Λεφτά υπάρχουν, αλλά δεν … εισπράττονται

13:34 7/2/2014 - Πηγή: KoolNews

Οι πρόσθετοι φόροι και τα πρόστιμα που «λιμνάζουν» στις αίθουσες των Δικαστηρίων ανέρχονταν, με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος του 2013 σε 17,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 14,8 δισ. αφορούν φορολογικά και 2,8 δισ. ευρώ τελωνειακά πρόστιμα, ενώ την ίδια ώρα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προσεγγίζουν πλέον τα 64 δισ. ευρώ.

Γράγει ο Γιώργος Κούρος

Από τα ανωτέρω στοιχεία μπορούν εύκολα να εξαχθούν δυο συμπεράσματα:

πρώτον: επιβάλλονται μεν πρόστιμα για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις,
τα οποία όμως στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εξοντωτικά και όχι μόνο δεν εισπράττονται από το δημόσιο, αλλά καταλήγουν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών,δεύτερον: ότι η ασφυξία που υπάρχει στην αγορά αλλά και το αδιέξοδο των νοικοκυριών έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα κάθε μήνα τα ληξιπρόθεσμα να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Αυτή όμως είναι η μια πλευρά του νομίσματος!

Γιατί η άλλη ουσιαστικά λέει πολύ απλά, ότι υπάρχουν χρήματα τα οποία μπορούν να εισπραχθούν, αλλά είτε κάποιοι δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν, είτε τέλος πάντως κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μην μπουν στα δημόσια ταμεία.

Όμως, όταν υπάρχει εκπεφρασμένη πολιτική βούληση η φοροδιαφυγή να παταχθεί, τα κλεμμένα να επιστρέψουν στα ταμεία του κράτους, όσοι έχουν «φυγαδεύσει» παράνομα τα χρήματά τους στο εξωτερικό να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά, οποιαδήποτε ενέργεια στερεί από το δημόσιο έσοδα είναι…. εγκληματική!

Αποτελεί κακούργημα, διότι το «έγκλημα» που έχει συντελεστεί εις βάρος των συνεπών φορολογουμένων, με τους φόρους και τα «χαράτσια» που έχουν επιβληθεί, αλλά και τις αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς και τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων για οφειλές «ψίχουλα», συνεχίζεται!

Όσον αφορά δε τον αντίλογο που προβάλλεται, επανειλημμένως, από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ότι τα πρόστιμα, ή χρέη, δεν μπορούν να εισπραχθούν γιατί εταιρείες έχουν κλείσει, άλλες έχουν πτωχεύσει, αλλά και οι απλοί φορολογούμενοι έχουν κατεβάσει «ρολά» αφού δεν έχουν που την κεφαλήν κλίνη…., δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό!

Διότι κανείς δεν είναι παράλογος να ζητά να πληρώσουν αυτοί που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα! Αλλά κανείς από την άλλη δεν μπορεί να δεχθεί ότι από τα 64 δισ. ευρώ που είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη δεν μπορούν να εισπραχθούν έστω τα 5 δισ. ευρώ!

Κανείς δεν μπορεί να δεχθεί ότι από τα 17,6 δισ. ευρώ, των πρόσθετων φόρων και προστίμων, δεν μπορούν να εισπραχθούν έστω 2-3 δισ. ευρώ!

Την ώρα δηλαδή που συζητάμε με την τρόικα πώς θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό, που υπολογίζεται σε 4 - 5 δισ. ευρώ, ή το χρηματοδοτικό που κυμαίνεται από 11 έως 16 δισ. ευρώ, κι ενώ ήδη «ψήνεται» ένα νέο δάνειο 10 – 20 δισ. ευρώ για τη χώρα μας για να καταφέρουμε να χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες μας τα επόμενα χρόνια, κάποιοι εδώ «σφυρίζουν» αδιάφορα….

Η οικονομία είναι μαθηματικά και μάλιστα απλά…. Ό,τι λοιπόν γίνεται σύνθετο γίνεται εκ του πονηρού.. και τα «θύματα» είναι πάντα τα ίδια…

Το διαβάσαμε στο Ant1news.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα