Η όμορφη συναίνεση, όμορφα κάηκε- Διαρροές, ΕΣΡ και μετακλητοί αιτίες σύγκρουσης Συγγρού-Μαξίμου

Η όμορφη συναίνεση, όμορφα κάηκε. Ακόμα και αν δεν υπήρχε κανένα μεγάλο περιθώριο για σύγκλιση θέσεων στον άξονα Μαξίμου-Συγγρού, η συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη και κυρίως τα…απόνερά της, εμπεδώνουν για τα καλά την άποψη πως το επόμενο διάστημα επίκειται σφοδρή πολιτική σύγκρουση, μιας και διαρκώς ενσκύπτουν και άλλα ζητήματα, όπως η σύνθεση του ΕΣΡ και όλα τα παρελκόμενα, αλλά και ο διορισμός ημετέρων στο κράτος.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Ήδη,

πριν τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφεραν πως δεν επρόκειτο για τίποτα περισσότερο από μια εθιμοτυπική συνάντηση, μιας και ο πρόεδρος της ΝΔ είχε σαφώς οριοθετήσει από την ομιλία του στη γαλάζια ΚΟ τα όρια της συναίνεσης που θα επιδείξει η Συγγρού και τα οποία δεν ήταν ούτως ή άλλως μεγάλα. Πράγματι, μόλις μπήκε ο κ. Μητσοτάκης στο Μαξίμου και είχε τον πρώτο του διάλογο με τον πρωθυπουργό (στον όχι και τόσο διπλωματικό ενικό) φάνηκε πως το κλίμα θα ήταν ήπιο, έστω και αν οι δύο συμφωνούσαν πως διαφωνούν. Και όμως, τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συνεργάτες του πρωθυπουργού ενημέρωναν τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ για τις θέσεις, τις οποίες θα παραθέσει στον κ. Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας, για την ένταση των διατυπώσεών του, ενώ, κατά τη ΝΔ, αποκάλυπταν και…τι είχε πει στον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κίνηση αυτή των συνεργατών του πρωθυπουργού εξόργισε την γαλάζια ηγετική ομάδα, η οποία έκανε λόγο για μεγάλο πολιτικό unfair, με τις μνήμες να παραπέμπουν στο επεισόδιο που είχε λάβει χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, όταν και πάλι η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ανέλαβε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους, προκαλώντας την αντίδραση του Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος τότε είχε επεισόδιο με τον Τέρενς Κουϊκ. Μπορεί αυτή τη φορά επεισόδιο να μην υπήρξε, πλην όμως οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη έκπληκτοι διάβαζαν στα sites τι…συνέβαινε εντός της αίθουσας της συνάντησης.

Στη συνέχεια, βέβαια, εκ μέρους της ΝΔ περιέγραφαν ένα διαφορετικό κλίμα, σαφώς ηπιότερο από αυτό που παρουσιάστηκε από τις διαρροές του Μαξίμου και ήθελε επί της ουσίας τον κ. Τσίπρα να «σφυροκοπά» τον κ. Μητσοτάκη. Κατά τις γαλάζιες πηγές, δεν έγινε εκτενής συζήτηση για την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ συζήτηση για το ασφαλιστικό έγινε μεν, πλην όμως ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δημόσια θέση της Νέας Δημοκρατίας τονίζοντας κυρίως ότι ο βαρύς λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες στο συνταξιοδοτικό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2015. Με άλλα λόγια, προδιαγράφεται η αρνητική στάση της ΝΔ, συναρτήσει και της δικής της πρότασης, η οποία έχει ξεκινήσει να καταρτίζεται.

Το μόνο ζήτημα, στο οποίο υπάρχει προσέγγιση, είναι αυτό της συνταγματικής αναθεώρησης. Υπό αυτό το πρίσμα και μόνο, η ΝΔ θα μπορούσε να συζητήσει και το ζήτημα του εκλογικού νόμου, αρκεί να μην συνιστά μια μονομερή παρέμβαση της κυβέρνησης. Κατά τις γαλάζιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη μιας «νέας μεταπολίτευσης» και πρότεινε στον κ. Τσίπρα συνεργασία στην εκ βάθρων θεσμική μεταρρύθμιση της χώρας, μέσω μιας συνολικής αναθεώρησης του Συντάγματος. «Μια αναθεώρηση που πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι «κουτσή», κατά τις ίδιες πηγές.

Θύελλα για το ΕΣΡ- Καταψήφισε η ΝΔ στη Διάσκεψη των Προέδρων

Όπως και να έχει, βασικό ζήτημα στην αντιπαράθεση της ΝΔ με την κυβέρνηση έχει καταστεί η σύνθεση του ΕΣΡ. Το απόγευμα της Τρίτης υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η αύξηση των μελών του ΕΣΡ από 7 σε 9, κάτι που διευκολύνει την επίτευξη πλειοψηφίας 4/5 στο ΔΣ για κρίσιμες αποφάσεις. Η τροπολογία αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη μεριά της ΝΔ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Δένδια να κάνει λόγο για «γύφτικο παζάρι». Πλην όμως, το απόγευμα της Τρίτης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έριξε ένα «τυράκι» προς τη ΝΔ, το οποίο όμως γαλάζιοι κοινοβουλευτικοί ερμήνευαν ως εκβιασμό: να συναινέσει, δηλαδή, η ΝΔ στον ορισμό των μελών του ΕΣΡ και στη συνέχεια η Βουλή να είναι αυτή που θα αποφασίσει για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στη ΝΔ επιμένουν να περιγράφουν με μελανά χρώματα, πέραν του ίδιου του νομοθετήματος ως σύνολο, και επιμέρους διατάξεις, όπως τις υπεραρμοδιότητες που συγκεντρώνει ο υπουργός Επικρατείας κ. Παππάς ως προς την όλη διαδικασία. Επιπρόσθετα, στη ΝΔ έχουν και σοβαρές ενστάσεις για την ανεξαρτησία του ΕΣΡ, καίτοι είναι ανεξάρτητη αρχή, κάτι που τόνισε επισταμένως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Τούτων δοθέντων, όλοι οι παριστάμενοι εκ μέρους της ΝΔ (απουσίαζε ως πρώην πρόεδρος της Βουλής ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης) καταψήφισαν τη σύνθεση του ΕΣΡ με πρόεδρο τον Λαοκράτη Βάσση που είχε προτείνει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με αποτέλεσμα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς να προαναγγέλλει νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για καθορισμό του αριθμού αδειών από το υπουργικό συμβούλιο, αποχωρών από τη Βουλή. Όπως είναι φυσικό και αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση της Συγγρού.

Σύγκρουση για το κομματικό κράτος

Μια έτερη σύγκρουση που είναι ήδη σε εξέλιξη είναι και αυτή για το κομματικό κράτος, μιας και στη ΝΔ είναι ένα βήμα πριν στήσουν…παρατηρητήριο διορισμών ημετέρων, όπως έλεγε χιουμοριστικά γαλάζιο στέλεχος.

«Την ώρα, που βάλλεται η ανάπτυξη και η εργασία, την ώρα που χάνονται κάθε μέρα δουλειές, το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκαλεί την κοινωνία. Αυτό που όλοι βλέπουμε είναι έφοδος κατάληψης του Κράτους. Παντού “σύντροφοι”, συγγενείς και φίλοι της εξουσίας. Σε μόνο δύο μήνες διπλασίασαν τους μετακλητούς στα υπουργεία. Αποκεφάλισαν διοικήσεις νοσοκομείων. Μεθόδευσαν έκτακτες κρίσεις στην Αστυνομία. Να γιατί αποκήρυξαν την αριστεία. Εμείς επιμένουμε στην αριστεία και στην αξιοκρατία», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. «Οι άνθρωποι που σχεδίασαν 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο και την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, δύσκολα θα πλασσάρουν τον θατσερισμό τους ως κοινωνική ευαισθησία. Οι άνθρωποι που επιχείρησαν να επιβάλλουν τους κολλητούς τους ως ισόβιους διοικητές στο Δημόσιο, ένα μήνα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, ας μην μιλάνε για κρατισμό και βολεμένους. Το κόμμα των θαλασσοδανείων – τα οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός – ας χαμηλώσει τους τόνους», απάντησε επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου, με τη σύγκρουση να μαίνεται ακόμα.

Πάντως, τόσο η περίπτωση του ΕΣΡ όσο και η συζήτηση για τη στελέχωση του κράτους, αποτελούν, σύμφωνα με το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενδεικτικές περιπτώσεις για την σκληρότητα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει η ΝΔ, όποτε χρειάζεται. «Σε τέτοιες μεθοδεύσεις δεν μπορούμε να χαριστούμε», έλεγε χαρακτηριστικά στο KoolNews.gr συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ.

The post Η όμορφη συναίνεση, όμορφα κάηκε- Διαρροές, ΕΣΡ και μετακλητοί αιτίες σύγκρουσης Συγγρού-Μαξίμου appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα