Η συμπόρευση με επιφυλάξεις με τους «58» και ο υπαινιγμός του Βενιζέλου για εκλογές

Αίσθηση προκάλεσε η κρισιμότητα που απέδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές τις οποίες συνέδεσε ευθέως με πολιτικές εξελίξεις.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Μόσχοβας

«Οι ευρωεκλογές είναι μια ιστορική διαδικασία για τη χώρα. Κρίνεται η πολιτική σταθερότητα», είπε στη δευτερολογία του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος σε μια προσπάθεια να αναζωπυρώσει

τα χαμηλά αντανακλαστικά της βάσης του κόμματος και υπό το φόβο της χαλαρής ψήφου.

Πάντως, στο επίκεντρο της συζήτησης του μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος βρέθηκε η κίνηση των «58». Ακόμη και ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος κάποιες αναφορές του Γιάννη Βούλγαρη στην ομιλία του στο Περιστέρι κάνοντας λόγο για «μικρομεγαλίστικες συμπεριφορές» οι οποίες προκαλούν προβλήματα και παρεξηγήσεις. Τα περισσότερα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου άσκησαν δριμεία κριτική στην επαμφοτερίζουσα στάση που κρατούν οι 58 ενώ άφησαν και αιχμές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι 58 αν θέλουν να γίνουν κόμμα, γιατί εμείς δεν μπορούμε να στηρίζουμε οργανωτικά μια τέτοια διαδικασία» είπε η Φώφη Γεννηματά η οποία ζήτησε να διεξαχθεί ψηφοφορία μέσω κάλπης για το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς. Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας αμφισβήτησε επίσης την στρατηγική Βενιζέλου: «Πρέπει να ανέβουμε εμείς για να ανεβάσουμε τη χώρα και όχι να περιμένουμε να ανεβεί η χώρα για να ανέβουμε και εμείς» προβλέποντας πως σε διαφορετική περίπτωση «θα βρεθούμε μπροστά σε μια πόλωση ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι καταστροφική».

«Δεν μπορούν να αμφισβητούν το ΠΑΣΟΚ θεωρώντας το ως… μίασμα ούτε να υποδεικνύουν την διάλυση του, ενώ παράλληλα θέλουν να χρησιμοποιούν το ΠΑΣΟΚ για τις επιδιώξεις τους» τόνισε ο Μιχάλης Καρχιμάκης και πρόσθεσε: «Ούτε μπορούμε πηγαίνοντας προς τις ευρωεκλογές ,να περνάει το μήνυμα όταν το αποτέλεσμα είναι σε θετική κατεύθυνση το πέτυχαν οι 58 και αν είναι δυσάρεστο θα φταίει το ΠΑΣΟΚ».

Ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ πρότεινε οι 58 «να συμπαραταχθούν και αυτοί και οποίοι άλλοι στην προσπάθεια με κορμό το ΠΑΣΟΚ» σημειώνοντας δηκτικά: «Δεν μπορεί κανείς να καπηλεύεται την δημοκρατική παράταξη. Τα μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα πρεπει να τέλειωνουν. Η συμπαράταξη να είναι εδώ με κορμό το ΠΑΣΟΚ ...και βεβαίως χωρίς ηγεμονισμούς».

Βολές εξαπέλυσε και ο Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος τόνισε πως τον όρο Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη δεν μπορεί να τον οικειοποιείται κανείς. «Ακόμη κι ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν έλεγε ποτέ ότι το ΠΑΣΟΚ από μόνο του ήταν η μεγάλη δημοκρατική παράταξη» είπε με έμφαση ενώ ζήτησε για την επιλογή του ευρωψηφοδελτίου να υπάρξει προσφυγή στην βάση με ανοιχτές διαδικασίες.

Σκληρή κριτική άσκησε και ο Θάνος Μωραΐτης: «Στρατηγικός στόχος των 58 ήταν να είναι η… προξενήτρα με τη ΔΗΜΑΡ. Αυτό απέτυχε» είπε και διαφώνησε με την εκλογική διαδικασία για το ευρωψηφοδέλτιο. «Είναι απολίτικη διαδικασία να βάζεις μπροστά τα πρόσωπα και όχι τις πολιτικές» τόνισε ζητώντας από τον ίδιο τον Ευ. Βενιζέλο να επιλέξει τα πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου. Ο κ. Μωραΐτης διαφώνησε και με την διενέργεια συνδιάσκεψης αντιπροτείνοντας Συνέδριο που θα επαναοριοθετήσει τα του κόμματος και της δημοκρατικής παράταξης. «Υπάρχουν ευθύνες που φτάσαμε εδώ με θολό πολιτικό στίγμα» υποστήριξε.

Η Τόνια Αντωνίου σχολίασε ότι το κάλεσμα της Κεντροαριστεράς δεν μπορεί να απευθύνεται μόνο στους 58 και τόνισε ότι είναι λάθος η συζήτηση να περιορίζεται σε πρόσωπα όταν «λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές δεν έχει υπάρξει συνεννόηση για το τι πάμε να κάνουμε στις κάλπες».

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε τελικώς να συγκροτηθεί οργανωτική επιτροπή Συνδιάσκεψης για την Κεντροαριστερά στην οποία δεν θα κληθούν μόνο το ΠΑΣΟΚ, οι Πολιτικές Κινήσεις της Ελιάς και οι 58, αλλά και η ΔΗΜΑΡ, η Δυναμική Ελλάδα και η Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου.

Τέλος ο κ. Βενιζέλος με αφορμή την υπόθεση των λαθρομεταναστών στο Φαρμακονήσι, άφησε αιχμές κατά του αρμόδιου υπουργού: «Ο Βαρβιτσιωτης είναι υπουργός Nαυτιλίας και όχι υπουργός λιμενικού. Η ανεξάρτητη έρευνα πρέπει να προχωρήσει και αν υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν. Δεν είναι προσωπικό το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα