Καραμανλής σε γκαρσόνι: Τι φάω σήμερα, παϊδάκια ή τον Σαμαρά

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής βρίσκεται στην αγαπημένη του ταβέρνα στην παραλία της Ραφήνας και ετοιμάζεται να παραγγείλει. Δεν χρειάζεται κατάλογο, ξέρει το μενού απ' έξω. Ξαφνικά σηκώνει το κεφάλι του και ρωτάει τον ιδιοκτήτη: «Τι λες να φάω σήμερα, παϊδάκια ή τον Σαμαρά». Και βάζει τα γέλια...

Προφανώς αυτό το περιστατικό δεν έχει συμβεί ποτέ. Είναι όμως ένα ανέκδοτο που σαρώνει τις τελευταίες ημέρες τα πηγαδάκια των απανταχού νεοδημοκρατών που συζητούν για την επόμενη ημέρα στο κόμμα, μετά την ήττα στις εκλογές

της 25ης Ιανουαρίου που έφερε τον σαραντάρη Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία.

Και η αλήθεια είναι ότι στους κόλπους των βουλευτών, των στελεχών αλλά και των απλών ψηφοφόρων κυριαρχεί ένα συγκεκριμένο ερώτημα: Υπάρχει μέλλον με τον Σαμαρά;

Οι περισσότεροι έχουν ήδη καταλήξει και στην απάντηση: «Όχι». Γνωρίζουν δε ότι από τη στιγμή που θα υπάρξει, αν υπάρξει συμφωνία, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Άνγκελας Μέρκελ που θα εξασφαλίζει την πορεία της χώρα εντός του ευρώ θα απομακρυνθεί και το ενδεχόμενο της «αριστερής παρένθεσης».

Και αυτό θα είναι το σήμα για την μετωπική επίθεση κατά του κ. Σαμαρά. Έως τότε θα υπάρχει γκρίνια, τροχιοδεικτικές βολές, γεύματα και δείπνα, χρησμοί και άλλα πολλά που έχει αποτυπώνονται με τον όρο «εσωστρέφεια».

Ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή σε όλα αυτά είναι προφανής και κομβικός. Ένα δικό του σήμα, νεύμα ή έστω και λέξη αρκεί να πυροδοτήσει τις εξελίξεις. Όλοι αναγνωρίζουν -αν και πολλοί τον υπερεκτιμούν ηθελημένα- ότι η στάση που θα κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός και ανιψιός του ιδρυτή της παράταξης θα είναι βαρύνουσα στις εξελίξεις.

Κανείς δεν ξεχνά -αν και όλοι πλέον το αποσιωπούν- τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε ο κ. Καραμανλής για την ανάδειξη του κ. Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ το 2009, όταν όλοι πίστευαν ότι η Ντόρα Μπακογιάννη θα κερδίσει.

Γιαυτό το λόγο λοιπόν, στο δείπνο της Μαριέττας Γιαννάκου, στην Αθηναΐδα, όλοι ή σχεδόν όλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ζητήσουν από τον κ. Καραμανλή να αναλάβει πρωτοβουλία.

Από την Ντόρα Μπακογιάννη που ήδη διευκρινίζει ότι δεν θα είναι υποψήφια για την ηγεσία έως το Νικήτα Κακλαμάνη και τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη όλοι συμφώνησαν σε τρεις βασικούς άξονες:

Να περιμένουν τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης.Να ζητήσουν από τον Καραμανλή να ανοίξει έστω και εμμέσως το θέμα της διαδοχήςΝα αμφισβητήσουν ευθέως τον κ. Σαμαρά ζητώντας αφενός συνέδριο στρατηγικής και επαναβεβαίωσης της ιδεολογίας του κόμματος και αφετέρου εκλογή νέας ηγεσίας.

Το ζητούμενο βεβαίως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι το ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης της παράταξης που θα προσπαθήσει να τη βγάλει από τον... βούρκο. Ποιος δηλαδή μπορεί να πείσει τον ελληνικό λαό, προοπτικά σε τέσσερα ή οκτώ χρόνια, ότι πρέπει να συγχωρήσει τη Νέα Δημοκρατία για το Μνημόνιο, κάνοντας την παράταξη και πάλι πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία.

Προφανώς είναι πρόωρο και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς οι ηγέτες επιλέγονται και με βάση της προοπτική της νίκης...

Ανεξαρτήτως αυτών, ουσιαστικά η συντριπτική πλειοψηφία των εν δυνάμει αρχηγών της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκαν στο συγκεκριμένο δείπνο που διοργάνωσε η κυρία Γιαννάκου. [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]

Ήταν παρόντες: Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Όλγα Κεφαλογιάννη. Απουσίαζαν ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης (παρότι είχε προσκληθεί) και ο Μάκης Βορίδης (γιατί δεν τον... παίζουν).

Επίσης, απών ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος όπως πρέπει να θεωρείται αυτή τη στιγμή εκτός κούρσας είτε γιατί θα παραμείνει στη θέση του Επιτρόπου είτε γιατί θα μετακομίσει -εξαιρετικά πιθανό- στο προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με αρκετούς πολιτικούς αναλυτές που παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει ένας ακόμη εν δυνάμει υποψήφιος αρχηγός για τη Νέα Δημοκρατία, ο Κώστας Μπακογιάννης. Φυσικά έχει δύο μειονεκτήματα: Δεν είναι βουλευτής και ο θείος του Κυριάκος βρίσκεται στην κούρσα. Από τους υπόλοιπους, μοιάζει να ξεχωρίζουν οι Νίκος Δένδιας και Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ ορισμένοι θα ήθελαν πολύ δουν υποψήφια και την Όλγα Κεφαλογιάννη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι πρώτες ενδείξεις για τις εξελίξεις που ακόμη δεν είναι ώριμες θα εμφανιστούν στη συνεδρίαση της κοινβουλευτικής ομάδας, την επόμενη Πέμπτη.

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

The post Καραμανλής σε γκαρσόνι: Τι φάω σήμερα, παϊδάκια ή τον Σαμαρά appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα