Ιδιαίτερα αρνητική η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία

Ιδιαίτερα αρνητική ήταν η έκθεση της Κομισιόν σε βάρος της Τουρκίας, έκθεση που αφορούσε την ενταξιακή πορεία των υποψήφιων. Η επιτροπή αναφέρει γενική στασιμότητα στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, οπισθοδρόμηση στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και στις πολιτικές ελευθερίες αλλά και εμπρηστική δυναμική στο Κουρδικό. Τα μοναδικά σημεία για τα οποία η Επιτροπή κατέγραψε θετικά σχόλια είναι το προσφυγικό και η οικονομία.

Η έκθεση αναμένονταν να παρουσιαστεί τον Οκτώβριο, όμως οι Βρυξέλλες

ανέβαλαν την δημοσιοποίησή της λόγω των τούρκικων εκλογών. Η έκθεση παρουσιάστηκε την Τρίτη στην Ευρωβουλή από τον αρμόδιο επίτροπο Γιοχάνες Χαν και μεταξύ άλλων αναφέρεται πως στην γείτονα χώρα υπάρχει απόλυτη ακινησία στις προσπάθειες για την οικοδόμηση ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος «η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η τήρηση της διάκρισης των εξουσιών υπονομεύτηκαν, και τόσο δικαστές όσο και εισαγγελείς τέθηκαν υπό ισχυρή πολιτική πίεση» αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ καλείται να «οικοδομήσει ένα πολιτικό και νομικό περιβάλλον που θα επιτρέπει στη Δικαιοσύνη να επιτελεί ανεξάρτητα και αμερόληπτα τα καθήκοντά της».

Ακόμη εντονότερες είναι οι επικρίσεις για τα πολιτικά δικαιώματα, και με ασυνήθιστα εκτενή αναφορά και στο ζήτημα, δευτερευόντως, του Τύπου. «Υπάρχει αξιοσημείωτη υποχώρηση στην ελευθερία γνώμης και στην ελευθερία συγκεντρώσεων» αναφέρει η έκθεση.

The post Ιδιαίτερα αρνητική η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα