Κωλυσιεργία και «παγίδες» στη συμπλήρωση του Ε9 για τον ενιαίο φόρο

Για άλλη μια χρονιά η φορολόγηση ακινήτων αποτελεί τον μεγάλο «πονοκέφαλο» των φορολογουμένων και του υπουργείου Οικονομικών, αφού και το 2014 η διαδικασία γίνεται με πολλά προβλήματα και μερικές «παγίδες» που προκύπτουν.

Όπως αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο υπουργείο έχουν διαπιστώσει ότι αρκετοί είτε έχουν συμπληρώσει λανθασμένα τα στοιχεία στα αγροτεμάχια είτε δεν έχουν μπει καν στον κόπο, ενώ υπάρχουν και πολλές διαμαρτυρίες από πλευράς επαγγελματικών κλάδων που διαπιστώνουν προβλήματα στην εφαρμογή

του νόμου και αποστέλλουν φακέλους στο υπουργείο.

Ταυτόχρονα, η καθυστέρηση του taxis να ανοίξει την εφαρμογή για τα Νομικά Πρόσωπα παρακωλύει και αυτή τη διαδικασία με αποτέλεσμα να μην έχουν υποβληθεί ούτε οι μεταβολές τα ακίνητά τους στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Στα αγροτεμάχια το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον πίνακα 2 του εντύπου Ε9, όπου οι ιδιοκτήτες δεν έχουν κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις ακόμα. Έτσι, μπορούν να αποφύγουν την καταβολή φόρου τώρα, αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα, όπως στο ζήτημα της μεταβίβασης.

Όσον αφορά τα ΝΠ και τις επιχειρήσεις, υπολογίζεται ότι το τελευταίο 10ημερο του Μαρτίου θα ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου, προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές και στην δήλωση όσων χώρων έχουν «τακτοποιήσει». Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο φόρος στην καλύτερη περίπτωση θα αποσταλεί τον προσεχή Ιούλιο στους υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το ζήτημα πάντως όπως σημειώνεται από το υπουργείο δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει πριν το πέρας των ευρω-εκλογών.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα