Για να ξέρετε ποιους να βρίζετε όταν χάνετε στα χαρτιά – Και οι Ρηγάδες έχουν όνομα

Όλοι μας έχει τύχει να παίξουμε χαρτιά είτε μας άρεσαν είτε όχι. Έχει ποτέ κάποιος αναρωτηθεί πως ονομάζονται αυτές οι φιγούρες που πάμπολλες φορές μπορεί να μας οδηγήσουν στη νίκη ή στην πανωλεθρία;

Η λέξη «τράπουλα» σημαίνει «δεσμίδα χαρτοπαιγνίων» και προέρχεται από την ιταλική λέξη «trapolla» που σημαίνει «παγίδα» και «δόλος», σύμφωνα με το perierga.gr. Η τράπουλα αποτελείται από τα «τραπουλόχαρτα» και προήλθε από το ιταλικό

παιχνίδι «ταρόκ» ή «ταρόκο», που παιζόταν με τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα χαρτιά με αριθμημένες φιγούρες για ψυχαγωγία αλλά και για κέρδος.

Μέσα στο χρόνο υπήρξαν πολλές παραλλαγές αλλά τελικά επικράτησε το γαλλικό «σύστημα» το οποίο έχεις τις ρίζες του στη Γαλλία του 16ου αιώνα και ουσιαστικά αυτός είναι και ο λόγος που οι φιγούρες είναι ντυμένες με ενδυμασίες της εποχής.

Αρχικά υπήρχαν τρεις φιγούρες, ο βασιλιάς, ο ιππότης και ο υπηρέτης ενώ στη συνέχεια προστέθηκε στη συνέχεια. Όσον αφορά τον βαλέ, πήρε τα χαρακτηριστικά του ιππότη και του υπηρέτη.

Όλες οι φιγούρες αναφέρονται σε γνωστές ιστορικές η μυθικές φιγούρες: ρήγας κούπα – Καρλομάγνος, ρήγας καρό – Ιούλιος Καίσαρας, ρήγας σπαθί – Μέγας Αλέξανδρος, ρήγας μπαστούνι – Δαβίδ. Το ίδιο ισχύει και με τις ντάμες, με την ντάμα μπαστούνι να αντιπροσωπεύει την Παλλάδα Αθηνά, την Ιουδήθ (η Εβραία που σκότωσε τον Ολοφέρνη), την Αρζίν (Argine, αναγραμματισμός της λέξης regina που σημαίνει βασίλισσα) και την Ραχήλ (η σύζυγος του Ιακώβ). Οι βαλέδες είναι: ο Έκτορας (βαλές καρό), ο Λάνσελοτ, ο Οζιέ και ο Λαϊρ.

Επίσης υπήρξε και ελληνική τράπουλα η οποία χρονολογείται το 1882 όπου οι τέσσερις ρηγάδες απεικονίζονται με τις μορφές των Αλέξανδρου Υψηλάντη, Οδυσσέα Ανδρούτσου, Γεωργάκη Ολύμπιου και Γεωργίου Καντακουζηνού.

Keywords
Τυχαία Θέματα