Κατά της νέας κυβέρνησης ο Μοχάμεντ Μόρσι – Προσφέυγει στη δικαιοσύνη

Ενώπιον την δικαιοσύνης σκοπεύει να οδηγήσει την κυβέρνηση Ο Μοχάμεντ Μόρσι, ο ισλαμιστής πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου που ανατράπηκε και συνελήφθη από τον στρατό της χώρας στις αρχές Ιουλίου,και να ζητήσει από τα δικαστήρια να ακυρώσουν το «πραξικόπημα», όπως το χαρακτηρίζει, δήλωσε σήμερα ο συνήγορός του.

Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου

παραμένει κρατούμενος και κατηγορείται μεταξύ άλλων για «υποκίνηση στη δολοφονία» των διαδηλωτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησής του το 2012.

«Ο πρόεδρος σχεδιάζει να ξεκινήσει μια δικαστική διαδικασία εναντίον των πραξικοπηματιών και αυτό θα είναι το έργο που θα αναλάβει η ομάδα των συνηγόρων του στο εγγύς μέλλον», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μοχάμεντ αλ Νταμάτι, ο επικεφαλής των δικηγόρων που επισκέφθηκαν τον Μόρσι την Δευτέρα στη φυλακή.

«Θα κατατεθούν προσφυγές στον γενικό εισαγγελέα για να δείξουμε ότι όσα συνέβησαν συνιστούν έγκλημα», συνέχισε. Κατόπιν οι συνήγοροι θα προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας «την ακύρωση των ενεργειών του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι», πρόσθεσε.

Ο στρατηγός Σίσι, που είναι ταυτοχρόνως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Άμυνας και επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, θεωρείται ως ο νέος ισχυρός άνδρας του καθεστώτος. Ο ίδιος είχε ανακοινώσει στις 3 Ιουλίου την απομάκρυνση του Μόρσι από τα καθήκοντά του και τη σύλληψή του ενώ στη συνέχεια διόρισε έναν μεταβατικό πρόεδρο και μια κυβέρνηση, αποστολή των οποίων είναι να αναθεωρήσουν το Σύνταγμα και να οργανώσουν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις αρχές του 2014.

«Η σταθερότητα δεν θα επιστρέψει στην Αίγυπτο χωρίς την ακύρωση του πραξικοπήματος», τόνισε ο Μόρσι σε μια επιστολή του την οποία διάβασε ο Νταμάτι στους δημοσιογράφους.

Η δίκη του πρώην προέδρου ξεκίνησε στις 4 Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί στις 8 Ιανουαρίου. Ο Μόρσι πάντως δηλώνει ότι είναι ο μοναδικός νόμιμος πρόεδρος, αμφισβητώντας τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Ο ανατραπείς πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι υποστηρίζει ακόμη σε επιστολή που διάβασε ο συνήγορός του, ότι απήχθη από άνδρες της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς μία ημέρα προτού ανακοινώσει ο στρατός την απομάκρυνσή του από την εξουσία και στη συνέχεια κρατήθηκε επί τέσσερις μήνες σε μια ναυτική βάση.

Ελάχιστες πληροφορίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με το πού βρισκόταν ο Μόρσι μετά την ανατροπή του από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, στις 3 Ιουλίου.

Ο συνήγορος του πρώην προέδρου Μοχάμεντ αλ Νταμάτι διάβασε στην τηλεόραση μια επιστολή που φέρεται να έγραψε ο ισλαμιστής ηγέτης, απευθυνόμενος στον αιγυπτιακό λαό.

Για πρώτη φορά, ο Μόρσι αποκάλυψε ότι κρατείτο, παρά τη θέλησή του, από τις 2 Ιουλίου, μία ημέρα δηλαδή πριν ανατραπεί «επισήμως» από τον στρατό. «Ο ευγενής αιγυπτιακός λαός θα πρέπει να γνωρίζει ότι με απήγαγαν δια της βίας και παρά τη θέλησή μου από τις 2 Ιουλίου και μέχρι τις 5 Ιουλίου βρισκόμουν σε ένα κτίριο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς μέχρι που μας μετέφεραν και πάλι δια της βίας σε μια ναυτική βάση που ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις» αναφέρεται στο κείμενο αυτό.

Η Ρεπουμπλικανική Φρουρά είναι μια ειδική μονάδα του στρατού στην αρμοδιότητα της οποίας είναι η προστασία του προεδρικού μεγάρου και άλλων κυβερνητικών κτιρίων.

«Η Αίγυπτος δεν θα επανέλθει μέχρις ότου να σβήσουν όσα συνέβησαν εξαιτίας του πραξικοπήματος αυτού (...) και να λογοδοτήσουν αυτοί που έχυσαν αίμα παντού στη χώρα. Χαιρετίζω τον αιγυπτιακό λαό που ξεσηκώθηκε κατά του πραξικοπήματος, το οποίο θα πέσει από τη δύναμη του αιγυπτιακού λαού, στον ιερό πόλεμό του (τζιχάντ) για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του», προστίθεται στο κείμενο.

Σύμφωνα με τον Μόρσι, στο διάστημα που παραμένει κρατούμενος έχει συναντηθεί μόνο με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, μια αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τέσσερις εισαγγελείς, στις ερωτήσεις των οποίων αρνήθηκε να απαντήσει.

Ο Νταμάτι είπε ότι ο Μόρσι δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου που τον δικάζει στην αστυνομική ακαδημία, στον ίδιο χώρο όπου δικάζεται και ο πρώην πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, με παρόμοιες κατηγορίες.

Στην περίπτωση που κριθεί ένοχος ο Μόρσι κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη ή ακόμη σε στη θανατική ποινή.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα