Κάρλος Αρεδόνδο, ο ήρωας της βομβιστικής επίθεσης της Βοστόνης

Είχε πάει στον Μαραθώνιο της Βοστόνης για να τιμήσει τον θάνατο των δύο γιων του. Στο τέλος της ημέρας, ο Κάρλος Αρεδόνδο μετατρεπόταν σε ήρωα. Ο 53χρονος Αμερικανός, φορώντας ένα καουμπόικο καπέλο, βοήθησε τον τρομοκρατημένο νεαρό άνθρωπο, ο οποίος ακρωτηριάστηκε κατά τη διάρκεια της βομβιστικής επίθεσης του Μαραθωνίου, και μίλησε στη Daily Beast για την απαράμιλλη πράξη ανιδιοτέλειάς του.

«Δυνατά. Από τη μία στιγμή στην άλλη τα πάντα άλλαξαν. Επικρατούσε χάος και πετάχτηκε μία πελώρια

πύρινη μπάλα. Και μετά καπνός παντού» δηλώνει ο Αρεδόνδο στο αμερικανικό site. Την επόμενη στιγμή, ο 53χρονος άντρας από τη Βοστόνη πηδούσε πάνω από τα διαχωριστικά και έσπευδε στο ανήμπορο πλήθος, προσπαθώντας να κάνει ότι μπορεί προκειμένου να βοηθήσει τους αιμόφυρτους αθλητές.

«Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση, “πρέπει να βοηθήσω κάποιον” σκέφτηκα», τονίζει. Ο σοκαρισμένος άντρας έβλεπε τριγύρω του μονάχα αίμα και ακρωτηριασμένα ανθρώπινα μέλη. Έπειτα, είδε τον κατάκοιτο άντρα με τη γκρι μπλούζα, να προσπαθεί μέσα στον πανικό να σηκωθεί. «Δεν είχε πόδια» λέει ο Αρεδόνδο. Ακολούθησε μία ακόμα έκρηξη, 100 μέτρα πιο δίπλα. Ο Αρεδόνδο κράτησε την ψυχραιμία του και επικεντρώθηκε στον νεαρό. «Του είπα “το όνομά μου είναι Κάρλος, θα γίνεις καλά, έρχεται βοήθεια”» θυμάται συγκινημένος ο 53χρονος.

Ο άντρας φαινόταν να αιμορραγεί τόσο έντονα, που ο Αρεδόνδο σκέφτηκε ότι σε λίγο δεν θα ήταν σε θέση να τον βοηθήσει, εφόσον δεν σταματούσε άμεσα την αιμορραγία. «”Γρήγορα, κάποιος να μου δώσει το φούτερ του” φώναξα. Πήρα ένα φούτερ και το έσκισα αμέσως για να δημιουργήσω αιμοστατικούς επιδέσμους». Ο επίδεσμος στο αριστερό του πόδι δέθηκε λίγο πιο κάτω από το γόνατό του, κάτω από το οποίο δεν βρισκόταν τίποτα, πέρα από κομμένη σάρκα και το γυμνό του κόκκαλο.

Άλλος ένας επίδεσμος δέθηκε στο δεξί του πόδι. Ο Αρεδόνδο άρπαξε ένα αναπηρικό καροτσάκι, που κάποιος έσερνε δίπλα τους. Τοποθέτησε προσεκτικά τον νεαρό άντρα επάνω και άρχισε να τον οδηγεί σε ασφαλές σημείο, όσο γρηγορότερα μπορούσε. Ο νεαρός διατηρούσε ακόμα τις αισθήσεις του, και ο Αρεδόνδο τον παρακάλεσε να βοηθήσει όσο μπορούσε, χρησιμοποιώντας τα χέρια του για να κουνήσει τις ρόδες.

Ο 53χρονος οδήγησε τον ακρωτηριασμένο άντρα μέσα σε μία σκηνή, που είχε ανεγερθεί για τους μαραθωνοδρόμους που θα αφυδατώνονταν, κατά τη διάρκεια του αγώνα. Πλέον, το σκηνικό είχε μετατραπεί σε έναν διαφορετικό «μαραθώνιο», έναν μαραθώνιο επιβίωσης, όπως αναφέρει ο Αρεδόνδο. Ένας αστυνομικός που τους εντόπισε έτρεξε να τους βοηθήσει, τη στιγμή που στο σημείο κατέφθαναν ασθενοφόρα και περιπολικά. «Στο είπα πως θα γίνεις καλά» φώναξε στον αιμόφυρτο άντρα ο Αρεδόνδο.

Ο 53χρονος φορούσε ακόμα τις δύο κονκάρδες, που απεικόνιζαν τους νεκρούς γιους του. Ο μεγαλύτερος, Αλεξάντερ, ήταν μόλις 20 ετών, όταν σκοτώθηκε, υπηρετώντας την πατρίδα του στο Ιράκ. Ο νεότερος, Μπράιαν, είχε μετέπειτα απαγχονιστεί.

Ο Αρεδόνδο είχε παρευρεθεί στον μαραθώνιο, προκειμένου να μοιράσει στο κοινό σημαίες των ΗΠΑ, τιμώντας με τον τρόπο αυτό τη μνήμη των νεκρών του αγοριών, ενώ παράλληλα ήθελε να εκφράσει την υποστήριξή του για όλα τα νεαρά παιδιά, που έχουν χάσει τη ζωή τους, πολεμώντας την τρομοκρατία μακριά από τα σπίτια τους.

«Είχα μοιράσει συνολικά 200 μέχρι την επίθεση» σημειώνει ο Αρεδόνδο. «Η μόνη που μου είχε απομείνει ήταν γεμάτη με αίματα, καθώς βοηθούσα τον ακρωτηριασμένο νεαρό. Ο Θεός να τον έχει καλά».

Keywords
Τυχαία Θέματα