Κυβέρνηση – Δανειστές: Μια από τα ίδια, περιμένοντας την ανατροπή

Ξεκίνησαν και πάλι χθες οι επαφές μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με στόχο τα επόμενα 24ωρα να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, κάτι που πάντως φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο με βάση τα όσα διαρρέουν οι δυο πλευρές. Το μεγάλο αγκάθι ενόψει συμφωνίας είναι το πακέτο – κάβα ύψους €3 δις, που απαίτησε το ΔΝΤ και συμφωνήθηκε στο Washington Group

μεταξύ Κομισιόν, ΔΝΤ και γερμανικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018.

Του Αλέξη Μαυραγάνη

Στο έξτρα πακέτο των 3 - 3,5 δις, το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτά θα περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ από το χαμηλό συντελεστή 13% στο 24%, ενώ δεν αναμένεται να γλιτώσουν ούτε οι μισθοί των νέων υπαλλήλων στο Δημόσιο. Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται, επίσης, το "πάγωμα" των προσλήψεων μέχρι νεωτέρας, καθώς και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων που ήδη βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και οι περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Και μπορεί μεν να μιλάμε για πρόσθετες δυσκολίες με το έξτρα πακέτο των €3 – 3,5 δις αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία ούτε στα 5,4 δις του αρχικού πακέτου για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Κι αυτό γιατί οι δανειστές ζητούν χαμήλωμα του αφορολογήτου ορίου, αφού τόσο η Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ θεωρούν ότι το αφορολόγητο πρέπει να χαμηλώσει και η φορολογική κλίμακα να μην επιβαρύνει τόσο πολύ τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα. Το ενδεχόμενο των αλλαγών παραμένει βέβαια ανοιχτό, καθώς η κυβέρνηση έχει καταθέσει μεν τα νομοσχέδια στη βουλή, είναι όμως ανοικτά στη διαβούλευση για αλλαγές.

Τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται όπως είχε προβλέψει η κυβέρνηση, αφού το Μαξίμου φαίνεται να αρνείται να συζητήσει το πακέτο – κάβα για νομοθέτηση στη Βουλή, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να επηρεάσει το κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία, ενώ είναι δεδομένο ότι θα βρει αντιδράσεις και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις εκδηλώνονται από τους κυβερνητικούς βουλευτές, ενώ ακούγονται και σενάρια δημοψηφισμάτων και πρόωρων εκλογών. Χθες η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ξέκοψε κάθε συζητήση για κάλπες ή δημοψήφισμα, ενώ συμπλήρωσε ότι τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό επιμένουν ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει για να υπάρξει σταθερότητα.

Χθες το απόγευμα εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο με αντικείμενο της συζήτησής τους, την πορεία της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός, μετέφερε στην Γερμανίδα Καγκελάριο την ελληνική θέση ότι οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες αναμένεται και να ανακοινωθούν μεθαύριο Πέμπτη από τη Eurostat, θα πρέπει αυτονόητα να συνυπολογιστούν στο τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης

The post Κυβέρνηση – Δανειστές: Μια από τα ίδια, περιμένοντας την ανατροπή appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα