“Κούρεμα” ο κόσμος να χαλάσει

Το “κούρεμα” των PSI+ είναι το “κλειδί” για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και πρέπει να επιτευχθεί ανεξαρτήτως κόστους.

Το “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων (PSI+) πρέπει να επιτευχθεί ανεξαρτήτως κόστους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη βιωσιμότητα

του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα, στην έκθεση αναφέρεται σαφώς ότι το επόμενο “βήμα – κλειδί” για την επίτευξη της συμμετοχής του 100% των ιδιωτών στο “κούρεμα” είναι η θεσμοθέτηση των Collective Action Clauses (CACs), που πρόκειται για νομικές ρήτρες, σύμφωνα με τις οποίες εάν συμφωνήσει εθελοντικά το 75% των ομολογιούχων στην αναδιάρθρωση του χρέους θα πρέπει να ακολουθήσει υποχρεωτικά και το υπόλοιπο 25%. “Αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό σκέψη το πώς θα εξασφαλιστεί η σχεδόν ολοκληρωτική συμμετοχή (συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής θέσπισης στο εγχώριο δίκαιο των CACs)” επισημαίνεται στην έκθεση του Ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα των CACs βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αυτές τις μέρες και τον ιδιωτικό τομέα και το πιο πιθανό είναι η σχετική νομοθεσία των CACs να περάσει μέσα στον Δεκέμβριο.

Το ΔΝΤ προσδιορίζει τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το PSI+ (επιτόκια, διάρκεια κ.λπ.), ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο. Μετά το “κούρεμα” κατά 50%, το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο 152% το 2012 (από 161% του ΑΕΠ φέτος) για να φτάσει στο επιθυμητό 120% του ΑΕΠ το 2020 και να πέσει στο 96% του ΑΕΠ το 2030. Για επαληθευτεί το σενάριο αυτό απαιτείται:

1. Πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ από το 2014 έως το 2020 και του 3,5% την επόμενη 10ετία, έως το 2030.

2. Ανάπτυξη με ετήσιο ρυθμό 2,5% κατά μέσο όρο έως το 2020.

3. “Κούρεμα” του χρέους που βάσει της έκθεσης του ΔΝΤ θα ανταλλάσσεται ομόλογο ονομαστικής αξίας 100 ευρώ με 15 ευρώ μετρητά και 35 ευρώ νέο ελληνικό ομόλογο, 20ετούς διάρκειας, που θα έχει 20ετή περίοδο χάριτος. Το επιτόκιο του νέου ομολόγου υπολογίζεται σε 3,8%. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επιτόκιο αυτό θα είναι μεσοσταθμικό.

Πάντως, πέρα από την επίτευξη του “κουρέματος” του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ σημειώνει στην έκθεσή του ότι κρίσιμος παράγοντας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι και η πλήρης επαλήθευση του μακροοικονομικού σεναρίου. “Ακόμα και μικρές αποκλίσεις από τους μακροοικονομικούς στόχους και εκείνους του προγράμματος, δεν θα είναι καλοί οιωνοί για τη βιωσιμότητα το χρέους”.

Σύμφωνα με το σενάριο που έχει καταρτίσει το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές το 2021. Χθες, πάντως, το Δημόσιο άντλησε 1,625 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια 6μηνης διάρκειας και αύριο θα αυξήσει το ποσό αυτό στα 2 δισ. Ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή

Keywords
Τυχαία Θέματα