Κουνούν το δάκτυλο οι Αμερικανοί στην Ευρωζώνη – Θωρακίστε καλύτερα τις οικονομίες σας!

11:21 8/1/2014 - Πηγή: KoolNews

Τις έντονες επιφυλάξεις τους για την βιωσιμότητα της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης εξέφρασαν για ακόμα μια φορά αμερικανοί αξιωματούχοι του Υπουργείο Οικονομίας, με τον Τζέικομπ Λού να καλεί τις χώρες του ενιαίου νομίσματος να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να θωρακίσουν την υπό δημιουργία τραπεζική τους ένωση με επαρκές ταμείο διάσωσης και να προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου πολλοί Αμερικανοί οικονομολόγοι έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις επί του ζητήματος, εκφράζοντας την άποψη ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το δεύτερο στάδιο της τραπεζικής ένωσης, δηλαδή η δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών και ενός ταμείου διάσωσης που θα χρηματοδοτείται από πόρους των ίδιων των τραπεζών, είναι κατώτερη των περιστάσεων, αφού δεν σπάει ο φαύλος κύκλος μεταξύ τραπεζών και κρατών.

Τώρα, όμως, υποστηρίζει το ίδιο και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. «Η ύπαρξη ταμείων διάσωσης είναι πολύ σημαντική και θα θέλαμε να δούμε την ανάληψη περισσότερης δράσης. Εξακολουθούμε να έχουμε την άποψη ότι όσο καλύτερα είναι κεφαλαιοποιημένες οι ευρωπαϊκές τράπεζες και όσο ισχυρότερα είναι τα ταμεία διάσωσης, τόσο το καλύτερο για την ευρωπαϊκή, την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία» δήλωσε χθες ο κ. Τζέικομπ Λιου, μετά τη συνάντησή του στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του κ. Πιερ Μοσκοβισί.

Επισημαίνεται , πως τέτοιες συστάσεις προς την Ευρωζώνη από σημαίνονται στελέχη αμερικανικών τραπεζών, έχουν συνοδευθεί στο παρελθόν από υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας οικονομιών κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα