Γιατί η ΝΔ επιμένει στην ατζέντα της ασφάλειας- Οι ανησυχίες για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Επιμονή στις προ ημερησίας συζητήσεις στη Βουλή επιδεικνύουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, μιας και μετά την αναβολή της προ ημερησίας συζήτησης για τα θέματα Δικαιοσύνης που είχε ζητήσει η κυβέρνηση για την ερχόμενη Τρίτη, ήρθε πλέον και το αίτημα του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για τα ζητήματα της ασφάλειας της χώρας, με δεδομένο και

το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βέλγιο, αλλά και τη σοβούσα απειλη των τζιχαντιστών για συνέχιση των επιθέσεων.

Του Γιώργου Ευγενίδη

Οι συζητήσεις προ ημερησίας δεν έχουν επί της ουσίας καμία χρησιμότητα, πλην των εντυπώσεων και της ενδεχόμενης αλλαγής ατζέντας. Αυτό ήταν και το βασικότερο σκεπτικό της κυβέρνησης, όταν ζήτησε τη διενέργεια συζήτησης στα τεκταινόμενα στο χώρο της δικαιοσύνης με προέκταση στα ζητήματα της διαπλοκής, με τις πληροφορίες να επιμένουν πως ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να μιλήσει με ονόματα και ιδίως με την επίκληση του ονόματος του Σταύρου Ψυχάρη. Με το ίδιο σκεπτικό πορεύεται και η ΝΔ, η οποία εκτιμά πως το ζήτημα της ασφάλειας της χώρας είναι ιδιαίτερα σοβαρό για να αποτυπωθεί απλώς στις διαπιστώσεις του Μεγάρου Μαξίμου, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του κόμματος κ. Μητσοτάκης να επιμένει στην ανάδειξη του ζητήματος, πέραν των διεθνών εξελίξεων.

Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη ελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης, μετά από σύσκεψη του συντονιστικού της Κ.Ο. της ΝΔ στο γραφείο του προέδρου του κόμματος στη Βουλή και αμέσως μετά το σχετικό αίτημα κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Με δεδομένο πως θεωρείται δύσκολο η προ ημερησίας συζήτηση που ζητά η ΝΔ να γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας, μιας και αυτή που έχει ζητήσει ο κ. Τσίπρας θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης, ο κανονισμός της Βουλής επιτάσσει πως η συζήτηση που ζητά ο κ. Μητσοτάκης, αν γίνει αποδεκτή από το προεδρείο της Βουλής, θα μπορεί να γίνει μέσα σε 25 μέρες από τη διενέργεια της προηγούμενης προ ημερησίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, το αίσθημα ανασφάλειας επιτείνεται και από τη διγλωσσία στο κυβερνητικό στρατόπεδο και την αδυναμία συνεννόησης, όπως στην περίπτωση των κ.κ. Τόσκα και Καμμένου για την εμπλοκή του στρατου στην Ειδομένη, αν και στη ΝΔ τάσσονται εναντίον αυστηρών αστυνομικών μέτρων, ιδίως στην προκειμένη περίπτωση. Όπως και να έχει, το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών, ιδίως σε τόσο ασφυκτικές συνθήκες, θεωρείται στο γαλάζιο στρατηγείο ως ένα ασφαλές χαρτί, με δεδομένο τον συλλογισμό πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κάθε τι άλλο παρά την εγγυάται.

Ανησυχία στη ΝΔ για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται έντονα ανήσυχος για το ενδεχόμενο η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό να μείνει μετέωρη, καθώς, όπως εξηγούν από τη ΝΔ, ήταν ήδη ασαφής και τώρα, μετά τα τραγικά γεγονότα στη βελγική πρωτεύουσα, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να μην προχωρήσει, λόγω και της πρόβλεψης που υπάρχει για μετεγκατάσταση προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες.

Φυσικά, σύμφωνα με γαλάζιους επιτελείς, το ζήτημα της μετεγκατάστασης δεν είναι το μόνο προβληματικό. Ιδιαίτερη πρόκληση μπορεί να αποτελέσει πλέον και το ζήτημα της Βίζα. Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, όλο και περισσότερες χώρες θα είναι απρόθυμες να περάσουν το visa waiver από τα εθνικά τους κοινοβούλια, με αποτέλεσμα, αν η Τουρκία διαπιστώσει τέτοια απροθυμία, να μην εκπληρώσει πολλά βασικά προαπαιτούμενα από αυτά που χρειάζονται για να εκπληρωθεί αυτή η συμφωνία. Όπως και να έχει, αν και αυτό το αίτημα-κλειδί της Τουρκίας σκαλώσει στις μυλόπετρες, η συμφωνία θα είναι επί της ουσίας επί ξύλου κρεμάμενη, ενώ στη ΝΔ προβληματίζονται και για την απόδοση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ, η οποία σε καμία περίπτωση δεν έχει επιφέρει μείωση των ροών προς τα ελληνικά νησιά.

Διελκυστίνδα για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Στο μεταξύ, νέα διελκυστίνδα μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ έχει προκαλέσει η αναβολή της συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, της μόνης από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές που δύναται να αναβληθεί, όταν επρόκειτο να κληθεί ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για την υπόθεση των καταγγελιών της εισαγγελέως Τσατάνη, με επίκληση των εορτασμών και της παρέλασης για την 25η Μαρτίου.

Την πρόταση αναβολής που κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στη Διάσκεψη των Προέδρων καταψήφισε η ΝΔ η οποία δια του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κώστα Τσιάρα αντέδρασε με σφοδρότητα και στην επικύρωσή της με απόφαση της Διάσκεψης, χαρακτηρίζοντάς την «αδιανόητη». Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος μίλησε για «μεθόδευση» και διερωτήθηκε αν στη Βουλή δεν γνώριζαν τους εορτασμούς για την 25η Μαρτίου και τη σχετική παρέλαση τη μέρα που όριζαν τη συνεδρίαση της επιτροπής. Πάντως, η Συγγρού δεν εγκαταλείπει το θέμα και θα επιδιώξει να έρθει στην επιτροπή ο κ. Παπαγγελόπουλος με κάθε τρόπο.

The post Γιατί η ΝΔ επιμένει στην ατζέντα της ασφάλειας- Οι ανησυχίες για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα