Ισπανία: Στο δικαστήριο για διαφθορά η υπαρχηγός του Λαϊκού Κόμματος

Η δεύτερη στην ιεραρχία του ισπανικού κυβερνώντος κόμματος, η Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπένταλ, έφθασε σήμερα στο Εθνικό Δικαστήριο (Audiencia Nacional) στη Μαδρίτη για να καταθέσει ως μάρτυρας στο πλαίσιο μιας έρευνας για ύπαρξη διπλών λογιστικών βιβλίων στους κόλπους του κόμματος αυτού.

Το όνομα της Μαρίας Ντολόρες ντε Κοσπένταλ, γενικής γραμματέα του Λαϊκού Κόμματος (PP) από το 2008, εμφανίσθηκε δίπλα στο όνομα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι σ' ένα κατάλογο στελεχών του δεξιού αυτού κόμματος που είναι ύποπτα ότι πήραν ποσά, τα οποία δεν είχαν δηλωθεί, από τον

Λουίς Μπάρθενας, ταμία του PP από το 1990 ως το 2009.

Ο Λουίς Μπάρθενας, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από τις 27 Ιουνίου για μια άλλη υπόθεση διαφθοράς, είχε δηλώσει στις 15 Ιουλίου στον δικαστή Πάμπλο Ρουθ πως το 2010 είχε δώσει 25.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ στην ντε Κοσπένταλ.

Σύμφωνα με μια δικαστική πηγή που ήταν παρούσα κατά την κατάθεσή του, ο Μπάρθενας είχε επιβεβαιώσει εκείνη την ημέρα την ύπαρξη ενός δεύτερου μυστικού ταμείου, το οποίο χρηματοδοτούνταν από δωρεές ιδιωτικών επιχειρήσεων, και είχε δηλώσει πως «όλα τα στελέχη του κόμματος ελάμβαναν φακέλους» που περιείχαν συμπληρώματα μισθών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελ Μούντο», η ντε Κοσπένταλ είχε λάβει, εκτός από τις 25.000 ευρώ, άλλες 45.000 ευρώ το 2009 και το 2010, όπως και ο Μαριάνο Ραχόι, πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος από το 2004.

Σύμφωνα όμως με τον Τύπο, η δικαιοσύνη ενδιαφέρεται κυρίως για την καταβολή, το 2007, μιας προμήθειας 200.000 ευρώ στο Λαϊκό Κόμμα της περιφέρειας της Καστίλλης-Λα Μάντσα, πρόεδρος της οποίας ήταν τότε η ντε Κοσπένταλ.

Η προμήθεια αυτή φέρεται ότι είχε καταβληθεί από μια ιδιωτική επιχείρηση σε αντάλλαγμα για την κατακύρωση ενός συμβολαίου στο δήμο του Τολέδο, της περιφερειακής πρωτεύουσας.

Μερικές δεκάδες διαδηλωτές υποδέχθηκαν σήμερα το πρωί την ντε Κοσπένταλ κατά την άφιξή της στο δικαστήριο φωνάζοντας «Ραχόι και Κοσπένταλ στο Σότο ντελ Ρεάλ», μια φυλακή κοντά στη Μαδρίτη όπου είναι ήδη φυλακισμένος ο Λουίς Μπάρθενας.

Keywords
Τυχαία Θέματα