Η μητέρα των μαχών για τους πλειστηριασμούς- Πώς θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία

Την τελική μάχη για τους πλειστηριασμούς θα δώσει αυτή την εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις της Τρόικας η οποία επιθυμεί την πλήρη απελευθέρωση τους.

Οι συμβιβαστικές λύσεις από πλευράς κυβέρνησης υπάρχουν, με προτάσεις που θα καλύπτουν το 90% των στεγαστικών δανείων και θα «θωρακίζουν» τους πραγματικά ευρισκόμενους σε οικονομικό αδιέξοδο. Στόχος είναι η διάταξη για τους πλειστηριασμούς να περάσει από τη Βουλή μαζί με το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο ακινήτων, κλείνοντας μαζί

δύο καίρια θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Τύπου της Κυριακής», το οικονομικό επιτελείο προτείνει τον εξορθολογισμό των ορίων προστασίας της πρώτης κατοικίας, στην περιοχή πλησίον των 150.000 – 200.000 ευρώ (μια μέση τιμή των 180.000 ευρώ θεωρείται ρεαλιστική προσέγγιση). Στα πιθανά σενάρια υπάρχει η υιοθέτηση ελάχιστου ορίου 150.000 ευρώ με προσαυξήσεις (+50% ή +75%) ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη.

Πώς θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία

Άμεση αναστολή πλειστηριασμών (καταδιωκτικών μέτρων) από την κατάθεση της αίτησης και μέχρι τη συζήτηση της προσωρινής διαταγήςΑπό την έκδοση της προσωρινής διαταγής υπέρ του οφειλέτη παύει σε βάρος του κάθε εκτέλεση μέχρι τη συζήτηση της αίτησης και συνεπώς αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί επί της κύριας κατοικίας του.Κατόπιν της εκδίκασης και μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης του δικαστηρίου διατάσσεται ο τρόπος ρύθμισης των χρεών ώστε να δύναται ο οφειλέτης να σώσει την κατοικία του.Ακόμα και στην περίπτωση έκδοσης οριστικής σε βάρος του οφειλέτη απόφασης, και κατά την άσκηση έφεσης από αυτόν, παρέχεται πλέον η δυνατότητα να αιτηθεί προσωρινής διαταγής αναστολής πλειστηριασμών και των καταδιωκτικών σε βάρος του μέτρων, μέχρι και την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Η παρούσα διάταξη αφορά σε όσους κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής δεν διαθέτουν πτωχευτική ικανότητα και προστατεύει έναντι όλων των δανειστών (τράπεζες, ιδιώτες, εταιρίες κτλ)

Keywords
Τυχαία Θέματα