Κοινό μήνυμα με την Ελλάδα για το προσφυγικό στέλνουν οι έξι ευρωπαίοι υπουργοί

16:51 9/4/2016 - Πηγή: KoolNews

Ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερις ώρες η ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών ανάμεσα σε πολυμελή αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης και έξι υπουργούς και υφυπουργούς κρατών-μελών της ΕΕ, με αντικείμενο την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Οι έξι υπουργοί μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη έστειλαν κοινό μήνυμα ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και ότι πρέπει να υλοποιηθεί συλλογικά η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης.

Παράλληλα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα που είχε η ολλανδική πρωτοβουλία προκειμένου να κατανοήσουν εκ του σύνεγγυς ένα τόσο σύνθετο και πολυσχιδές ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Ως μία «άτυπη αλλά ουσιαστική συμμαχία των προθύμων που δίνει μια νέα εικόνα της Ευρώπης των κεντρογόνων προοδευτικών δυνάμεων που υπερασπίζονται την αξία και τον ανθρωπιστικό πυρήνα της Ευρώπης», σε αντίθεση με τη φυγόκεντρη και εθνικιστική εικόνα της Ευρώπης, χαρακτήρισε τη επίσκεψη των 6 υπουργών και υφυπουργών κρατών-μελών της ΕΕ ο κ. Ξυδάκης. Είναι από τα πιο σοβαρά πράγματα που έχουν γίνει, τόνισε και επισήμανε ότι η ίδια η ιστορική πραγματικότητα επιβάλλει πολιτικά μαθήματα συμβίωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς τόνισε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό δεν είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα μόνη της, αλλά είναι κοινή ευθύνη όλων των κρατών-μελών της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη, εξαίροντας τις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό για το «τιτάνιο έργο» που έχουν κάνει μέχρι τώρα. «Περιμένουμε δεσμεύσεις απ' όλες τις χώρες για τη μετεγκατάσταση προσφύγων» διεμήνυσε.

Σημειώνεται ότι η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελείτο από τους αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκο Ξυδάκη, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Άμυνας Γιάννη Ταφύλη.

Την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία αποτελούν ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς, εκπρόσωπος της χώρας που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αρλέμ Ντεζίρ, ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Σάντρο Γκότσι, η υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, αρμόδια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαργκαρίντα Μάρκες και ο υφυπουργός στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας, Ίαν Μπόργκ, αρμόδιος για την προετοιμασία της προεδρίας της Μάλτας στο Συμβούλιο της ΕΕ το 2017 και τη Διαχείριση Πόρων της ΕΕ.

Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην ανοικτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα, όπου θα τους υποδεχθεί ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής Βασίλειος Παπαδόπουλος. Την Παρασκευή, αμέσως μετά την άφιξή τους στη χώρα μας, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία επισκέφτηκε διαδοχικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο. Απευθυνόμενος στους έξι υπουργούς και υφυπουργούς ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε την επίσκεψή τους έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης, η οποία πρέπει να υπάρχει κατά την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

The post Κοινό μήνυμα με την Ελλάδα για το προσφυγικό στέλνουν οι έξι ευρωπαίοι υπουργοί appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα