Γιατί ο Τσίπρας παίζει «βρώμικα», καλεί τους βουλευτές σε αποστασία και κάνει έξω φρενών τον Βενιζέλο;

Στα άκρα έχει φτάσει η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης, και ειδικά του ενός σκέλους της του ΠΑΣΟΚ, και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μετά το ανοιχτό κάλεσμα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης να καταψηφίσουν την κυβέρνηση, ανοίγοντας έτσι παράθυρο υποδοχής τους στον κόμμα.

Στην συνέντευξή του στην εφημερίδα Αυγή, ο κ. Τσίπρας

αναφερόμενος στην πρόσφατη ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «ήδη άρχισαν οι συζητήσεις για νέο διάδοχο κυβερνητικό σχήμα, από κύκλους προσκείμενους στην κυβέρνηση», σημειώνοντας ότι η συζήτηση στη Βουλή και η ψήφος της Θεοδώρας Τζάκρη υπέρ της πρότασης μομφής «διεύρυνε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση είναι ετοιμόρροπη».

«Ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ είναι λογικό να υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Οι βουλευτές καλούνται όχι μόνο να είναι μνημονιακοί, αλλά και δεκανίκια της πιο ακραίας δεξιάς κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το «χτύπημα αυτό κάτω από την μέση» του επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γίνεται σε μία «δύσκολη» στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το φιάσκο της πρότασης μομφής η οποία το μόνο που προκάλεσε στην κυβέρνηση ήταν η διαρροή της Θεοδώρας Τζάκρη η οποία ήταν και αναμενόμενη.

Ο Τσίπρας δείχνει να μην έχει άλλο μέσο, παρά να παίξει «βρώμικα». Βλέποντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκομίζει στις δημοσκοπήσεις οφέλη, παρά την γενικευμένη δυσφορία από τα μέτρα που επιβάλλονται και την έλλειψη -βραχυπρόθεσμης- ανάκαμψης, προσπαθεί να ρίξει την κυβέρνηση εκ των έσω.

Μετά την -όντως- γκάφα στην πρόταση μομφής, προσπαθεί να δείξει πως οι βουλευτές της συμπολίτευσης είναι όμηροι των αποφάσεων του Σαμαρά και του Βενιζέλου. Ο Βενιζέλος του έδωσε την απάντηση σήμερα από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ λέγοντάς του πως θα έπρεπε να ντρέπεται καθώς προσβάλλει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τους οποίους και παρουσιάζει σαν «ζήτουλες μιας βουλευτικής έδρας».

Το «αποτέλεσμα» είναι πως ο Τσίπρας αυτήν την στιγμή παρουσιάζει μία πενία όχι επιχειρημάτων αλλά δράσεων στις οποίες θα μπορούσε να προχωρήσει για να κερδίζει το δημοσκοπικό προβάδισμα που θα ήθελε, καθώς μετά και την πρόταση μομφής την οποία κατέθεσε δεν έχει άλλα κοινοβουλευτικά μέσα να ασκήσει ουσιαστική πίεση.

Γιατί ο Τσίπρας επιλέγει να παίξει «βρώμικα»;

Γιατί βλέπει στις δημοσκοπήσεις την ίδια κατάσταση εδώ και έναν χρόνο (ντέρμπι με την ΝΔ)Γιατί βλέπει τον κόσμο να μην συσπειρώνεται -στους δρόμους- κάτω από την ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ

Και τέλος γιατί καλείται την ίδια ώρα να βάλει μία τάξη στον κόμμα του, μέσα στο οποίο οι «ελεύθερες απόψεις» είναι αυτές που πολλές φορές υπονομεύουν τον ίδιο αλλά και την προσπάθειά του να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ένα συστημικό και στιβαρό κόμμα εξουσίας, και όχι ένα καιροσκοπικό ριζοσπαστικό κόμμα διαμαρτυρίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα βρει ουκ ολίγες φορές μπροστά της την αξιωματική αντιπολίτευση το επόμενο διάστημα, στον προϋπολογισμό, το φόρο ακίνητων, στην εξεταστική επιτροπή για τα υποβρύχια και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στους πλειστηριασμούς, στα μέτρα του Μνημονίου.

Από την άλλη ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν άφησε την πρόκληση και σήκωσε το γάντι, απαντώντας σε σκληρό τόνο μέσα από την εφημερίδα Τα Νέα, έκανε λόγο για πολιτική αλητεία καταλογίζοντας στον Αλέξη Τσίπρα «αγωνιζόμενος να αντιμετωπίσει το στρατηγικό του αδιέξοδο και να καλύψει τη γκάφα της πρότασης μομφής [...] υπερβαίνει τα εσκαμμένα και προσβάλλει ευθέως τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ».

Η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου

«Η απροκάλυπτη και αγοραία πρόσκληση αποστασίας που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκφράζει βεβαίως τη θεσμική και πολιτική του ευτέλεια. Αποδεικνύει την τραγική έλλειψη δημοκρατικού και κοινοβουλευτικού ήθους. Δείχνει ότι η στενή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και όποιοι την καθοδηγούν δεν έχουν καμία σχέση με την παράδοση, τις ευαισθησίες, τις μνήμες και την ιστορική συνείδηση της δημοκρατικής παράταξης που ο Ανδρέας Παπανδρέου ταύτισε μεταδιδακτορικά με το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τσίπρας – αγωνιζόμενος να αντιμετωπίσει το στρατηγικό του αδιέξοδο και να καλύψει τη γκάφα της πρότασης μομφής – υπερβαίνει τα εσκαμμένα και προσβάλλει ευθέως τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ούτε λίγο ούτε πολύ τους εκλαμβάνει ως ζήτουλες μιας βουλευτικής έδρας, εκφράζοντας την ακατάσχετη αλαζονεία του μικροκομματικού του ‘νεοπλουτισμού’. Δεν καταλαβαίνει προφανώς αυτό που του είπα στη Βουλή: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα – συγκυριακό όχημα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα παράταξη.

Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σηκώνει τώρα το βάρος της ευθύνης για την οριστική έξοδο από της Πατρίδας μας από το Μνημόνιο και την κρίση. Δεν στηρίζει την κυβέρνηση, στηρίζει τον τόπο. Δεν προσχώρησε σε πολιτικές άλλων, εφαρμόζει τη μόνη υπάρχουσα εθνική στρατηγική που πρώτο και αρχικά μόνο του εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ, πληρώνοντας δυσανάλογο κόστος στο όνομα της Ιστορίας που βάζει τον καθένα στα πραγματικά και τελικά του μεγέθη. Τι μπορεί να καταλάβει όμως από αυτά ο εκφραστής του δήθεν ριζοσπαστικού πολιτικού τυχοδιωκτισμού που εκφράζει την ακινησία, το παλιό, τα προνόμια και τον συντηρητισμό της χειρότερης όψης της Μεταπολίτευσης; Τι μπορεί να καταλάβει από αυτά κάποιος που επενδύει πολιτικά στην καταστροφή της χώρας και στεναχωριέται βλέποντας την προοπτική εξόδου από την κρίση; Ο λόγος του κ. Τσίπρα είναι άσφαιρος. Υπάρχει όμως και θέμα θεσμικό και ηθικό ακόμη και όταν δεν υπάρχει θέμα πρακτικό. Από αυτήν και μόνο τη σκοπιά η απάντηση μας είναι: Ντροπή, κύριε Τσίπρα. Η απάντηση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα σας δοθεί επίσημα και κατά πρόσωπο την Τετάρτη σε έκτακτη σύνοδό της με αντικείμενο την προστασίας των κοινοβουλευτικών θεσμών και ηθών από νέες μορφές πολιτικής αλητείας».

Σε άλλο επίπεδο τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας, ήξερε τι έλεγε και την αντίδραση που θα προκαλούσε το κάλεσμά του σε αποστασία. Μετά από ένα μεγάλο διάστημα σύγκρουσης με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είδε ξεκάθαρα από την ψηφοφορία της πρότασης μομφής, πως η Νέα Δημοκρατία -προς το παρόν- δεν δείχνει να έχει ρωγμές τις οποίες μπορεί να εκμεταλλευτεί. Έτσι, επιχειρεί να χτυπήσει την κυβέρνηση στο «μαλακό υπογράστριό» της που δεν είναι άλλο από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις και πολιτικές εξελίξεις, φυλλορροεί. Έτσι εκτιμά πως τώρα που δεν έχει άλλο -κοινοβουλευτικό- μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση, είναι η κατάλληλη στιγμή να χτυπήσει το ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν δείχνει να έχει και μεγάλες αντοχές, παρά το επιβλητικό ανάστημα του κ. Βενιζέλου.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα