηκε για θεραπεία το Beelitz-Heilstätten. Το 1990 ο ηγέτης Έριχ Χόνεκερ έλαβε θεραπεία για τον καρκίνο του ήπατος και αφού καθαιρέθηκε μετά την πτώση της Ανατολικής Γερμανίας, χρησιμοποίησε το νοσοκομείο ως σημείο εκκίνησης κατά την πτήση του προς τη Ρωσία για να αποφύγει τις διώξεις.

Ο σοβιετικός στρατός αποσύρθηκε το 1995, όταν και ξεκίνησαν οι πρώτες απόπειρες για την ιδιωτικοποίηση του Beelitz-Heilstätten, που όμως δεν στέφθηκαν από επιτυχία. Τμήματα του νοσοκομείου παρέμειναν ανοικτά και χρησιμοποιήθηκαν ως νευρολογικά κέντρα αποκατάστασης για να βοηθήσουν τους πάσχοντες από τη νόσο του Πάρκινσον.

Τέλος, το 2000, οι τελευταίες εργασίες στο Beelitz-Heilstätten ολοκληρώθηκαν και το συγκρότημα εγκαταλείφθηκε εντελώς. Πλέον αποτελεί μια «πόλη-φάντασμα», με αρκετούς τουρίστες να επισκέπτονται το σημείο. Να σημειωθεί ότι το εγκαταλελειμμένο σανατόριο-νοσοκομείο, χρησιμοποιήθηκε ως χώρος για τις ανάγκες των γυρισμάτων της βραβευμένης με όσκαρ ταινίας “Ο Πιανίστας” και αργότερα της ταινία Valkyrie με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ.

Keywords
Τυχαία Θέματα