Ικανοποίηση του πρωθυπουργού για τη στάση της Άνγκελα Μέρκελ

Μιλώντας με συνεργάτες του αμέσως μετά την συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την αναγνώριση της Γερμανίδας καγκελαρίου για την προσπάθεια της Ελλάδας.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Μόσχοβας

«We have move forward» (έχουμε προοδεύσει) ήταν η φράση που του είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του συμφώνησαν ότι η Άνγκελα Μέρκελ έκανε δύο σημαντικά βήματα, λέγοντας δημοσίως

- Ότι θα υπάρξει πιστοποίηση

από το eurogroup τον ερχόμενο Απρίλιο για τα μέτρα που θα απαιτηθούν για το ελληνικό χρέος (κούρεμα, μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση αποπληρωμής κλπ). Τα παραπάνω είναι απόφαση απο τις 27 Νοεμβρίου του 2012. Τον Απρίλιο το Eurostat θα πάρει την απόφαση αν έχει Ελλάδα πλεόνασμα. Εφόσον συμβεί αυτό, ο κ. Σαμαράς δίνει αμέσως την εντολή στον υφυπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα να διανείμει το 70% του πλεονάσματος στις ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται περί τα 700 εκ ευρώ, ωστόσο ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι θα είναι και λίγο μεγαλύτερο. Όταν η συζήτηση Σαμαρά-Μέρκελ έφτασε στο σημείο περί πλεονάσματος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε προς την καγκελάριο ότι υπάρχει η απόφαση της 27/11/2012 που προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

- Η απάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου στο δημοσιονομικό κενό, αξιολογήθηκε επίσης ως πολύ σημαντική. Στην ουσία η κα Μέρκελ έστειλε μήνυμα προς την τρόικα να μην «κολλήσει» στα 2 δις που μπορεί να είναι και 1,5 δις και 500 εκατομμύρια όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Μάλιστα κάλεσε την τρόικα να περιμένει να δει πως θα κλείσουν τα έσοδα του κράτους μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο κ. Σαμαράς στην συνέντευξη Τύπου δεν απάντησε στο συγκεκριμένο ερώτημα, αλλά συνεργάτες του τόνιζαν ότι η δημόσια τοποθέτηση Μέρκελ είναι η θέση της κυβέρνησης Σαμαρά έναντι της τρόικα!

Άλλωστε, όπως σημειώνουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, η τρόικα έχει κάνει μια σειρά λανθασμένων εκτιμήσεων: Τον περασμένο Ιούλιο, προέβλεπε έλλειμμα 1,171 δις, τον Σεπτέμβριο 1,7 και τώρα βλέπει... πλεόνασμα 700-800 εκ ευρώ.

Το μόνο στο οποίο η Άνκελα Μέρκελ ήταν επίμονη προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό (κάτι που επανέλαβε και η ίδια 3 φορές στην συνέντευξη Τύπου) ήταν τα προαπαιτούμενα. «Αν δεν τα κάνετε, δεν παίρνετε την δόση» ήταν το έμμεσο μήνυμα που έστειλε στον κ. Σαμαρά ο οποίος διαβεβαίωσε πως θα το πράξει.

Η Τρόικα έρχεται στις 2/12 στην Αθήνα και θα γίνει αγώνας δρόμου να προλάβει η Ελλάδα μέχρι τις 9/12 να κλείσει την σχετική συζήτηση, ώστε στο eurogroup να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης και η Ελλάδα να ασκήσει ανενόχλητη την ευρωπαϊκή προεδρία.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, τα προαπαιτούμενα (milestones) έχουν σχεδόν περατωθεί. Η μόνη εκκρεμότητα αφορά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και κυρίως τον εξαγωγικό της προσανατολισμό. Μόλις επιστρέψει στην Αθήνα ο κ. Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με τους συναρμόδιους για το θέμα. Το έτερο αγκάθι, αυτό της κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, ξεπεράστηκε καθώς συμπληρώθηκε ο αριθμός.

Το «Π» ρώτησε τον πρωθυπουργό τι εννοούσε όταν απάντησε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση. «Προφανώς και δεν εννοούσα νέα μέτρα. Δεν θέλω εγώ να χαλαρώσουμε για να προστατεύσουμε τα κεκτημένα, ήτοι το πλεόνασμα. Δεν θα είμαι εγώ ο πρωθυπουργός που θα πει "πιάσαμε πρωτογενές πάμε να κάνουμε πάρτι"! Πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί στο στόχο μας, γιατί από το πλεόνασμα θα έρθει και η ανάπτυξη».

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα