Κοιμηθήτε ήσυχοι- Η NSA ισχυρίζεται πως δεν παρακολουθούνται τα social media

Ο διοικητής της πανίσχυρης αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (ΝSA) αρνήθηκε χθες πως πραγματοποιούνται παρακολουθήσεις των Αμερικανών στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασής του έναντι της αρμόδιας επιτροπής στη Γερουσία, ο στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ επέκρινε δριμύτατα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης την Κυριακή, το οποίο «βιαστικά εξήγαγε το συμπέρασμα πως η παρακολούθηση αφορούσε Αμερικανούς, πράγμα που δεν αληθεύει».

«Είναι απόλυτα ψευδές να λέμε πως

χτενίζουμε τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να αναζητήσουμε κι ελέγξουμε Αμερικανούς. Αυτό που ερευνούμε είναι πρόσωπα που αποτελούν αντικείμενο έρευνας για τρομοκρατία, ή άλλο πράγμα της αυτής φύσης», επεσήμανε ο ίδιος.

Ο στρατηγός Αλεξάντερ παραδέχθηκε πως η Υπηρεσία τους - που βρίσκεται στο επίκεντρο μίας ευρύτατης πολεμικής όσον αφορά τα προγράμματα παρακολούθησης, τα οποία αποκάλυψε ο πρώην συμβασιούχος της Έντουαρντ Σνόουντεν - χρησιμοποιεί τα εν λόγω δίκτυα για να «εμπλουτίσει» τις γνώσεις της περί του υπόπτου των ερευνών της.

Εάν η έρευνα αφορά έναν Αμερικανό «είναι το FBI εκείνο που επιλαμβάνεται. Εμείς σκύβουμε πάνω από τις ξένες επαφές, που δεν αφορούν το αμερικανικό έδαφος», εξήγησε.

Οι Τάιμς υποστήριξαν πως μετά τις νέες αποκαλύψεις του Σνόουντεν προκύπτει πως η NSA παρακολουθούσε τους Αμερικανούς στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από το 2010 και πως η Υπηρεσία είχα καταστρώσει πολύ εξειδικευμένα προγράμματα για να καταγράφει τις επαφές των χρηστών τους.

«Με όλες τούτες τις αποκαλύψεις, δεν μας εκπλήσσει που βλέπουμε τις μυστικές υπηρεσίες να υποφέρουν από μία κρίση εμπιστοσύνη. Είναι πλέον καιρός να αλλάξουν όλα αυτά», υποστήριξε ο Γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι. Ο ίδιος αξίωσε «περισσότερη διαφάνεια και έλεγχο» και επίσης να τερματισθεί η «μαζική συλλογή» τηλεφωνικών δεδομένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα