Κυβερνητική Λερναία Ύδρα- Ένα μέτωπο κλείνει και στη θέση του ανοίγουν δύο άλλα

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να βρίσκεται στις Βρυξέλλες και να αναζητά λύσεις στο γρίφο του προσφυγικού, το μυαλό του πάντως ταξιδεύει στην Αθήνα, εκεί όπου τα υπάρχοντα μέτωπα δεν κλείνουν, ενώ την ίδια στιγμή ανοίγουν άλλα. Η χθεσινοβραδινή παραίτηση του προερχόμενου από τους ΑΝΕΛ Παναγιώτη Σγουρίδη ήρθε να ταράξει τα νερά

στον κυβερνητικό άξονα, θέμα με το οποίο ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να ασχοληθεί αμέσως μόλις επιστρέψει από τις Βρυξέλλες. Έτσι, η κυβέρνηση θυμίζει περισσότερο…Λερναία Ύδρα, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση ένα μέτωπο (προσφυγικό) φαίνεται πως κλείνει, ενώ δύο άλλα (παραίτηση Σγουρίδη και επαναφορά της αξιολόγησης στο προσκήνιο) ανακύπτουν.

Ρεπορτάζ: Αλέξης Μαυραγάνης, Γιώργος Ευγενίδης

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χθες την πρώτη συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ και σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές ο Πρόεδρος της Κομισιόν συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα, καθώς και για την συνολική συνεισφορά της στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού. Όπως έλεγαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, στην μεταξύ τους συζήτηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης και ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες.

Στο κομμάτι αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει βρει προς στιγμήν ένα σύμμαχο στο πρόσωπο της Γερμανίδας Καγκελαρίου που δείχνει να μην συμμερίζεται την σκληρή γραμμή των πρώην Ανατολικών χωρών που ζητούν κλείσιμο συνόρων και φαίνεται να κρατά μια περισσότερο συμβιβαστική στάση απέναντι στο θέμα. Όλα βέβαια θα κριθούν σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής, όπου η Ελλάδα ελπίζει να μην δεχτεί απειλές για έξοδο από τη Σένγκεν και για το λόγο αυτό κομίζει την πλήρωση των δεσμεύσεων από πλευράς μας, αναφορικά με τα hot spot και τα κέντρα μετεγκατάστασης.

Την ελληνική κυβέρνηση καίει και το ζήτημα της αξιολόγησης που είναι προς στιγμήν παγωμένη. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στον Πρόεδρο της Κομισιόν, και οι κυβερνητικές διαρροές έλεγαν αργά το βράδυ πως μεταξύ των δυο ανδρών, συμφωνήθηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Γιούνκερ μεσολάβηση, ώστε οι απόψεις Τόμσεν και ΔΝΤ να ατονήσουν και για να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Τα κεφάλαια πάντως είναι πολλά, δεν αφορούν μόνο το ασφαλιστικό αλλά και το δημοσιονομικό κενό για την επόμενη τριετία, ενώ και ο Πιερ Μοσκοβισί, με τις χθεσινές του δηλώσεις για τον “διαβολο που κρύβεται στις λεπτομέρειες” υποστηρίζει ότι η συμφωνία αργεί πολύ ακόμη. Να σημειωθεί πως, συγκρατημένη επιφύλαξη για την αξιολόγηση διείδε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δικές του συναντήσεις στις Βρυξέλλες με κοινοτικούς αξιωματούχους

Το ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό που προκάλεσε η παραίτηση Σγουρίδη αναμένεται να απασχολήσει τον Πρωθυπουργό με το που θα επιστρέψει στην Αθήνα - μένει να δούμε εάν αυτή θα αποτελέσει καταλύτη για συνολικότερη αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος. Τέτοιες ενδείξεις δεν υπάρχουν προς το παρόν. Πάντως, η δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου για τον κ. Σγουρίδη ήταν έντονη. Όπως πληροφορείται το KoolNews.gr, από τον κ. Σγουρίδη ζητήθηκε ανασκευαστική δήλωση για να διασκεδαστούν οι δηλώσεις του περί εξαπάτησης των αγροτών και από τον Αλέξη Τσίπρα. Η δήλωση έγινε, αλλά δεν ικανοποίησε και ο κ. Σγουρίδης πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η συνάντηση δεν πήγε καλά, ο κ. Σγουρίδης αποχώρησε κατηφής και στη συνέχεια βγήκε η ανακοίνωση της υποβολής εκ μέρους του της παραίτησής του. Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, ερωτώμενος από το KoolNews.gr για το αν υπάρχουν πιθανότητες παραμονής του στο κυβερνητικό σχήμα, εκτίμησε πως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο κ. Σγουρίδης υπενθυμίζεται πως είχε αντικαταστήσει εκ μέρους των ΑΝΕΛ των Δημήτρη Καμμένο στην ίδια θέση, η οποία αποδεικνύεται ηλεκτρική.

Η κυβέρνηση διαχειρίζεται ταυτόχρονα όλα αυτά τα μέτωπα, έχοντας ανοίξει και πόλεμο με τους καναλάρχες - δίνοντας καθημερινές αφορμές για μάχες. Σήμερα ήταν οι κυβερνητικές διαρροές για τον αριθμό των εργαζομένων στα 8 κανάλια εθνικής εμβέλειας που έριξε φυτίλι στην κόντρα, μια κόντρα που φαίνεται να συντηρείται περισσότερο για τα επικοινωνιακά οφέλη που προκύπτουν από το μέτωπο αυτό, παρά από την ουσία της σύγκρουσης, που φαίνεται πως πρόκειται να τραβήξει για αρκετό καιρό. Άλλωστε και οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα και περιμένουν, έτοιμοι ακόμα και να απασφαλίσουν.

The post Κυβερνητική Λερναία Ύδρα- Ένα μέτωπο κλείνει και στη θέση του ανοίγουν δύο άλλα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα