Η Ουκρανία θέλει να αναγγενηθεί – Άφαντος ο καταζητούμενος Γιανουκόβιτς

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι η Ουκρανία περνάει μια «ασυνήθιστη μετάβαση» και οι εξελίξεις εκεί δεν πρέπει να θεωρούνται ως ένα σενάριο Δύσης εναντίον Ανατολής.

Δεν πρόκειται για το αν η Ουκρανία θα επιλέξει τη Ρωσία, τις ΗΠΑ ή κάποια άλλη χώρα, αλλά για το δικαίωμα των Ουκρανών να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον τους, δήλωσε σήμερα

ο Κέρι, μιλώντας από την Ουάσινγκτον όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και άλλες χώρες «για να βεβαιωθούν ότι από αυτή την ημέρα θα υπάρχει ειρήνη στη χώρα». Οι ΗΠΑ και η Βρετανία «αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο την κατάσταση», δήλωσε ο Χέιγκ. «Πρόκειται για τα δικαιώματα ενός ελεύθερου λαού και μιας ελεύθερης δημοκρατικής Ουκρανίας να πάρει της δικές της αποφάσεις».

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε χθες τις τράπεζες να επαγρυπνούν για τυχόν ύποπτες μεταβιβάσεις χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων από τον φυγάδα πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και το στενό του κύκλο.

Συμβουλευτική επιτροπή της υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος του υπουργείου, οι αμερικανικές τράπεζες «πρέπει να επαγρυπνούν για τυχόν επιπτώσεις σε χρηματοοικονομικές δραστηριότητες μετά τις πληροφορίες για διαφθορά ανώτερων στελεχών της κυβέρνησης Γιανβουκόβιτς και για άλλες παράνομες δραστηριότητες μελών της κυβέρνησής του». Η επιτροπή αυτή υπενθύμισε στις τράπεζες ότι πρέπει να επιβάλουν «ενισχυμένο έλεγχο» στους λογαριασμούς του Γιανουκόβιτς και του στενού κύκλου του και να ελέγχουν συναλλαγές που θα μπορούσαν να αφορούν υπεξαιρεθέντα κρατικά περιουσιακά στοιχεία.

Είναι άφαντος και τον αναζητούν με αφίσες

Σύμφωνα με το ουκρανικό Liga.net, κάτοικοι στη Σεβαστούπολη τον είδαν συνοδεία Ρώσων πεζοναυτών, κάτι που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Η γερμανική Bild υποστηρίζει σε δημοσίευμά της ότι ο Γιανουκόβιτς μπορεί να κρύβεται σε καταφύγιο και ότι μαζί του έχει πάρει 650 εκατομμύρια δολάρια.

Ένα είναι το μόνο σίγουρο και αυτό έχει να κάνει με το ότι οι Ουκρανοί τον ψάχνουν παντού. Αφορμή για την αναζήτηση έγινε και η έκδοση εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε η ουκρανική Βουλή και θέλει τον Γιανουκόβιτς να καταζητείται για εγκλήματα κατά των πολιτών του. Έτσι οι Ουκρανοί έχουν γεμίσει τους δρόμους με αφίσες προκειμένου οποιοσδήποτε δύναται να βοηθήσει τις Αρχές στον εντοπισμό του.

Ήθελε να αφανίσει τους διαδηλωτές με τεθωρακισμένα

Ουκρανοί δημοσιογράφοι «ξεσκονίζουν» χιλιάδες έγγραφα, τα οποία όπως ισχυρίζονται βρέθηκαν κοντά στην πολυτελή κατοικία του πρώην προέδρου, λίγο έξω από το Κίεβο, ενώ μερικά από αυτά έχουν ήδη διαρρεύσει στη δημοσιότητα μέσω Ίντερνετ. Αν και η αυθεντικότητά τους δεν έχει επιβεβαιωθεί, ο πολιτικός Χενάντι Μοσκάλ, δημοσίευσε ένα ηλεκτρονικό έγγραφο στο οποίο αναφέρεται λεπτομερώς ένα σχέδιο για περικύκλωση της πλατείας Ανεξαρτησίας –το λίκνο της εξέγερσης- από ελεύθερους σκοπευτές που θα άνοιγαν πυρ κατά των διαδηλωτών.

Σε αυτή την «επιχείρηση» θα εμπλέκονταν τεθωρακισμένα οχήματα και περίπου 22.000 αστυνομικοί, εφόσον είχε εγκριθεί το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με το έγγραφο. Ο Μοσκάλ, μέλος του κόμματος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, είπε ότι δημοσίευσε το έγγραφο αυτό με σκοπό να ασκήσει πιέσεις στις νέες αρχές της Ουκρανίας και να αναγκάσει τον Γιανουκόβιτς να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Οι Ουκρανοί αντιδρούν σε ενδεχόμενη επιστροφή της Τιμοσένκο

Πολλοί είναι και οι Ουκρανοί που θεωρούν ότι η Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004 απέτυχε εξαιτίας της Τιμοσένκο. Η δίκη της που έγινε το 2004 δεν κινητοποίησε τον κόσμο παρόλο που υπήρχαν υποψίες ότι κρύβονταν πολιτικά κίνητρα από πίσω.

«Αγαπητή Γιούλια, δεν διαδηλώσαμε για χάρη σου στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Και ούτε οι άνθρωποι στα οδοφράγματα έχασαν τη ζωή τους για χάρη σου» γράφει μία ακτιβίστρια στο μπλογκ της που είναι ενάντια στην επιστροφή Τιμοσένκο.

«Φτάνει πια Γιούλια» έγραψε στο μπλόγκ του ο δημοσιογράφος Σεργκέι Λετσένκο. Ο ίδιος τονίζει ότι καλύτερο για την Ουκρανία θα ήταν ο νέος πρόεδρος που θα εκλεγεί να μην είναι αναμεμειγμένος με σκάνδαλα διαφθοράς. Επίσης αναφέρει και για την δεκαετία του '90, όταν η Τιμοσένκο διαχειριζόταν πολλά εκατομμύρια ως επικεφαλής της εταιρείας φυσικού αερίου με την επωνυμία «Ηνωμένα Ενεργειακά Συστήματα της Ουκρανίας»

Keywords
Τυχαία Θέματα