Γιατί απήγαγαν τους μητροπολίτες στη Συρία- Τι θέλουν οι τρομοκράτες

Διεθνή συναγερμό έχει προκαλέσει η απαγωγή δυο Ορθόδοξων χριστιανών επισκόπων στη Συρία, του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Γρηγόριου Yohanna Ibrahim φέρνοντας παράλληλα στην επιφάνεια μια σκληρή πλευρά του εμφυλίου στη Συρία και τις διώξεις που υφίστανται οι χριστιανικοί πληθυσμοί.

Από το 2011 οπότε και ξεκίνησε η σύγκρουση των αντικαθεστωτικών με τις δυνάμεις του Άσαντ υπολογίζεται πως πάνω 100.000 έχουν χάσει τη ζωή τους. Ωστόσο ο φόρος αίματος για τις χριστιανικές

κοινότητες της χώρας είναι δυσανάλογα μεγάλος. Στη Συρία των 26 εκατομμυρίων κατοίκων ζουν αρκετές χιλιάδες Χριστιανοί οι οποίοι ζουν εκεί πολύ πριν την έλευση του Ισλάμ, ωστόσο λόγω των θεολογικών τους διαφορών (Μαρωνίτες, Ελληνορθόδοξοι κτλ) δεν αποτελούν συμπαγή ομάδα. Στην Δαμασκό εξάλλου βρίσκεται και η έδρα του Πατριαρχείου Αντιοχείας, του τρίτου τη τάξει των παλαιφάτων Πατριαρχείων, το οποίο εγκαταστάθηκε εκεί μετά την εισβολή των Τούρκων στην Αντιόχεια.

Κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύγκρουσης που συμπληρώνει 2 ολόκληρα χρόνια χιλιάδες χριστιανοί Ελληνορθόδοξοι, Συρορθόδοξοι και Ρωμαιοκαθολικοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν διαφύγει στον γειτονικό Λίβανο παρά το γεγονός ότι η χριστιανική κοινότητα από την αρχή του πολέμου προσπάθησε να μείνει ουδέτερη.

Από τη μία οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης τους ζητούν να στηρίξουν το κίνημα για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ ενώ από την άλλη η ανοιχτή αντιπαράθεση με το καθεστώς δημιουργεί ζωτικά προβλήματα επιβίωσης. Το τελευταίο διάστημα οι χριστιανικές κοινότητες στο Χαλέπι και τη Χομς έχουν δεχθεί αφόρητη πίεση- σπίτια λεηλατήθηκαν, άμαχοι σφαγιάστηκαν, γυναίκες βιάστηκαν ενώ πλήθος εκκλησιών έχει υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές. Ενδεικτικά τον Οκτώβριο του 2012 ο ιστορικός Ιερός Ναός της Θεοτόκου στην παλαιά πόλη του Χαλεπίου, όπου πριν την έναρξη του εμφυλίου διαβιούσε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων της Συρίας, επλήγη από ρουκέτες.

Στο Πατριαρχείο Αντιοχείας επικρατεί μεγάλη κινητικότητα καθώς ο Πατριάρχης Ιωάννης, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους του Ορθοδόξους προκαθημένους, ζητώντας την στήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλει για την απελευθέρωση των δύο ιεραρχών.

Γιατί επέλεξαν αυτούς τους ιεράρχες

Η επιλογή των απαχθέντων αρχιερέων από πολλούς χαρακτηρίζεται στοχευμένη και καλά μελετημένη καθώς ο μητροπολίτης Χαλεπίου, Παύλος, είναι ένας προβεβλημένος κληρικός με έντονη δραστηριότητα στην Συρία ενώ ήταν από τους βασικούς διεκδικητές του Θρόνου. Ανάλογη διεθνή προβολή είχε και ο Συροϊακωβίτης Επίσκοπος Yohanna Ibrahim ο οποίος ήταν γνωστός για τον ακτιβισμό του ενώ μέσω του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών κατήγγειλε τις διώξεις που σημειωνόταν από μουσουλμάνους σε βάρος των χριστιανών.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό portal yalibnan.com, η ομάδα που απήγαγε τους δύο επισκόπους αυτοαποκαλείται «Τσετσένικη Ομάδα» και συνδέεται με τους δυο υπόπτους για την τρομοκρατική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστόνης. Ωστόσο με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ του Πατριαρχείου Ρωσίας, Ιλαρίωνας, απέδωσε την ενέργεια σε ομάδες Ουαχαμπιτών « εξοπλισμένων και χρηματοδοτούμενων από ξένες δυνάμεις που επέβαλλαν τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία» ενώ τόνισε πως οι Τζααμίτες -όπως αποκαλούνται στη Συρία-έχουν ως βασική προτεραιότητα την εξόντωση των Χριστιανών από την περιοχή.

Συναγερμός στην Αθήνα

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδικογλου δήλωσε πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει πλήρη ενημέρωση για το συμβάν ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών και ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, καθώς και ομολόγους χωρών που μπορούν να συμβάλουν στην απελευθέρωση των απαχθέντων. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο επικεφαλής της Συριακής Αντιπολίτευσης George Sabra, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα ενεργήσει άμεσα για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των απαχθέντων.

Επιπλέον κατά τη σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει του ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις.

“Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είναι σε συνεχή επαφή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης”, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα