Γλυκά πειράματα στην κουζίνα! Συνταγή για panforte με σοκολάτα από τον Άκη Πετρετζίκη

Ο Άκης Πετρετζίκης ξεκινά την εβδομάδα με μία συνταγή με μεγάλη ιστορία! To «panforte» σημαίνει «δυνατό ψωμί». Αυτό το γλυκό σνακ με ξηρούς καρπούς, που θυμίζει μπάρες, πρωτοεμφανίστηκε

το Μεσαίωνα στη Σιένα της Ιταλίας και έρχεται να εντυπωσιάσει κι εσένα.

Υλικά

250 γραμμ. μέλι100 γραμμ. αλεύρι150 γραμμ. καρύδια150 γραμμ. αμύγδαλο150 γραμμ. φιστίκια Αιγίνης150 γραμμ. φουντούκι100 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα150 γραμμ. πορτοκάλι γλασέ100 γραμμ. σύκα αποξηραμένα120 γραμμ. ζάχαρη άχνη1 κουταλάκι κανέλα½ κουταλάκι τζίντζερ¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο1 πρέζα πιπέρι μαύρο1 πρέζα γαρύφαλλο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Σε ένα ταψάκι, βάζουμε τους ξηρούς καρπούς και τους ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Με ένα μαχαιράκι, κόβουμε το πορτοκάλι γλασέ και τα σύκα σε μικρό καρέ 1 x 1 εκ. Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε τους ξηρούς καρπούς που έχουν κρυώσει, το πορτοκάλι, τα σύκα, το αλεύρι, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το μέλι με τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη. Σε αυτό το σημείο προσέχουμε να μην ανεβάσουμε τη θερμοκρασία πολύ γιατί το μέλι καίγεται εύκολα και χάνει τα αρώματα και τη θρεπτική του αξία. Αφαιρούμε από τη φωτιά.

Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και την προσθέτουμε στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους. Ρίχνουμε το μείγμα από το κατσαρολάκι στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί. Τοποθετούμε από πάνω ένα στρογγυλό κουπάτ διαμέτρου 20 εκ.

Μέσα στο κουπάτ, ρίχνουμε το τελικό μείγμα και το στρώνουμε ομοιόμορφα σε όλη του την επιφάνεια. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε στους 130 βαθμούς για 30 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Μόλις κρυώσει, αφαιρούμε το κουπάτ και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Πηγή: http://akispetretzikis.com

The post Γλυκά πειράματα στην κουζίνα! Συνταγή για panforte με σοκολάτα από τον Άκη Πετρετζίκη appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γλυκά, Συνταγή, Άκη Πετρετζίκη,glyka, syntagi, aki petretziki