Κλείνει τη Βουλή, εκλογές τον Οκτώβριο κι αν… – Η κρουαζιέρα στο Αιγαίο άλλαξε τον σχεδιασμό του Τσίπρα

Η μίνι κρουαζιέρα του πρωθυπουργού στο Αιγαίο ολοκληρώθηκε και ήδη βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως όλα δείχνουν η ολιγοήμερη ξεκούραση επέτρεψε στον κ. Αλέξη Τσίπρα να σκεφτεί πιο ψύχραιμα και να αλλάξει τον πολιτικό σχεδιασμό του και τις αποφάσεις που είχε λάβει εν θερμώ το βράδυ της ψήφισης του Μνημονίου

που άφησε την κυβέρνηση με λιγότερους από 120 βουλευτές.Ασφαλείς πληροφορίες του koolnews.gr αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας γύρισε αποφασισμένος να μην προκηρύξει εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο και να μην προκαλέσει συζήτηση για την εμπιστοσύνη της Βουλής στην κυβέρνησή του.

Για το λόγο αυτό ήδη έχει ετοιμαστεί το προεδρικό διάταγμα με το οποίο ολοκληρώνονται οι εργασίες της Ολομέλειας και αρχίζουν τα θερινά τμήματα στη Βουλή. Τα τμήματα αυτά είναι συνήθως τρία και διαρκούν έως την πρώτη Τρίτη του Οκτωβρίου, όταν και επαναρχίζει η Ολομέλεια.

Τι θέλει να πετύχει ο πρωθυπουργός

Ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή θέλει να πετύχει αρχικά να ψηφιστούν, όπως είναι απολύτως επιβεβλημένο και από τη συμφωνία του με τους δανειστές μας, όλα οι εφαρμοστικοί νόμοι που προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Η σύνθεση των θερινών τμημάτων στη Βουλή μπορεί να είναι απολύτως ελεγχόμενη ενώ επιτρέπονται και οι αντικαταστάσεις -κατά περίπτωση- για όσους βουλευτές διαφωνούν και καταψηφίζουν. Έτσι, δεν προκαλούνται περαιτέρω πολιτικά προβλήματα που θα τραυματίσουν την κυβερνητική πλειοψηφία με καταγγελίες και ηχηρές καταψηφίσεις.

Παράλληλα, ικανοποιούνται οι δανειστές που ζητούν να ξεκινήσει απρόσκοπτα η εφαρμογή του Μνημονίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας μετά από ώριμη σκέψη αποφάσισε πως σε περίπτωση που προχωρούσε τώρα, όπως είχαν προαναγγείλει στελέχη του Μαξίμου σε θέμα εμπιστοσύνης ακόμη κι αν δεν τον καταψήφιζαν οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει τον αριθμό των 151 «ΝΑΙ» και άρα θα έπρεπε να καταφύγει, είτε σε οικουμενική κυβέρνηση που ξορκίζει όπως ο διάολος το λιβάνι είτε σε πρόωρες εκλογές με αποτέλεσμα να τιναχτεί στον αέρα όλη η έως τώρα προσπάθεια που έχει κάνει.

Τι θα γίνει τον Οκτώβριο

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς θα γίνει από εκεί και πέρα. Ο κ. Τσίπρας έχει υιοθετήσει τη λογική του βλέποντας και κάνοντας ή καλύτερα του κάθε μέρα νέα μέρα, όπως ακριβώς γινόταν επί 6 μήνες κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Αρχικά, για το τέλος Σεπτεμβρίου είναι μάλλον αποφασισμένο να γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο μέσα στο κόμμα.

Όταν ανοίξει η Ολομέλεια της Βουλής, αρχές Οκτωβρίου το πιθανότερο είναι να ασχοληθεί με κοινοβουλευτικό έλεγχο και δευτερευούσης σημασίας νομοσχέδια που δεν θα δημιουργούν προϋποθέσεις έντασης και καταψηφίσεων.

Μέσα στον Οκτώβριο και με ψηφισμένους τους εφαρμοστικούς νόμους θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη αξιολόγηση που θα ανοίξει και επισήμως το δρόμο για τη συζήτηση περί ελάφρυνσης του χρέους.

Και αυτό θα είναι και ως ενδεχόμενο, ακόμη και αν η συζήτηση δεν έχει καταλήξει ένα εξαιρετικό προεκλογικό επιχείρημα για να ζητήσει ο κ. Τσίπρας την ψήφο του Ελληνικού λαού για να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία στο πολιτικό σκηνικό και να είναι εκ νέου υποψήφιος πρωθυπουργός είτε με αυτοδυναμία, κάτι που σήμερα δεν διαφαίνεται πιθανό, είτε με κυβέρνηση συνεργασίας, αναλόγως του εκλογικού αποτελέσματος και των κομμάτων που θα έχουν κερδίσει την είσοδό του στη Βουλή, ξεπερνώντας το όριο του 3%.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στο μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως στον χρόνο που θα μεσολαβήσει αναπόφευκτα θα δοθεί η δυνατότητα στην Αριστερή Πλατφόρμα να αναδιοργανωθεί και να καταρτίσει ψηφοδέλτια, αλλά κρίνεται ότι το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη έχει -υπό τις παρούσες συνθήκες- συγκεκριμένη οροφή και άρα ένα πάνω, ένα κάτω (επί τοις 100) δεν αλλάζει ουσιαστικά το πολιτικό τοπίο.

Και πάντα δεν θα πρέπει να αποκλείεται, αν και όπως προσημειώθηκε ο κ. Τσίπρας δεν το επιθυμεί, το ενδεχόμενο να μη γίνουν πρόωρες εκλογές και να συρθεί ο πρωθυπουργός σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού με οικουμενική στήριξη. Αυτό όμως είναι εξαιρετικά πρόωρο να κριθεί από τώρα.

The post Κλείνει τη Βουλή, εκλογές τον Οκτώβριο κι αν… – Η κρουαζιέρα στο Αιγαίο άλλαξε τον σχεδιασμό του Τσίπρα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα