Η μάχη του προσφυγικού

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με κυρίαρχο θέμα το προσφυγικό.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Στη σύνοδο θα εξεταστεί η επίμαχη πρόταση της Κομισιόν για τη νέα ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή με δικαίωμα μονομερούς επέμβασης, μια πρόταση που προσκρούει στη έντονη αντίδραση της Αθήνας

που διαφωνεί με μια τέτοιου είδους παρέμβαση στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Εν τω μεταξύ, τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία του νέου σώματος της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής υπερασπίστηκε στο ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την ώρα που η Α. Μέρκελ υποστήριξε ότι η μονομερής δράση της νέας Frontex θα πρέπει να αποφασίζεται «μόνον στην έσχατη περίπτωση», ενώ αναγνώρισε ότι δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις επί του θέματος στη σύνοδο κορυφής. Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των συνόρων η Αθήνα θεωρεί ότι είναι ευπρόσδεκτη αυτή η βοήθεια στα θαλάσσια σύνορα μας, αλλά και ότι επιχειρήσεις από μια τέτοιου είδους δομή δεν μπορεί να γίνονται χωρίς τη συγκατάθεση κράτους - μέλους. Επιπλέον, η Αθήνα δεν θέλει να υπάρχει αναφορά σε κοινές επιχειρήσεις με τρίτες (Τουρκία) χώρες, αλλά συντονισμός επιχειρήσεων με τρίτες χώρες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ ακολουθεί η συνάντηση κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία. Ο Αλ. Τσίπρας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ στις 16:00 θα ξεκινήσει η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εργασίες της οποίας θα συνεχιστούν την Παρασκευή. Αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Τπυρκο ομόλογό του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

«Διαπίστωσα χθες την πρόοδο στην κατασκευή των hotspots και είμαι σήμερα στις Βρυξέλλες για μια δύσκολη Σύνοδο, αλλά πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις. Όπως γνωρίζετε έχουμε ένα βεβαρημένο πρόγραμμα ελληνοτουρκικών επαφών για τους επόμενους τρεις μήνες. Πρώτον, όσον αφορά τη συνεργασία μας με στόχο να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και ιδίως οι μη προσφυγικές ροές (μεταναστευτικές). Το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, για την Ευρώπη και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ταυτόχρονα, έχουμε μια πολύ γεμάτη ατζέντα όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, τον ευρύτερο διάλογό μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μια ατζέντα που είναι ακόμα πιο σημαντική δεδομένης της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή μας. Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις». Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός συμφώνησε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να συναντηθούν το επόμενο διάστημα, είτε στην Άγκυρα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στη Θεσσαλονίκη.

The post Η μάχη του προσφυγικού appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα