«Καίγεται» η Βραζιλία – Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της χώρας

Τουλάχιστον 50.000 Βραζιλιάνοι διαδήλωσαν και πάλι χθες το βράδυ στο Σάο Πάολο, όπου η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ συνομίλησε, στη διάρκεια μιας επίσκεψης-αστραπή, με τον πολιτικό μέντορά της, τον πρώην πρόεδρο Λούλα, την επομένη των ιστορικών διαδηλώσεων που σημειώθηκαν σ’ όλη τη χώρα, ενώ νωρίτερα είχε παραδεχθεί την ανάγκη για καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες και πιο υπεύθυνη διακυβέρνηση.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει γνωρίσει η Βραζιλία μετά το 1992, όταν ξέσπασε κύμα λαϊκής

οργής κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης του τότε προέδρου Φερνάντο Κολόρ ντε Μέλο, ο οποίος παραιτήθηκε κατά τη διάρκεια της πολιτικής του δίκης στη Γερουσία.

Μια ομάδα διαδηλωτών έβαλε φωτιά σε ένα βαν αναμεταδόσεων του τηλεοπτικού καναλιού TV Record και σε ένα τραπεζικό κατάστημα κοντά στο δημαρχείο. Προηγουμένως διαδηλωτές είχαν σπάσει τις βιτρίνες ενός κτιρίου και η αστυνομία είχε αποσυρθεί μέσα σε αυτό. Είχαν επιχειρήσει επίσης να μπουν μέσα στο δημαρχείο, αλλά οι αστυνομικοί τους απώθησαν κάνοντας περιορισμένη χρήση δακρυγόνων. Καταστήματα λεηλατήθηκαν και συνθήματα γράφτηκαν στην προσφάτως ανακαινισμένη πρόσοψη της Όπερας.

Οι διαδηλωτές χωρίσθηκαν μπροστά από το δημαρχείο. Το μεγαλύτερο μέρος τους συνέχισε ειρηνικά προς τη λεωφόρο Παουλίστα.

Η διαδήλωση του Ρίο, η μεγαλύτερη στη χώρα, συγκέντρωσε 100.000 ανθρώπους, οι οποίοι αρχικά διαμαρτύρονταν για την αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις υπέρογκες δημόσιες δαπάνες για την οργάνωση του Μουντιάλ 2014. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πήραν βίαιη τροπή κατά τη διάρκεια της νύκτας, όταν δεκάδες διαδηλωτές επέδραμαν κατά του κοινοβουλίου της πολιτείας του Ρίο.

Η Ρούσεφ είχε υποσχεθεί από την Μπραζίλια ότι θα “ακούσει προσεκτικά” τις θεμιτές διεκδικήσεις των 250.000 διαδηλωτών που βγήκαν τη Δευτέρα στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας, την ώρα που διεξάγεται το Κύπελλο Συνομοσπονδιών και ένα χρόνο πριν από τη διεξαγωγή του Μουντιάλ-2014. Στην ομιλία της από την Μπραζίλια, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, η πρόεδρος δήλωσε πως η κυβέρνησή της παραμένει προσηλωμένη στην κοινωνική αλλαγή και ακούει προσεκτικά τα παράπονα που εκφράζονται στις διαδηλώσεις. “Η Βραζιλία ξύπνησε πιο δυνατή σήμερα”, τόνισε η Ρούσεφ στην ομιλία της. “Το μέγεθος των χθεσινών διαδηλώσεων δείχνει την ενέργεια της δημοκρατίας μας, τη δύναμη της φωνής των δρόμων και την ευγένεια του πληθυσμού μας”.

Το κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας εκδηλώνεται τη στιγμή που η Βραζιλία, έπειτα από αρκετά χρόνια οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, περνά μία δύσκολη περίοδο οικονομικής κάμψης και αύξησης του πληθωρισμού, και κυρίως των τιμών των ειδών διατροφής.

Η δημοφιλία της κυβέρνησης έπεσε κατά οκτώ μονάδες τον Ιούνιο, για πρώτη φορά από την εκλογή της Ντίλμα Ρουσέφ στην προεδρία το 2011.

Το πρώτο κύμα διαμαρτυρίας ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα μετά την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και διογκώθηκε μετά την βίαιη καταστολή των πρώτων διαδηλώσεων.

“Ελα, έλα, έλα στο δρόμο, έλα!”, τραγουδούσαν χθες στο Ρίο οι διαδηλωτές, ενώ από τα γραφεία τους στα ψηλά κτίρια του κέντρου της πόλης, ενώ οι υπάλληλοι τούς πετούσαν βροχή από λευκά χαρτάκια σε ένδειξη συμπαράστασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα