Η ενισχυμένη Πειραιώς και η ανακοίνωση Χρυσοχοϊδη

Με άνοδο της μετοχής κατά 17.19% καλωσόρισε το πρωί το deal της Τράπεζας Πειραιώς με την Αγροτική Τράπεζα το Χρηματιστήριο Αθηνών. Γιατί ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ζήτησε ραντεβού με τον Βενιζέλο.

Η Τράπεζα

Πειραιάς και η Αγροτική Τράπεζα λειτουργούν από σήμερα το πρωί ως μία τράπεζα, μετά την επισημοποίηση της απορρόφησης της «καλής» ΑΤΕ και η αγορά δέχτηκε τα νέα με μεγάλη ικανοποίηση καθώς στο στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου στην Αθήνα η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς βρέθηκε στο +17,19%.

Παράλληλα το Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισε την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζα από σήμερα, 30 Ιουλίου 2012, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της ΑΤΕ, τη θέση της σε ειδική εκκαθάριση και τον διορισμό ειδικού εκκαθαριστή. Αναστέλλεται ακόμη και η διαπραγμάτευση όλων των παραγώγων προϊόντων συμπεριλαμβανομένου των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο της ΑΤΕ.

Με ανακοίνωσή της ωστόσο η Πειραιώς εγγυάται ότι τόσο τα χρήματα των καταθετών της Αγροτικής όσο και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων της δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας:

 «Τα στοιχεία που αποκτήθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς περιλαμβάνουν: 21,4 δισ. ευρώ στοιχεία παθητικού, από τα οποία 14,3 δισ. Ευρώ καταθέσεις, 6,7 δισ. Ευρώ ευρώ διατραπεζικές υποχρεώσεις και 0,4 δισ. ευρώ λοιπές υποχρεώσεις,14,7 δισ. ευρώ στοιχεία ενεργητικού, εκ των οποίων 10,6 δισ. Ευρώ χορηγήσεις μετά από προβλέψεις και 4,2 δισ. ευρώ λοιπά στοιχεία ενεργητικού.Η διαφορά των 6,7 δισ. ευρώ μεταξύ της προσωρινώς αποτιμηθείσας αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού θα καλυφθεί, σύμφωνα με την νομοθεσία, από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).Επιπλέον, για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν από τα μεταβιβαζόμενα στοιχεία ενεργητικού, το ΕΤΧΣ θα εισφέρει ως κεφάλαιο 0,5 δισ. ευρώ στην αποκτώσα Τράπεζα Πειραιώς, ώστε ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (pro-forma, Μαρτίου 2012) να διατηρηθεί άνω του ελάχιστου επιτρεπτού ορίου (8%).Με την απόκτηση των παραπάνω στοιχείων ενεργητικού και παθητικού : αναβαθμίζεται σημαντικά η θέση και παρουσία του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στις τραπεζικές εργασίες στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 19% στις καταθέσεις και 16% στις χορηγήσεις (στοιχεία Μαρτίου 2012) δημιουργούνται συνέργειες που εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 155 εκατ. ευρώ στο τέλος της πρώτης τριετίας και στη συνέχεια σε 155 εκατ. ευρώ ετησίως, μετά από φόρους βελτιώνεται ο δείκτης «χορηγήσεις προς καταθέσεις» στο 124% βελτιώνεται η διάρθρωση τόσο των χορηγήσεων (26% στεγαστικά δάνεια) όσο και των καταθέσεων (28% καταθέσεις ταμιευτηρίου) Το σύνολο του ενεργητικού pro-forma (Μάρτιος 2012) ανέρχεται σε 74 δισ. ευρώ των καταθέσεων σε 35 δισ. ευρώ και των χορηγήσεων μετά τις προβλέψεις σε 44 δισ. Ευρώ. Το προσωπικό του Ομίλου θα ανέλθει σε 17.000 εργαζόμενους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, με παρουσία
Keywords
Τυχαία Θέματα