Η μυστηριώδης επιστολή Τσίπρα σε Λαγκάρντ, ανάβει νέα φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Σε επιστολή που έλαβε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, στην οποία δήλωνε ότι δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) της 12ης Μαΐου, αναφέρθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου

του Ταμείου, της περασμένης Πέμπτης (14 Μαΐου).

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, σε ανταπόκριση της Ελένης Βαρβιτσιώτη από τις Βρυξέλλες, στην επιστολή ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε ότι θα μπορέσει να πληρώσει τη δόση των περίπου 750 εκατ. μόνο αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) άρει τους περιορισμούς στη ρευστότητα. Πηγές, που γνωρίζουν τι διημείφθη πίσω από τις κλειστές πόρτες του έκτακτου άτυπου Δ.Σ. για την Ελλάδα και το μεταφέρουν με λεπτομέρειες στην «Κ», τονίζουν ότι αυτά που κυριάρχησαν στη δύσκολη αυτή συζήτηση ήταν δύο θέματα:

Πρώτον, ο κίνδυνος μη αποπληρωμής των δόσεων από πλευράς Ελλάδας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, και δεύτερον οι λόγοι για τους οποίους δεν αναμένεται να υπάρξει και συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.

Τελικά όπως είναι γνωστό η δόση πληρώθηκε κανονικά με το λογιστικό τρικ της μεταφοράς χρημάτων που ήταν κλειδωμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας για να πληρωθεί η ετήσια δόση της χώρας προς το ΔΝΤ, με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών μας.

Με αφορμή την πληροφορία αυτή, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για παλινωδίες και αντιφάσεις.

«Αρχικά δεν ήθελε τη δόση, γιατί δεν τη χρειαζόταν, όπως έλεγε. Στη συνέχεια ήθελε τη δόση χωρίς Μνημόνιο. Ακολούθως αποδέχθηκε το Μνημόνιο χωρίς λεφτά. Και, μάλιστα, την Πέμπτη 7 Μαΐου, όπως αναφέρεται σήμερα, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης διαβεβαίωνε δημόσια ότι η Ελλάδα θα πληρώσει σίγουρα τη δόση του ΔΝΤ, την Τρίτη στις 12 του μήνα.

Την επόμενη μέρα όμως, Παρασκευή 8 Μαΐου, ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας με επιστολή του προειδοποιούσε τους επικεφαλής των δανειστών ότι η Ελλάδα δε θα πληρώσει τη δόση στο Ταμείο, εάν δεν βρεθεί τρόπος παροχής ρευστότητας άμεσα.

Και, τελικά, τη Δευτέρα 11 Μαΐου, η Ελλάδα πλήρωσε τη δόση της κανονικά, μια μέρα νωρίτερα από την ημερομηνία καταβολής.

Το ρεσιτάλ αυτό της αναξιοπιστίας μέσα σε πέντε μέρες «του πληρώνω», «δεν πληρώνω» και τελικά «πληρώνω», ακυρώνει τη διαπραγματευτική μας θέση, αποδεικνύει την προχειρότητα και την έλλειψη σχεδίου με την οποία λειτουργεί ο κ. Τσίπρας

Η ΝΔ, όπως καταλήγει στην ανακοίνωση, ζητά «να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα αυτή η επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους δανειστές, καθώς και οι απαντήσεις που πιθανώς έλαβε η κυβέρνηση.»

Τι έγινε στη συνεδρίαση

Στη συνεδρίαση αυτή, ο υπεύθυνος για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, Πόουλ Τόμσεν, ήταν αυτός που κυριάρχησε. Τα υπόλοιπα 24 μέλη του Δ.Σ. βασικά άκουγαν και κανένα ευρωπαϊκό μέλος δεν μίλησε εκτός από τον Ελληνα εκπρόσωπο κ. Θάνο Κατσάμπα. Ο κ. Τόμσεν, αφού αναγνώρισε κάποια πρόοδο όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές είναι ακόμα μακριά από κάθε συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα. Ο ίδιος ανέφερε ότι η διαδικασία που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση εγείρει θέμα ίσης μεταχείρισης της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες στο εσωτερικό του ΔΝΤ. Ο κ. Τόμσεν, σύμφωνα με πηγή, είπε ότι δεν θα υπάρξει εκταμίευση δόσης από το ΔΝΤ αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τους θεσμούς, για την οποία εκτίμησε ότι είναι απαραίτητη η συμφωνία εκπροσώπων του ΔΝΤ και Ελλήνων υπουργών. Για τον ίδιο, όπως εξήγησε στο συμβούλιο, τέτοια συμφωνία δεν αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Η μη πληρωμή

Στο θέμα με το οποίο ξεκίνησε και η συνεδρίαση –στην πιθανότητα αδυναμίας αποπληρωμής δόσης– συμφωνήθηκε ότι σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, το διοικητικό συμβούλιο θα ειδοποιηθεί την ίδια μέρα και αναφέρθηκαν τα βήματα που θα ακολουθηθούν. Πρώτα, το προσωπικό του ΔΝΤ θα πρέπει να καταλάβει ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης και μετά να δει τις νομικές συνέπειες μιας τέτοιας χρεοκοπίας αλλά και τη μετακύλιση του κινδύνου χρεοκοπίας (cross default spillover) στα ομόλογα του ESM και PSI. Αναφέρθηκε ότι είναι ασαφές ακόμα πώς θα αντιδράσει η ΕΚΤ, αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, στα δάνειά της προς το ΔΝΤ και αν υπάρξει αδυναμία πληρωμής στην ΕΚΤ, δεν είναι ξεκάθαρο πώς η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες.

Ο Έλληνας εκπρόσωπος είπε ότι αν οι τεχνοκράτες είχαν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για να πείσουν τους Έλληνες πολιτικούς, τότε μία λύση θα βρισκόταν, αλλά ξεκαθάρισε ότι ο χρόνος λειτουργεί εναντίον της Ελλάδας και πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Ο εκπρόσωπος ΗΠΑ

Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του Αμερικανού εκπροσώπου στο ΔΝΤ. Αναρωτήθηκε αν υπάρχει στα «σκαριά» κάποιο πρόγραμμα που θα ταίριαζε στις ελληνικές αρχές, υπονοώντας αν υπάρχει έτοιμη μία πρόταση σε μορφή τελεσίγραφου (take it or leave it), όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» την προηγούμενη Κυριακή ότι συζητούν στις Βρυξέλλες. Αυτό που έγινε ξεκάθαρο είναι ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες και πιο συγκεκριμένες προτάσεις από τις ελληνικές αρχές.

The post Η μυστηριώδης επιστολή Τσίπρα σε Λαγκάρντ, ανάβει νέα φωτιά στο πολιτικό σκηνικό appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα