Γκι Φερχόφσταντ: Ο Τσίπρας χρησιμοποιεί το πελατειακό σύστημα αντί να το γκρεμίσει

14:09 1/3/2016 - Πηγή: KoolNews

Η πηγή του κακού στην Ελλάδα, δηλαδή το πελατειακό σύστημα που διαβρώνει κάθε τομέα της πολιτικής ζωής, συνεχίζει αστείρευτη επί των ημερών του Αλέξη Τσίπρα δηλώνει ο πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φερχόφσταντ.

Σε συνέντευξη του στη «Ναυτεμπορική» ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου θεωρεί πως με ευθύνη τόσο του ελληνικού πολιτικού συστήματος όσο και της τρόικας, η οποία ζητεί

απλώς «νούμερα, νούμερα, νούμερα», ουδέποτε εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα πραγματικές, βαθιές μεταρρυθμίσεις. «Μεταρρύθμιση δεν σημαίνει περικοπές και φόροι, αλλά λιγότερο δημόσιο και λιγότερη διαφθορά, άνοιγμα των επαγγελμάτων και αληθινά ιδιωτικές τράπεζες» τονίζει ο κ. Φερχόφσταντ, ο οποίος δεν έχει ακόμα καταλήξει στο αν ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι «ένας πραγματικός ηγέτης ή ένας ψευδοπροφήτης», όπως είχε αναρωτηθεί τις κρίσιμε ημέρες του Ιουνίου στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αναφερόμενος στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, προκρίνει τη διττή λύση της δημιουργίας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής και της απευθείας επαρκούς χρηματοδότησης των προσφυγικών καταυλισμών στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώνει έλλειψη ηγεσίας στην Ε.Ε., αλλά συγχρόνως καυτηριάζει την επί μακρόν άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να δεχτεί κοινή ευρωπαϊκή φύλαξη των συνόρων. Ως προς την Ευρώπη που ο ίδιος οραματίζεται; Μια Ε.Ε. με κυβέρνηση και υπουργείο Οικονομικών.

«Δεν ξέρω τι είναι τελικά ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά σίγουρα μέχρι τώρα δεν παραδίδει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε με την εκλογή του. Αυτό είναι το πρόβλημα. Έχω την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται μέρος του συστήματος, αντί για την κινητήρια δύναμη αλλαγής του», υπογραμμίζει ο κ. Φερχόφσταντ, που μιλάει για υιοθέτηση πρακτικών του ΠΑΣΟΚ.

«Είχα την προσδοκία ότι ο Τσίπρας θα κατεδάφιζε το πελατειακό κράτος, διότι αυτό υποσχέθηκε στην προεκλογική του καμπάνια. Αλλά βλέπω ότι έχει διορίσει τους δικούς του πελάτες, τους δικούς του φίλους σε υπουργεία ή δικαστήρια, ανοίγοντας δε συζήτηση για περιορισμό των τηλεοπτικών σταθμών. Κάνει το ίδιο λάθος με το ΠΑΣΟΚ, πριν από μερικές δεκαετίες. Χρησιμοποιεί το πελατειακό σύστημα αντί να το αλλάζει».

Στο μέτωπο του προσφυγικού εκφράζει την ελπίδα να αλλάξει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η συμπεριφορά κάποιων χωρών και χαρακτηρίζει αναγκαία την απευθείας χρηματοδοτική βοήθεια στους ανθρώπους οι οποίοι ζουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς, ώστε να απομακρυνθούν οι λόγοι που τους ωθούν να έρθουν στην Ευρώπη. «Σκεφτείτε ότι θα πρέπει να ζήσουν εκεί με 7 δολάρια τον μήνα. Πώς θα ταΐσεις το παιδί σου; Πώς θα οργανώσεις τη ζωή σου; Με 7 δολάρια τον μήνα;»

Σε ερώτηση τέλος για το αν θα πόνταρε σε ενίσχυση η διάσπαση της Ευρώπης από την προσφυγική κρίση, δήλωσε αισιόδοξος: «Θεωρώ ότι στο τέλος θα βγούμε πιο δυνατοί από αυτήν την κρίση. Προσωπικά προτείνω να αξιοποιήσουμε τη συζήτηση γύρω από το Brexit, ώστε να προχωρήσουμε σε μια πραγματική και σε βάθος αλλαγή της Συνθήκης, για να δημιουργήσουμε τους θεσμούς εκείνους που απεγνωσμένα χρειαζόμαστε στην Ευρώπη».

The post Γκι Φερχόφσταντ: Ο Τσίπρας χρησιμοποιεί το πελατειακό σύστημα αντί να το γκρεμίσει appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα