Χωρίς συμφωνία η συνάντηση στο Μαξίμου – Δεν τα βρήκαν για τον αντιρατσιστικό νόμο

Τέλειωσε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. O Φώτης Κουβέλης δήλωσε κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Ζήτησα να έρθει στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Περιλαμβάνει διατάξεις που δεν προβλέπονται από την προηγούμενη νομοθεσία. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι και στο Συμβουλιο της Ευρώπης. Μπορούν να γίνουν διορθώσεις πριν έρθει για ψήφιση στη Βουλή.

Πάντα με την προβλεπόμενη διαδικασία. Δεν μπορώ να σας πω πότε θα έρθει, αλλά οποιαδήποτε καθυστέρηση θα είναι απαράδεκτη» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε κατά την έξοδό του από το Μαξίμου: «Το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί, να συζητηθεί και να ψηφισθεί από όλο το δημοκρατικό τόξο. Το νομοσχέδιο έχει συμπεριλάβει και την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ. Αν η κυβέρνηση δεν τη συμπεριλάβει, θα έρθει στη Βουλή η πρόταση νόμου και ευελπιστούμε να ψηφίσει και η Νέα Δημοκρατία».

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε: «Δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία για το αντιρατσιστικό. Έχουμε όμως διεθνή υποχρέωση να έχουμε μία πλήρη νομοθεσία κατά των φιλοναζιστικών συμπεριφορών και γιατί έχουμε ένα πολιτικό μόρφωμα στην Ελλάδα που είναι απροκάλυπτα ναζιστικό».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του είπε ότι «Συζητήσαμε για την ανεργία και την ανάπτυξη. Τους ενημέρωσα για την οικονομική πολιτική του ΟΟΣΑ. Βάλαμε μια ατζέντα για τις συζητήσεις της άλλης εβδομάδας. Για το ΦΠΑ θα το συζητήσουμε με την τρόικα».

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης, πήγαν στο Μέγαρο Μαξίμου στις 6 το απόγευμα για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Κύριο θέμα συζήτησης των τριών κυβερνητικών εταίρων θα είναι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει ρωγμές στο κυβερνητικό μέτωπο.

Παρών στη συνάντηση θα είναι και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που θα ενημερώσει για την πορεία της οικονομίας.

Η αντιπαράθεση εντός της κυβέρνησης συνεχίστηκε και σήμερα, αφού η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή εντόπισε πολλές αντισυνταγματικές διατάξεις αλλά και αοριστείες στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Στην έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται πως το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο «αντιμετωπίζει με επάρκεια τα περισσότερα θέματα του υπο επεξεργασία σχεδίου νόμου» σημειώνοντας πως το μόνο που απαιτείται είναι μικρές προσθήκες στον ν. 27/1979.

Κι ενώ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζονται αρνητικοί στο νομοσχέδιο, όπως αρνητικό είναι και το Μαξίμου, το γραφείο Τύπου της Ιπποκράτους έσπευσε να εκφράσει την έντονη ενόχλησή του με ανακοίνωση που εξέδωσε και σημειώνει: «Κακή υπηρεσία προσφέρει στην κυβέρνηση και την αναγκαία συνεννόηση των κυβερνητικών εταίρων, όποιος είχε την έμπνευση να επισπευσθεί η διατύπωση και άμεση δημοσιοποίηση του πρακτικού της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, λίγες μόνον ώρες πριν από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, σήμερα το απόγευμα».

Και συνεχίζει επισημαίνοντας:

1. Η ΚΕΝΕ δεν είναι επιτροπή της Βουλής ή ανεξάρτητη αρχή, αλλά βοηθητικό όργανο της κυβέρνησης.

2. Αρμοδιότητα της ΚΕΝΕ δεν είναι η αξιολόγηση της σκοπιμότητας των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, αλλά η νομοτεχνική επεξεργασία των σχεδίων νόμου.

3. Η κυβερνητική πολιτική, βασική παράμετρος της οποίας είναι η νομοθετική πολιτική, δεν διαμορφώνεται από βοηθητικού χαρακτήρα επιτροπές, αλλά από την ίδια την Κυβέρνηση ως πολιτικό όργανο και από τα κόμματα που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από την εμπιστοσύνη της οποίας εξαρτάται η ύπαρξη της Κυβέρνησης.

4. Το πρακτικό υπ’ αριθμόν 1153/17-10-2011 της ΚΕΝΕ, υπό την τότε σύνθεσή της, επεξεργάστηκε το αρχικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και προέβη σε νομοτεχνικού χαρακτήρα επισημάνσεις. Η σύγκριση των δύο πρακτικών, του σημερινού και αυτού του 2011, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί η ΚΕΝΕ και ποιο είναι το πλαίσιο της αρμοδιότητάς της.

5. Αντίστοιχου περιεχομένου με το πρακτικό της ΚΕΝΕ του 2011 είναι και η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το αρχικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που υποβλήθηκε στις 13-1-2012.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη. Οι δύο άνδρες δεν έκαναν δηλώσεις, αλλά η συνάντησή τους ερμηνεύεται ως κίνηση στήριξης του κ. Βενιζέλου στον κ. Ρουπακιώτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα