Κενό 700 απολύσεων φέρνει σύγκρουση με την Τρόικα με την αυγή του νέου έτους

Με την πλάτη στον τοίχο φαίνεται να βρίσκεται η κυβέρνηση με την αυγή του νέου έτους καθώς στον ορίζονται διαφαίνεται μία νέα εμπλοκή με την Τρόικα και αυτή έχει να κάνει με το κενό των 700 περίπου «αναγκαστικών αποχωρήσεων» στον σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η απόφαση για αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών

Συστημάτων διά της εθελουσίας εξόδου, και όχι διά των απολύσεων, αφήνει κενό περίπου 700 «αναγκαστικών αποχωρήσεων» το οποίο δημιουργεί πρόβλημα στην εκπλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Δεδομένου ότι η τρόικα δεν αποδέχεται τον συνυπολογισμό όσων αποχωρήσουν διά της εθελουσίας στις συνολικά 4.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να έχουν τελεστεί μέσα στις επόμενες έξι ημέρες, ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται «προς άγραν» νέας «δεξαμενής», η οποία πιθανότατα θα προέλθει -και πάλι- από φορείς του υπουργείου Υγείας.

Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς και στελέχη των τεχνικών κλιμακίων δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους καθώς, σύμφωνα με την Καθημερινή επισημαίνουν πως «με πολύ κόπο ανατρέψαμε την κατάσταση και καταφέραμε να είμαστε εντός προθεσμιών ώστε το θέμα του Δημοσίου να πάψει να λειτουργεί ανασταλτικά στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο και πάλι «στο παρά πέντε», παρά το γεγονός ότι είχε γίνει ενδελεχής σχεδιασμός, τρέχουμε να προλάβουμε τις προθεσμίες».

Ο δρόμος για τη συμπλήρωση του αριθμού των 4.000 υπαλλήλων ήταν μάλλον δύσκολος. Πέραν των 2.600 απολύσεων που προήλθαν από την κατάργηση της ΕΡΤ προκύπτουν περί τις 600 απολύσεις από επίορκους, πλαστά πιστοποιητικά και αποχωρήσαντες για λόγους υγείας. Οι υπόλοιπες, βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα προέρχονταν από συγχωνεύσεις και καταργήσεις μικρών φορέων και οργανισμών, π.χ. του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, καθώς και από την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ.

Παρά τη ρητή εντολή που έδωσε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι περισσότεροι υπουργοί εμφανίστηκαν μάλλον «απρόθυμοι» να προχωρήσουν σε αξιολόγηση των φορέων που εποπτεύουν, με αποτέλεσμα μέχρι και την περασμένη εβδομάδα να μην έχει καταρτιστεί η σχετική λίστα με τους υπό κατάργηση - συγχώνευση φορείς. Κατόπιν ισχυρών πιέσεων σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο και παρά το γεγονός ότι μέχρι την περασμένη εβδομάδα οι περισσότεροι υπουργοί δεν είχαν παραδώσει τις προτάσεις τους, καταρτίστηκε η λίστα με 12 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που θα καταργηθούν και οι απασχολούμενοι σε αυτά θα απολυθούν.

Προς ψήφιση

Ηδη το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του και πιθανότατα θα είναι το πρώτο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή με την έναρξη των εργασιών της στις αρχές του έτους. Οι περισσότεροι οργανισμοί και φορείς απασχολούν λιγότερους από 30 υπαλλήλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως πολυπληθέστερος υπό κατάργηση φορέας φέρεται το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας με 126 εργαζομένους.

Φωτογραφία: FosPhotos

Keywords
Τυχαία Θέματα