Σφάζονται στην ποδιά μας οι Γερμανοί για το κούρεμα- «Εμφύλιος» λίγο πριν τις κάλπες

Καθώς η Γερμανία βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν τις κάλπες, στο επίκεντρο της προσοχής φαίνεται να είναι το νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, τόσο από τα υποψήφια πολιτικά κόμματα, όσο και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Πολιτικοί, οικονομικοί αναλυτές, δημοσιολογούντες διασταυρώνουν τα ξίφη τους με άρθρα, δηλώσεις, παρεμβάσεις υπέρ και κατά ενός νέου «κουρέματος» του χρέους:

Η είδηση για την έξοδο της ευρωζώνης από την ύφεση, που κυκλοφόρησε την προηγούμενη Τρίτη, ωφέλησε ιδιαίτερα

την Άνγκελα Μέρκελ κι, αφού συνέπεσε με την έναρξη του προεκλογικού της αγώνα, έγινε η προμετωπίδα του προεκλογικού αγώνα της Καγκελαρίου. Η Μέρκελ, αναφέροντας πως οι αριθμοί άρχισαν να δικαιώνουν την πολιτική της, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είδαμε τι παθαίνουν εκείνοι στην Ευρώπη που δημιουργούν μεγάλα χρέη. Ανάπτυξη με δανεικά δεν γίνεται».

Όλα δείχνουν ότι θέματα, όπως το κούρεμα του ελληνικού χρέους, θα αναταράσσουν συνεχώς την ευρωζώνη τους επόμενους μήνες. Η Γερμανίδα Καγκελάριος προσπαθεί για ψηφοθηρικούς λόγους, να αποφύγει τώρα κάθε συζήτηση γι αυτό. Μόνο που δεν το καταφέρνει. Το «κούρεμα» κυριαρχεί στη γερμανική δημοσιότητα. Και αυτό αναγκάζει να παίρνει, αν και με μισή καρδιά, θέση σε αυτό, με μόνιμη επωδό ότι προς το παρόν δεν το «βλέπει», δίχως αυτό να αποκλείει άλλες μορφές αναδιάρθρωσης. Ακόμα κι αν στο στόχαστρο είναι μία λύση, η οποία θα ισοδυναμεί με κούρεμα, θα έχει κομψότερη μορφή. Είτε θα πρόκειται για επιμήκυνση της εξόφλησης του χρέους κατά πολλές δεκαετίες, είτε για νέα ριζική μείωση των τόκων, είτε για την δημιουργία της κακής τράπεζας, στην οποία θα διοχετευτεί μεγάλο μέρος των δανεικών και τα οποία δεν πρόκειται φυσικά να ξαναδούν οι δημόσιοι επενδυτές.

Οι πιέσεις του ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους με κούρεμα στα δάνεια διάσωσης που έχουν δώσει οι ευρωπαίοι ολοένα και αυξάνονται. Η Κομισιόν από την άλλη πλευρά θέτει στο τραπέζι ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, προβλέποντας πως η επιθεώρηση του Σεπτεμβρίου για την Ελλάδα θα εμφανίσει καθυστέρηση.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, η πολιτική που σχεδιάζει να ακολουθήσει η Γερμανία ως προς αυτό το θέμα θα φανεί από την επομένη των εκλογών. Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα κληθεί να λάβει καίριες για την πορεία της Γερμανία και της ευρωζώνης αποφάσεις, όπως:

-Την επανένταξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης για ένα κούρεμα για τους επίσημους πιστωτές της χώρας, καθώς και τον ρόλο του ΔΝΤ στις διασώσεις στην ευρωζώνη.

-Τη διευκόλυνση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας ώστε να επιστρέψουν στις κεφαλαιαγορές.

-Την αντιμετώπιση θεμάτων που άπτονται της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και της τραπεζικής ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα