Κουτρουμάνης: Όχι άλλες περικοπές σε συντάξεις – Το ασφαλιστικό μπορεί να γίνει βιώσιμο

Την πεποίθηση πως με το παρόν στρατηγικό σχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα τα ταμεία μπορούν να καταστούν βιώσιμα χωρίς περαιτέρω περικοπές συντάξεων εξέφρασε ο πρώην Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84». «Εάν έχει ποσοτικοποιηθεί -που πιστεύω ότι έχει συμβεί- το κάθε μέτρο από αυτά τα οποία δίνει το υπουργείο Εργασίας, προφανώς μπορεί να καλύψει αυτό το κενό, διότι περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις δεν υπάρχουν. Έχουν, ήδη, μειωθεί αρκετά. Από εκεί κι έπειτα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στη

διασφάλιση των πόρων των ταμείων», δήλωσε ο πρώην υπουργός .

Εξήγησε ότι αναφέρεται κυρίως στις κύριες συντάξεις, ενώ, όπως εκτίμησε, αν τα έσοδα αυξηθούν, μπορεί να μην χρειαστεί μείωση και των επικουρικών. «Αν τα επικουρικά ταμεία το 2014 ισορροπήσουν σε σχέση με τα έσοδα τους, αν δεν πάμε, δηλαδή, σε μεγαλύτερες μειώσεις των εσόδων τους, δεν θα χρειαστεί να πάμε και σε περαιτέρω μειώσεις. Θα αποτραπεί το ενδεχόμενο να μειωθούν και οι επικουρικές συντάξεις», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις πρόωρες συντάξεις τόνισε ότι «εκείνο που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι και να γνωρίζουν και τα αρμόδια υπουργεία, το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών, είναι ότι οι πρόωρες συντάξεις έχουν, ήδη, καταργηθεί. Απλά υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο, το οποίο ήταν και αναγκαίο. Δεν μπορούμε, δηλαδή, με μια μέρα διαφορά στον χρόνο ασφάλισης, να έχουμε διαφορά 10, 15 ή και 17 χρόνια στον χρόνο συνταξιοδότησης. Σ' αυτήν τη μεταβατική περίοδο τριετίας, λοιπόν, έχουν διαφορετικές προϋποθέσεις εκείνοι οι οποίοι θεμελίωσαν δικαίωμα το 2010, το 2011 και το 2012. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν και εκεί περιθώρια για οποιαδήποτε αλλαγή...».

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα