Καλύτερες σχέσεις με το ΔΝΤ επιδιώκει η Σερβία

Προτεραιότητα παραμένει η βελτίωση των σχέσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και με τους επενδυτές που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη Σερβία, σύμφωνα με όσα δήλωσε η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας (NBS) Γιοργκοβάνκα Ταμπάκοβιτς, σε συνέντευξή της στο πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούνγκ».

Η

ίδια υπογράμμισε ότι, ο τραπεζικός τομέας διατηρεί ένα υψηλό επίπεδο ανθεκτικότητας, ρευστότητας και φερεγγυότητας, παρά τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετώπισε από την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Τα προβληματικά δάνεια αντιστοιχούν στο 19,9% του συνόλου των δανείων (στοιχεία Ιουνίου), αυξημένα ελαφρά σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2012. Το 21,28% των εταιρικών δανείων και το 9,24% των καταναλωτικών δανείων ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία, πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε δε, ότι τα προβληματικά δάνεια δεν απειλούν την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Αναφερόμενη στην συναλλαγματική ισοτιμία δηναρίου-ευρώ, η κ. Ταμπάκοβιτς σημείωσε πως η σταθερότητα που καταγράφεται οφείλεται στην εξομάλυνση των πιέσεων στις διεθνείς χρηματαγορές, την περαιτέρω εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που υιοθέτησε, πρόσφατα, η κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα