Η έκπληξη Σαμαρά: Ο Φίλιππος Σαχινίδης ισχυρό αουτσάιντερ για τη θέση του Στουρνάρα

14:10 6/6/2014 - Πηγή: KoolNews

Πυκνώνουν τις τελευταίες ώρες οι ενδείξεις ότι στο πρόσωπο του Φίλιππου Σαχινίδη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναζητά τον αντικαταστάτη του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών. Για όσους σπεύσουν να υποστηρίξουν ότι αυτά δεν γίνονται, η απάντηση είναι ότι όλα γίνονται.

Προφανώς είναι μια απόφαση δύσκολη που για επικυρωθεί πρέπει να γίνουν πολλές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και να μετρηθούν τα υπέρ

και τα κατά σε βάθος χρόνου.

Το koolnews.gr αποκαλύπτει σήμερα το σκεπτικό της ιδέας που έχει πέσει στο τραπέζι, καταγράφοντας τα υπέρ και τα κατά της πρότασης που αποτελεί το εξαιρετικά ισχυρό αουτσάιντερ για τη λύση του γρίφου του ανασχηματισμού:

Ο Αντώνης Σαμαράς με δεδομένη τη έντονη δυσαρέσκεια που έχει εκφραστεί από τις Βρυξέλλες για την αντικατάσταση του Γιάννη Στουρνάρα πρωτίστως και του Χάρη Θεοχάρη, δευτερευόντως, γνωρίζει ότι πρέπει να τοποθετήσει στη θέση του τσάρου της Οικονομίας ένα πρόσωπο που οι Βρυξέλλες θεωρούν αξιόπιστο συνομιλητή.

Ένα τέτοιο πρόσωπο είναι ο κ. Σαχινίδης ο οποίος αρχικά ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών με υπουργό τον Ευάγγελο Βενιζέλο διαδοχικά στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου και στη συνέχεια ως υπουργός έως τις εκλογές του 2012, απέκτησε διαύλους επικοινωνίας με την Τρόικα. Και όχι μόνο αυτό. Οι δανειστές μόνο καλά λόγια είχαν να πουν για τον βουλευτή Λάρισας, οι οικονομικές γνώσεις του οποίου δεν αμφισβητούνται από κανένα.

Καθαρός από βάρη και φόρους

Ο κ. Σαμαράς θέλει επίσης ο αντικαταστάτης του κ. Στουρνάρα να είναι συμπαθής στην κοινή γνώμη και να μην βαρύνεται από ακραίες ενέργειες και δηλώσεις, ώστε να δώσει και στην πράξη το σήμα αλλαγής της πολιτικής, τουλάχιστον σε ότι αφορά αντιλαϊκά μέτρα.

Ο κ. Σαχινίδης, με την πορεία του τα δύο τελευταία χρόνια έχει διατηρήσει το φιλολαϊκό του προφίλ, από την άλλη πλευρά όμως δεν έχει δημιουργήσει ποτέ ιδιαίτερα προβλήματα ούτε στην κυβέρνηση ούτε στην ηγεσία του κόμματός του.

Μάλιστα, επί μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν ο άτυπος επικεφαλής της ομάδας των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που διαπραγματευόταν με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τη διαμόρφωση συμφωνιών με την Τρόικα.

Προφανώς όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Σαχινίδης ανήκει στο κλίμα Παπανδρέου μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά μην ξεχνάμε επίσης ότι ο κ. Σαμαράς έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον πρώην πρωθυπουργό με τον οποίο από καιρού εις καιρό τα λένε.

Γιατί να το κάνει αυτό ο Σαμαράς

Το βασικό, διπλό, ερώτημα που προκύπτει είναι: Για ποιο λόγο ο κ. Σαμαράς να δώσει το πιο κρίσιμο υπουργείο της κυβέρνησης σε ένα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και με τον τρόπο αυτό να πάρει το κόμμα του κ. Βενιζέλου τα εύσημα από την όποια φιλολαϊκή στροφή της κυβέρνησης. Και επίσης, τι θα κάνει με τους νεοδημοκράτες που θα τον κατηγορούν ότι υπέκυψε στους εκβιασμούς του κ. Βενιζέλου.

Η απάντηση είναι τόσο απλή όσο και σύνθετη. Ο κ. Σαμαράς έχει να διαλέξει: ή θα χάσει τις επόμενες εκλογές από χέρι ή θα κερδίσει και θα αναγκαστεί να κυβερνήσει ξανά με το ΠΑΣΟΚ.

Η απάντηση είναι προφανώς αυταπόδεικτη. Κατ' αρχήν ο πρωθυπουργός συγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να συνεχίσει να το κάνει.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα συμμαχήσει ακόμη και με τον διάβολο (πλην οργανωμένης Χρυσής Αυγής) προκειμένου να κερδίσει ως πρώτο κόμμα τις εκλογές και να λάβει εκ νέου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Τέλος, και αυτό αποτελεί και εσωκομματικό επιχείρημα, η διάλυση του ΠΑΣΟΚ οδηγεί νομοτελειακά τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντίθετα, όσο κερδίζει πόντους το ΠΑΣΟΚ ή ακόμη καλύτερα και για τον ίδιο τον κ. Σαμαρά η κεντροδεξιά, τόσο αποαμακύνεται αυτό το ενδεχόμενο.

Και να μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος εκτός από την μάχη της προσωπικής τους φιλοδοξίας και ταυτόχρονα ματαιοδοξίας, δίνουν και τη μάχη των δύο κόσμων...

Τι λέει ο Σαχινίδης, τι θα κάνουν στο ΠΑΣΟΚ

Το τελικό ερώτημα είναι: Μα, θα δεχθεί ο κ. Σαχνίδης. Προφανώς και θέλει ζύμωση. Εξαρτάται, από το ρόλο, από τα «ανταλλάγματα», από τις προοπτικές. Ο ίδιος πριν από καιρό δεν ήταν τόσο ένθερμος. Άνθρωποι όμως που συνομιλούν μαζί του, λένε στο koolnews.gr, ότι στην πολιτική ισχύει το ποτέ δεν μπορείς να πεις ποτέ.

Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο ζήτημα είναι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και οι επίδοξοι διάδοχοί του που θα δουν έναν σαραντάρη να μαζεύει «μόρια» στη μάχη της επόμενης ημέρας.

Ο κ. Βενιζέλος, είναι ρεαλιστής σε βαθμό κυνισμού. Είναι ένα από τα βασικά συστατικά του χαρακτήρα του. Αν η συγκυρία του... υποδεικνύει ότι πρέπει να στηρίξει τον Φίλιππο Σαχινίδη γιατί έχει να κερδίσει και ο ίδιος θα το πράξει με χαρακτηριστική ευκολία. Αν στην πορεία αυτό δεν προχωράει για οποιοδήποτε λόγο, θα δει τι θα κάνει.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ας πρόσεχαν...

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα